StoryEditor

Malý Paríž v bordových farbách

23.10.2008, 00:00
Keď sa povie Bordeaux, azda každý si predstaví kvalitné červené víno. Oprávnene. Atrapy fliaš vín svojou veľkosťou vás privítajú už na letisku, všade vidieť reklamné bilbordy, ktoré sa predbiehajú v ponuke tohto lahodného moku. Spolu s chuťou na "pohárik" sa na vás okamžite nalepí aj typická francúzska ležérnosť a "spomalenosť". Nikto sa nikam neponáhľa, všetci majú na všetko čas. Kráľovná Alžbeta I. nazvala svojho času Bordeaux malým Parížom. Vitajte teda v malom Paríži.

 

 

Zlatý trojuholník
Bordeaux patrí k najstarším francúzskym mestám, je metropolou regiónu Akvitánsko a departmentu Gironde. Rozprestiera sa na juhovýchode Francúzska, leží na rieke Garonne. V meste žije asi 290-tisíc obyvateľov, v jeho blízkom okolí však viac ako dvojnásobok.

Všetko tu pôsobí neuveriteľne čisto, všetko je upravené, vyzametaný je ešte aj dvor v okolí budovy, ktorá sa rekonštruuje. Na každej križovatke je semafor, trávniky povedľa ciest sú na milimeter zarovnané, kvety vzorne upravené. Všetko takmer dokonalé. Názov francúzske okná má svoje opodstatnenie - na žiadnom dome nechýbajú veľké okná siahajúce až po podlahu, k nim neodmysliteľne patria vysoké drevené okenice.

Bordeaux pre cudzincov neponúka len stovky druhy vín, ale aj dostatočnú dávku umenia, kultúry a príjemného oddychu. No čo môže byť príjemnejšie ako myšlienka, že ešte ráno pri odlete z Bratislavy mrznete pri piatich stupňoch a v Bordeaux vás čaká úžasných 25 stupňov?

A pozerať sa je naozaj na čo - nájdete tam viac ako 340 historických pamiatok. Vďaka svojej unikátnosti zaradili minulý rok veľkú časť mesta na zoznam UNESCO. Táto pamiatková zóna má úctyhodných 1 810 hektárov, zahŕňa starobylé uličky, ale aj nábrežie rieky Garonne.

Začať môžete legendárnym Zlatým trojuholníkom. "Tvorí ho Veľká opera, Námestie Tourny a námestíčko Esplanade des Quinconces,“ vysvetľuje sprievodkyňa Agnes, 33-ročná rodená Bordeuačanka. Práve tu nájdete to najlepšie, čo Bordeaux ponúka - najkrajšie budovy, najmalebnejšie uličky, najlepšie reštaurácie, najluxusnejšie obchody, najdrahšie hotely. Privítajú vás nádherné domy z čias anglickej nadvlády, typické kaviarničky s vonkajšou terasou, a nekonečná ponuka vín v reštauráciách. Keďže v Bordeaux je široká ponuka vín bežným štandardom, vyhľadávať u nás známe vinotéky nemá význam. Ak by ste predsa len zatúžili po niečom viac "vínovom“, ponúkame vám L´école du vin - čiže školu vína, alebo Maison du vin - dom vína. Tam sa o tomto lahodnom moku dozviete všetko, čo chcete aj nechcete vedieť.

Most, ktorý prežil Napoleona
Od vína sa opäť vrátime k umeniu. Za dominantu mesta možno označiť Katedrálu Saint Andre, najväčšiu v celom meste. Jej krása vás očarí rovnako zvonku aj zvnútra. Konkurovať svojou veľkoleposťou jej môže zase Place de la Bourse. Nábrežie rieky je po rekonštrukcii ako stvorené na dovolenkovú prechádzku. A keď už budete tu, neváhajte prejsť aj rieku. Napríklad po Pont de Pierre alebo Petrovom moste. O jeho výstavbu sa zaslúžil ešte Napoleon počas svojej slávy. Dokončili ho však až po jeho smrti v roku 1822. Kamenný most má dĺžku takmer 500 metrov. Kedysi sa za prechod cez most vyberalo mýtne. V roku 1861 ho však mesto "kúpilo“ a odvtedy je prechod voľný. "Patrí k najkrajším mostom v celom Francúzsku, jeho krása je porovnateľná s parížskymi mostami,“ hrdo hovorí Agnes. Mimochodom, mesto, ktoré rozdeľuje rieka Garonne na dve časti, spájajú len tri mosty. Pulzujúcejší "život“ v Bordeaux je pritom na ľavom brehu rieky.

Za zmienku stojí aj Námestie víťazstva, z ktorého sa môžete vydať na nákupy. Ulica svätej Kataríny vám k tomu dá maximálne možnosti. "Má až 1,7 kilometra a obchody a obchodíky sú jeden na druhom,“ presviedča Agnes. Na konci vás čaká Veľká opera, a to sme už späť v našom Zlatom trojuholníku. Stačí teda pár hodín chôdze a zistíte, že centrum Bordeaux nie je až také veľké. Určite si ho rýchlo obľúbite a odísť odtiaľ sa vám nebude chcieť. K moru sa síce v meste nedostanete, no napriek tomu sa tam dá prežiť úžasná dovolenka.

