StoryEditor

Benátky severu

19.11.2008, 23:00
Chladné a severné, tak ako zima samotná. Miesto, kde slnko v lete nezapadá a v zime nevychádza. Kolíska Santa Clausa, krajina s najvyššou produktivitou a najnižšou mierou korupcie - to všetko je Fínsko. Pozývame vás do hlavného mesta "vianočnej krajiny" a pod kožu nedostupným a ľadovým severanom. Tervetuloa Helsinkiin (teda po našom: vitajte v Helsinkách)!

AKO VOŇAJÚ HELSINKI
Toto mesto (veľkosťou porovnateľné s Bratislavou) sa rozprestiera na desiatkach ostrovčekov, polstrovčekov a zálivov a ponúka turistom nielen historické stavby, malebné uličky a tradičnú fínsku a laponskú kuchyňu, ale aj krásy prírody. Takže sme využili jednu z nich a nechali všetok asfalt bokom - do hlavného mesta Fínska sme sa doplavili loďou. Pred nami na modrej oblohe svietia obrovské snehobiele veže a zelená kupola turistami najvyhľadávanejšej pamiatky mesta, Helsinského dómu (Tuomiokirkko).

Na pravej strane stojí jedna z najimpozantnejších pamiatok, Uspenski katedrála, najväčšia ortodoxná katedrála diaspóry, ktorá tvorí dominantu malého helsinského polostrovčeku s názvom Katajanokka. Vľavo od nás cez križovatku sa ťahá pás zelene - a tá znamená aj zelenú pre svetové topznačky. Tie reprezentuje nákupná ulica s názvom Esplanadi, posiata obchodmi zvučných mien ako Louis Vuitton, Gucci, Chanel a, samozrejme, Marimekko - to je najznámejšia fínska značka, ktorá nechýba v žiadnej severskej domácnosti v podobe kuchynského obrusu, šálky na čaj, zimného kabátu alebo nikdy nestarnúcej a stále štýlovej "marimekkovskej“ dámskej kabelky. Dizajn je veľmi svojský a pre konzervatívneho našinca až extravagantný.

V obchode nás prostredníctvom bezchybnej angličtiny a priateľského úsmevu oboznámila milá predavačka s "marimekkovskou“ realitou: "Neexistuje Fín, a trúfam si povedať, že dokonca ani Švéd, ktorý by nemal doma aspoň jeden produkt od Marimekko. Tento dizajn nenájdete v kolekcii žiadnej inej svetovej značky. To proste patrí k nám a sme na to hrdí!“

Nás však najviac zo všetkého uchvátil pohľad na Trhové námestie (Kauppatori) rozprestierajúce sa priamo v hlavnom prístave.
Kto nemá rád vôňu rýb a pohľad na ne, už pri prvom kroku pochopí, že Helsinki nie sú preňho to pravé orechové (v tomto prípade rybacie).

Množstvo trhových stánkov prevažne červeno-bielej farby ponúka všetko od výmyslu sveta, od plyšových sobov, cez hrubé pletené ponožky, gýčové obrazy, až po pestrofarebnú zeleninu, tmavé lesné černice a čučoriedky a desiatky druhov rýb všemožných farieb, tvarov a veľkostí.

Kiasma. Interiér Múzea moderného umenia.
Pohľad na Trhové námestie.

"Kúpte si čerstvého lososa, včera chyteného. Alebo chcete haringy?“ prihovára sa predajachtivý rybár, jazykovo veľmi dobre vybavený. O rybách vedel rozprávať nielen po fínsky, švédsky a anglicky, ale aj nemecky a rusky. A tým v nás zlomil predsudok, že Fíni sú chladní a udržujú si od neznámych odstup.
Áno, toto je pravý obraz Helsínk! Obraz rybací a "marimekkovský“!

SEVERSKÍ REKORDMANI
Väčšina turistov putuje z Trhového námestia smerom k Senátskemu námestiu (Senaatintori), kde sa rozprestiera v plnej kráse dominanta hlavného mesta. Na schodoch dómu posedávajú hlavne študenti Helsinskej univerzity sídliacej priamo na tomto námestí. Samozrejme, ak práve neprší. A ak predsa len obloha zaplače, presunú rýchlosťou blesku svoje skriptá do jednej z mnohých útulných kaviarničiek na Senaatintori s výhľadom na túto majestátnu evanjelickú katedrálu a popíjajú typickú fínsku čiernu kávu, ktorú pozná každý pod menom "kahvi“. Fínsko je krajina závislá od kávy, ale jej chuť bola pre nás dosť veľkým sklamaním. Neboli sme jediní, potvrdil nám to aj mladý Holanďan študujúci medzinárodný obchod vo fínskej metropole: "Fínska káva je horká voda a treba vypiť aspoň tri, aby človeka udržala pri živote.“ Jeho švédska kolegyňa ho doplnila: " Čo sa týka kávy, prevláda u Fínov kvantita nad kvalitou.“

Mimochodom, Fíni držia svetový rekord v spotrebe tohto nápoja. Ročne pripadne na každého obyvateľa tejto severskej krajiny 11,5 kg kávy. Deficit slnečného žiarenia vo Fínsku donúti i najväčšieho nepriateľa kávy vypiť aspoň päť šálok denne a, samozrejme, to je tiež jedna z príčin stúpajúcej produktivity.

