StoryEditor

Zázračný alarm z Dolnej Seče

25.06.2009, 10:39
Dali by ste si dobrovoľne rozsekať vaše nové trojmiliónové auto? Nie? Štefanovi Vámošovi z Dolnej Seče za to dokonca platia. Auto sa vám vráti nielen v pôvodnej podobe, ale aj s garanciou, že vám ho už nikdy neukradnú.

Na vlastné oči
„Počul som, že v jednej dedine v okolí nejaký človek montuje do áut dosiaľ neprekonané zabezpečovacie systémy. Vraj ide o úplný unikát,“ hovorí mi kamarát z Levíc, a tak sa o „Einsteinovi z Dolnej Seče“ Štefanovi Vámošovi dozvedáme podobne ako všetci ostatní – ústnym podaním. Žiadne bilbordy, nákladné kampane v médiách alebo internetové odkazy. Svetový vynález ostáva akoby prísne stráženým tajomstvom len pre zasvätených. Tak sme sa rozhodli, že ho navštívime.
Pred svojím domom nás víta prešedivený pán a hneď nás zoznamuje s klientom, ktorý si na priedomí číta časopis a čaká, kým jeho „autíčko“ bude hotové.


Nitriansky podnikateľ si nedávno kúpil novú X5-ku a do štyroch mesiacov mu ju pred domom ukradli. „Niekto z mojich známych mi poradil, že keď si kúpim novú, nech si dám namontovať zabezpečovací systém VAM a nikto mi ju nikdy neukradne. Tak som tu,“ zveruje sa nám.

Radšej si podajte športku

Štefan Vámoš nás pozýva do svojej „fabriky“. Pozostáva z malej garáže a dvoch spolupracovníkov. Jeden je jeho syn a druhý bývalý žiak z elektrotechnického učilišťa. Palubná doska úplne nového auta je rozsekaná, trčia z nej desiatky káblov a my sa nevieme dočkať, kedy nám pôvodca tohto vynálezu vysvetlí, o čo tu vlastne ide. Na pohľad to vyzerá úplne jednoducho – dostanete malú kazetku, tzv. imobilizér, ktorú po príchode do auta zasuniete do mechaniky, systém sa deaktivuje a vy môžete naštartovať. Keď z auta odchádzate, kazetu vytiahnete a do dvadsiatich sekúnd sa alarm opäť aktivuje. „Snažil som sa vymyslieť taký systém, ktorý by bol neprekonateľný, ale zároveň ľahko ovládateľný aj pre úplného laika,“ vysvetľuje Vámoš.

Postupne sa dozvedáme, že systém je implementovaný do elektroniky celého vozidla a funguje na princípe kombinatoriky. „Funguje to úplne opačne ako všetky ostatné alarmy sveta. Ak by ste systém chceli dekódovať, museli by ste uhádnuť 18 z 52 rôznych kombinácií čísel. To je menšia pravdepodobnosť ako pri športke.“


Zlodeji nemajú šancu
To je síce všetko pekné, ale keďže logika a kombinatorika nie sú práve našou silnou stránkou, pýtame sa na praktickejšie veci. Je dokázané, že zlodejovi, ktorý sa auto s týmto zabezpečovacím systémom pokúsil ukradnúť, sa to nepodarilo? „Mám registrovaných 328 prípadov, keď zlodeji chceli ukradnúť vozidlo s naším alarmom, ani raz sa to nepodarilo.

Keď sa im auto nedalo otvoriť, pokúsili sa ho odtiahnuť, a preto som vyvinul alarm VAM Acustic, keď auto začne tak revať a zapnú sa diaľkové svetlá, že zlodej okamžite utečie.“ Momentálne sa inštalujú štyri druhy alarmov – VAM 01, VAM Timer, VAM Otah a VAM Acustic, pričom ten posledný je taký sofistikovaný, že zlodej nedokáže auto odtiahnuť, ukradnúť kolesá, otvoriť batožinový priestor alebo kapotu. „Dovoľujem si tvrdiť, že VAM Acustic je najšpičkovejší alarm sveta, a to najmä tým, že prúdový odber z autobatérie je 0,0 miliampérov, čo mnohí považujú za neuveriteľné,“ hovorí Vámoš.


