StoryEditor

Flám na hranici starej Európy

25.02.2009, 23:00
Konečná zastávka legendárneho Orient Expresu. Sídlo osmanského sultána, ktorý si odtiaľto podnikal dobyvateľské výpravy po celej Európe.

Mesto, kde sa končí stará Európa a začína sa nekonečná Ázia. To všetko je Istanbul, 15-miliónová obchodná metropola Turecka.

Kto dnes pricestuje do Istanbulu, musí sa pripraviť predovšetkým na nepretržitý život v uliciach. "Keď sa bežný Turek chce dostať z vidieka do mesta, má na výber dve možnosti - Istanbul alebo Ankaru. Tie milióny ľudí sa musia niekam zmestiť. Niekto žije cez deň, iný v noci,“ vysvetľuje Batur Temizsoy, sprievodca po meste nad Bosporom, ktoré naši predkovia veľmi dobre poznali ako Konštantinopolis či neskôr Carihrad.

Nekončiaci sa flám
"Legenda hovorí, že Istanbul postavili na siedmich vŕškoch. Námestie Taksim je jedným z nich a pravdepodobne najznámejší,“ vysvetľuje Batur. Pre Taksim je charakteristické, že najväčší ruch je na ňom zásadne po polnoci a "žúr“ trvá až do rána.
Priamo z Taksimu vedie najslávnejšia ulička Istaklal, vyše kilometra dlhá výkladná skriňa Istanbulu. O tom, že naozaj ide o "dobrú adresu“, svedčia aj ceny za tunajšie bývanie. Trojizbový byt na Istaklale zoženiete za milión dolárov, prenájom stojí niekoľko tisícok. Napriek tomu idú tieto byty doslova na dračku.
Medzi stovkami luxusných obchodov, diskoték či barov si vyberie každý. Bočné uličky sú plné reštaurácií a kaviarničiek, ktoré sa večer zmenia na provizórne koncertné kluby. Pred inými podnikmi sú rozložené stoly s hracími doskami. Na nich je v plnom prúde typická turecká stolová hra tavla, veľmi vzdialene pripomínajúca naše Človeče, nehnevaj sa. Skúste však Kurdovi povedať, že tavla je turecká. "Je to stará kurdská hra, Turci ju od nás prevzali,“ presviedča 25-ročný Kurd Mehmet.

Metropola módy
Práve Mehmet prišiel do Istanbulu za obchodom. "Turci sa radi dobre obliekajú. Doma mám malý obchod s oblečením, tu vždy dobre nakúpim a doma predám,“ hovorí Mehmet, oblečený v štýlovom saku. Je mu jedno, či svoj tovar predá Turkovi alebo Kurdovi.
"Istanbul je hlavné mesto módy nielen Turecka, ale aj Blízkeho východu, “ pokračuje v rozprávaní mladý Kurd. Za pravdu mu dávajú luxusné obchody všetkých svetových značiek, ktoré majú veľké predajne na Istaklale.
K dobrému oblečeniu patrí aj dobrý účes. Doslova kráľovstvom účesov je bočná ulička, na ktorej sú desiatky kaderníctiev. V nich vám urobia účes podľa najnovších trendov, ktoré mládeži určujú hviezdy tureckého šoubiznisu.

Vône a chute Bosporu
Istanbul však nie je iba metropolou módy a zábavy, ale predovšetkým vôní a chutí. Platí to najmä dole pri Bospore. Cez Bosporskú úžinu totiž musia prejsť všetky lode, ktoré smerujú z Čierneho do Marmarského mora. Po tom, ako vám čašník prinesie šálku tureckej kávy s obligátnou otázkou na množstvo cukru - sekerli alebo sade - tak už sledujete americký vojnový krížnik, za ktorým pláva ropný tanker z Nórska a oproti turecká rybárska loď.
Práve dary mora tvoria podstatnú časť jedálneho lístka v Istanbule. Chobotničky, kalamáre, krevety a všakovaké druhy rýb, to všetko ponúka reštaurácia Big Fisher pod Bosporským mostom. "Pre tunajšiu kuchyňu je charakteristická pestrosť farieb a vôní. K žiadnej rybe preto nemôže chýbať množstvo najrôznejšej zeleniny a hlavne olív,“ hovorí Batur.
K tomu si určite musíte dať ako dezert niektorú z tureckých sladkostí. Mimoriadne chutná je najmä turecká verzia baklavy, veľmi sladkého koláča, ktorý je rozšírený v celom arabskom svete.