Po neúspechu fínskej kávy sme sa pobrali ďalej. Len pár metrov od malých fínskych kaviarničiek na Senaatintori sme našli miesto, kde môžu nakupovaniachtiví turisti vojsť do najväčšieho nákupného centra v celej Škandinávii. Čo je Harrod´s v Londýne, to je Stockman v Helsinkách.

Vysoká tmavohnedá budova nesúca v sebe prvky komunistického funkcionalizmu vnútri ukrýva len to najlepšie z drahých značiek v oblasti gastronómie, módy, športu či nábytku. Ako hovoria Fíni "čo v Stockmane nenájdete, to nepotrebujete“. Ak teda hľadáte shopping na tej najlepšej úrovni, ste na správnej adrese.

Kostol vystavaný priamo do skaly z diaľky pripomína UFO.
Fíni milujú saunovanie. Hoci aj priamo na námestí.

ARCHITEKTONICKÁ FACKA
Fínsko má za sebou dlhú okupačnú históriu. Najprv tu "dirigovali“ 600 rokov Švédi, po nich prebral žezlo ruský cár, ktorý urobil z Helsínk hlavné mesto Fínska. Práve on tu zanechal mnoho stôp ruskej kultúry a architektonických "skvostov“, ktoré pozorujeme na ceste uličkami Helsínk. Z obchodného domu Stockman sme to mali len na skok na rušnú, dopravnými prostriedkami zasypanú ulicu nesúcu názov Mannerheimintie. A tu sa pripravte na šok! Nie je to totiž len križovatka ciest, ale aj križovatka stavebných štýlov a architektúry. Modernu a asymetriu predstavuje Kiasma, múzeum modernej kultúry. Už prvý kontakt s interiérom vo vás vyvolá úsmev a pocit sterility a čistoty - ďalšej typickej črty fínskeho ľudu. Určite sa oplatí zablúdiť do budovy zo skla a z ocele a nechať sa uniesť moderným umením rozprestierajúcim sa na štyroch poschodiach. Námestie pred múzeom sa postupom času stalo strediskom skejterov a trávnatá plocha za Kiasmou slúži v teplých mesiacoch ako skvelé miesto na organizovanie piknikov.

Učebnicovým príkladom funkcionalizmu je Sklený palác ležiaci na druhej strane rušnej dopravnej komunikácie, oproti modernej budove múzea.

Tento monument nájdete v každej turistickej príručke a dokonca sa pýši prívlastkom "jedna z najdôležitejších pamiatok Helsínk“. V prípade tohto paláca pravdepodobne platí výrok Antoina de Saint-Exupéryho: "To, čo je dôležité, je neviditeľné. Oči sú slepé...“

ZÁŽITOK. ZN. VESMÍRNY
Západne od Mannerheimintie leží pokojná mestská štvrť Töölö. Jej najvýznamnejšou pamiatkou je kostol vybudovaný priamo v skale (Temppeliaukionkirkko). Patrí medzi najnavštevovanejšie a jednoznačne najunikátnejšie miesta Helsínk. Kupola zo skla, z ocele a točeného medeného drôtu pripomína z vonkajšej strany veľké zelené UFO. Steny tvoria čisté skaly, čo dáva tejto sakrálnej stavbe výnimočnú akustiku. Ak ste teda fanúšikom koncertov vážnej a chrámovej hudby, návšteva "UFO“ sa istotne vyplatí.

Helsinki ponúkajú nielen domácim, ale aj turistom relax v prekrásnej, čistej prírode. Ak chcete zažiť pravú fínsku kultúru a históriu na vlastnej koži a k tomu vychutnať fínske zelené lesy plné krotkých veveričiek, ktoré vám doslova jedia z ruky, určite nevynechajte ostrov Seurasaari na severozápade mesta. Mestský autobus vás dovezie až k mostu vedúcemu priamo k open-air múzeu, kde sa vám predvedie fínska história v plnej kráse.

Soumenlinna, jeden z helsinských ostrovčekov.

Naše ďalšie kroky vedú na ostrov zvaný Soumenlinna. Jednoducho vás privezie mestská doprava v podobe lode, ktorá niekoľkokrát v priebehu hodiny premáva z Trhového námestia. Názov ostrova znamená Opevnenie Fínska a v roku 1991 bol zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Soumenlinna predstavuje raj pre milovníkov zelene a šumiaceho mora.
Deti sa vybláznia na mäkkých trávnatých plochách, polezú po obrovských delách a kanónoch pripomínajúcich historické námorné bitky, pričom vy môžete v pokoji vychutnávať vôňu Baltského mora.

A ak sa v priebehu dňa stráveného na Soumenlinne ohlási hlad alebo smäd, pohostinní Fíni vás radi privítajú v jednej z kaviarní s výhľadom na more. Turistami najvyhľadávanejšou je Café Piper, ktorá ponúka všetko od fínskej kávy, cez typické koláče z lesných plodov, až po fínsku lososovú polievku.

A po krásnom dni strávenom na Soumenlinne vás privezie vodná mestská doprava zasa naspäť na Trhové námestie, kde nás víta armáda morských čajok. Tu sa končí naša cesta po Helsinkách, na Kauppatori, presne tam, kde sa začala...
Pred nami snehobiele vysoké veže a zelená kupola Helsinského dómu, vpravo ortodoxná katedrála... Ďalšiu prechádzku po Helsinkách zvládnete už bez našej pomoci.

Hyvästi jälleen Helsingissä (dovidenia opäť v Helsinkách)!

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 10:56