Starosta s kontroverznou minulosťou
Ako každé väčšie mesto, aj Bordeaux má svoju futuristickú stavbu, ktorá do celkového koloritu akosi nepatrí. V tomto prípade je to Justičný palác. Stavba, ktorá ani zďaleka nepripomína svoj účel, a určite by ho ani nikto neuhádol. To však nie je jediné, čo do historického nádychu starého mesta akosi nezapadá. Ak ste prešli na druhú stranu rieky, ocitli ste sa na Stalingradskom námestí. Tam vám udrie do očí gigantická socha modrého leva. Aký má súvis so Stalingradom, sme sa od domácich nedozvedeli.
Mestu už niekoľko rokov vládne Alain Juppé, exminister zahraničných vecí a takisto bývalý francúzsky premiér. Vo funkcii je už asi osem rokov. Domáci obyvatelia si ho ako starostu pochvaľujú a príliš nerozoberajú jeho kontroverznú minulosť, kedy bol obvinený zo zneužívania verejných fondov. "Pre mesto urobil naozaj veľa. Bordeaux sa stalo oveľa modernejšie, krajšie, kozmopolitnejšie, otvorilo sa svetu, nie je už také uzavreté. Juppé je dobrý starosta, i keď je pravda, že s jeho politickými názormi nesúhlasím,“ tvrdí Agnes.

Rodinné impérium s príchuťou hrozna
Ak ste prišli do Bordeaux, aby ste sa pokochali vinicami, musíte ísť mimo mesta. To však nie je problém. Okolie mesta - na ktorúkoľvek svetovú stranu - je viničom doslova posiate. Vybrať si môžete spomedzi sedemtisíc "zámkov", známych v origináli ako Châteaux. Niektoré pôsobia naozaj honosne, iné naopak veľmi skromne.

Skúste navštíviť napríklad Château Kirwan, sídlo rodiny Schylerovcov. Tam sa ocitnete presne vo vinici, akú ste si určite predstavovali. Malebný zámoček, okolo upravené trávniky, park, jazierko. Jednoducho typická francúzska vinárska idylka.
Vinárska tradícia sa u rodiny Schylerovcov dedí už niekoľko pokolení. "Obhospodarujeme takmer 40 hektárov pôdy, ročne vyprodukujeme asi 170-tisíc fliaš, robíme len červené víno,“ hovorí jedna z dedičiek vinárskeho impéria Nathalie Schylerová. Práca to však nie je jednoduchá, chce to veľa ľudí a času. A konkurencia je vo Francúzsku neustále v strehu.

Okrem vonkajšieho areálu budete môcť zaručene nakuknúť aj do interiéru, uvidíte všetky možné stroje, ktoré sú pri výrobe kvalitného vína nevyhnutné. "Mnoho sa dodnes robí ručne. Kvalita vína veľmi závisí od počasia, ale aj od pôdy,“ vysvetľuje Schylerová. Viac však z rodinného vinárskeho receptu neprezradila. Hold, rodinné tajomstvo je rodinné tajomstvo.

Mali sme príležitosť nazrieť aj do pivníc, kde víno v sudoch pomaly dozrieva. Tipnite si, koľko stojí jeden sud na víno. "Je to asi 600 eur za sud. Sú vyrobené z toho najkvalitnejšieho dreva,“ dodáva dedička viníc.

Vinári tam poctivo dodržiavajú klasifikáciu vín, ktorá sa zaviedla ešte v roku 1855. Nazýva sa Cru Classé a okrem toho, že je typicky francúzska, je mimoriadne komplikovaná..

Minikurz someliérstva
Pre tých, ktorý sa chcú zahrať na someliérov, odporúčame návštevu vinice La Winery, len pár kilometrov od Bordeaux. Je to tak trochu iná vinica, určite však príjemne prekvapí. Tam totiž nenájdete charakteristický zámok s okolitými "statkami“. Všetko je zariadené v ultramodernom štýle, prevláda kov a sklo. Fľaše sú usporiadané v kovových košoch, reštaurácia v zadnej časti areálu hýri výraznými farbami. Niektorých to možno prekvapí, keďže vinice sa vo Francúzsku odjakživa spájajú s typickými "Chateau“. Majiteľ Philippe Raoux miluje umenie, o čom svedčia aj bizarné sochy v záhrade interiéru. Samotné vinice sa potom rozprestierajú na 26 hektároch.
Musíme však potvrdiť, že kvalite vína moderná architektúra nijako neuberá. Výber je neuveriteľne široký. A cenové relácie? Od šesť, do viac ako tisíc eur. Najdrahší "kúsok“, ktorý sa nám podarilo nájsť, bol šampanské Veuve Clicquot Ponsardin ročník 1969. Stojí presne 1 186 eur.

Navyše, v tejto modernej vinici sa môžete na niekoľko minút stať profesionálnym someliérom. Pre návštevníkov totiž majú pripravený akýsi minikurz someliérstva.

"Na ochutnávku dostanete šesť vín, biele, ružové aj červené,“ hovorí školiteľ Daniel. K tomu rýchly manuál, ako sa k vínu správne privoniava, ako sa pozoruje jeho farba a nakoniec, ako chutí. Samozrejme, že značku vína, ktoré degustujete, neviete, anonymne teda hlasujete, ktoré je podľa vášho názoru najlepšie. "Takto sa snažíme zistiť, čo ľuďom najviac chutí, k čomu najviac inklinujú,“ vysvetľuje zámer celého minikurzu Daniel. Na záver dostanete na základe vášho hlasovania za víno osobnostný profil, aký ste "vínový“ typ. Zistíte teda, či ste gurmán, estét, svalnáč, alebo bádateľ.

A to, čo vám najviac chutilo, si môžete vo vinici priamo kúpiť. Výhodou pre cudzincov a neznalcov vína je, že viete, čo kupujete a viete, že vám určite bude víno chutiť. A spolu s ním aj celé šarmantné Bordeaux.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 00:57