Keďže metódy zlodejov sú z roka na rok rafinovanejšie, musí byť stále o krok pred nimi. „Neustále musím sledovať, ako sa vyvíja technika a logika krádeže. Zbieram informácie od ľudí, ktorí boli okradnutí alebo prepadnutí, a systém naďalej vyvíjam. Ak by som zameškal dobu, tak to môžem zabaliť,“ priznáva a s úsmevom dodáva: „Zo skúseností viem, že keď sa zlodej blíži k autu a vidí tam namontovanú VAM-ku, radšej sa otočí a ide preč.“

Zásah do vyšších kruhov
Špičkový systém vyvíjal celých 20 rokov. „Pracoval som 16 – 20 hodín denne, keď som zaspal, uvaril som si kávu a pracoval som ďalej. Nepoužíval som nič, len papier, pero a grafitovú ceruzku. Žiadne počítače, dokonca ani pravítko. Ľudská logika sa cibrí len tak, že ju využívame.“ Dopredu ho hnala túžba dokázať, aké sú ostatné systémy neúčinné a nezmyselne navrhnuté, a vyvinúť niečo, čo by každé jedno vozidlo na sto percent zabezpečilo. „Veril som, že za svoju trpezlivosť budem odmenený,“ hovorí so zadosťučinením.


Napriek tomu, že ide o geniálny vynález, pre bežného človeka je meno firmy VAM úplne neznáme. Pritom chýry o alarmoch z Dolnej Seče sa postupne dostali aj do „vyšších kruhov“ a zistili sme, že do svojich áut si ich postupne dali namontovať aj prezident Gašparovič, bývalý predseda parlamentu Hrušovský alebo prezident Policajného zboru Packa. Dokonca aj prezident Policajného zboru Ukrajiny, ktorý k nám prišiel na návštevu, si ho dal pre istotu namontovať do svojho Tuarega.

„Keď sa ukradlo zopár áut aj vyššie postaveným ľuďom, zavolal si ma šéf Interpolu, aby som prišiel odprezentovať svoj systém. Potom sa to už nejako rozchýrilo.“ Vámoš však priznáva, že doteraz sa o ňom ľudia dozvedajú viac-menej z odporúčania známeho. Zo svojho vynálezu nikdy neplánoval robiť veľký biznis. „Ja nemôžem podpísať zmluvu na veľkú výrobu, nemám na to kapacity ani ľudí. Okrem toho, každý automobil je úplne iný. To, čo tu robíme, je priam laboratórna práca.“

Otáznik na záver
Keď sa nám po dvoch hodinách vysvetľovania konečne zdalo, že sme celý systém ako-tak pochopili, prišiel úder pod pás. Položili sme zákernú otázku: Čo ak vás prepadnú niekde na diaľnici, vytiahnu vás z auta a so všetkým odídu? Odpoveď nás dosť prekvapila. „Nie ste prví, kto mi kladie túto otázku. Ak sa vám to stane, a vy všetko vrátane kľúča a imobilizéra necháte v aute, z ktorého vás vyhodia, po kilometri im auto automaticky zastane.“ Dobre, ale ako to auto zistí, že v ňom nesedí majiteľ?


„Kvôli tomuto raz za mnou prišiel jeden elektrotechnik z Japonska. Tiež mu to vŕtalo v hlave. Tak priletel, ja som mu všetko ukázal, ale odpovede na túto otázku sa nedopátral. Tak odletel naspäť,“ hovorí potmehúdsky Vámoš. „Zabezpečovací systém má byť individuálny a špecifický pre každé auto, a čo v tom aute je zabudované, má vedieť len majiteľ, pre ostatných to ostane tabu.“ Keďže sme zistili, že riešenia sa asi ani my nedopátrame, spýtali sme sa, aký systém ešte pán Vámoš plánuje vyvinúť: „No, zatiaľ som ešte nevymyslel taký systém, ktorý by zlodeja chytil za ruku,“ smeje sa.

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 21:49