Oko slávika
Tureckým národným jedlom je však jahňacina. Z nej sa vyrábajú najtradičnejšie pokrmy, ktoré dostanete v stánkoch na každom kroku - grilované či na ražni pečené kebaby so všetkými možnými prílohami. Špecialitou miestnej kuchyne však vôbec nie sú len kebaby, ktoré vďaka tureckým prisťahovalcom poznáme aj u nás na Slovensku. Ak chcete zažiť skutočnú prechádzku po histórii tureckej kuchyne, odporúčame vám zájsť do niektorej z nie príliš rozšírených osmanských reštaurácií. "V nich sa miesto šéfkuchára odovzdáva z pokolenia na pokolenie. Je teda bežné, že niektorí z predkov dnešných kuchárov varili sultánovi a jeho dvoru,“ vysvetľuje štyridsiatnik Suat Gümrükaj. Ako príklad uvádza reštauráciu Radža v starej časti Istanbulu. "Nájdete tu 400 rôznych pokrmov, ktoré sa pripravovali sultánovi. Odolali by ste jedlu s poetickým názvom Oko slávika? Tieto recepty sú prísne tajné a šéfkuchári ich prezradia iba svojim potomkom.

K tomu treba vyskúšať jedinečné turecké vína - bielu Cankayu či červený Dikmen. Cudzinec však musí byť pripravený na to, že v najlepších istanbulských reštauráciách ho pohár vína vyjde viac než hlavné jedlo.
Určite však domácim nedajte košom, ak vás pozvú na tradičný osmanský alkoholický nápoj raki. Jednak by ste ich urazili a jednak by ste urobili veľkú chybu, keďže práve pri popíjaní tejto anízovej pálenky z kvaseného hrozna a pofajčievaní vodnej fajky zažijete tú najlepšiu tureckú zábavu.

Legenda Orient Expresu
Keď prejdete cez slávny most Galata, na ktorom každú dennú aj nočnú hodinu stoja desiatky mladých i starých rybárov a lovia bosporské pstruhy, ocitnete sa priamo oproti hlavnej istanbulskej železničnej stanici. Práve tu mal svojho času konečnú zastávku vlak Orient Express, ktorý svojou detektívkou Vražda v Orient Exprese preslávila krstná mama britskej detektívky Agatha Christie. "Vlakom do Európy? Radšej nie, kúsok odtiaľto je Atatürkovo letisko, odtiaľ vám každú chvíľu niečo letí,“ smeje sa 19-ročná Pinar.

Pinar pochádza z vidieka v strednom Turecku a do Istanbulu prišla študovať. "Len v tomto meste sú dve desiatky univerzít, naša patrí medzi tie najlepšie a najprestížnejšie,“ prízvukuje profesor Sahim Alpay z obchodnej fakulty istanbulskej univerzity Bahcesehir. Na tejto súkromnej univerzite študuje miestna smotánka - napriek tomu, že ročné školné je 12-tisíc dolárov, dostať sa sem na štúdium nie je vôbec jednoduché.
Po prechádzke stáročnými tureckými dejinami sa nad Bosporom začína zmrákať. Do ulíc vyrážajú žiť mladí, ich rodičia a prarodičia. Začína sa ďalší bujarý flám v meste na dvoch kontinentoch, ktorý opäť potrvá až do rána.

Foto: Pavel Novotný, Profimedia.cz 

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 14:29