StoryEditor

Zomrela Sinéad O‘Connorová, preslávená hitom Nothing Compares 2 U. Mala 56 rokov

26.07.2023, 20:15
27.07.2023, 15:13
Autor:
ČTKČTK
  • Uznávaná dublinská interpretka Sinéad O‘Connorová vydala desať štúdiových albumov, jej pieseň Nothing Compares 2 U sa v roku 1990 stala svetovým singlom číslo jeden.
  • Umelkyňa trpela bipolárnou afektívnou poruchou. O svojich psychických problémoch niekoľkokrát verejne hovorila.
  • O'Connorová sa preslávila okrem iného tvrdou kritikou rímskokatolíckej cirkvi. 

Vo veku 56 rokov zomrela známa írska speváčka Sinéad O‘Connorová. Príčinu úmrtia rodina vo vyhlásení pre médiá nezverejnila. Krehkú krásku preslávil emotívny hlas, na začiatku kariéry šokovala ikonickým krátkym zostrihom vlasov. Hit Nothing Compares 2 U v roku 1990 kraľoval celému svetu a hrá sa dodnes. V minulosti trpela psychickými problémami. Niekoľkokrát vystúpila aj v Českej republike.

Uznávaná dublinská interpretka vydala desať štúdiových albumov, jej pieseň Nothing Compares 2 U sa v roku 1990 stala svetovým singlom číslo jeden.

„S veľkým zármutkom oznamujeme, že zomrela naša milovaná Sinéad. Jej rodina a priatelia sú zdrvení a požiadali o rešpektovanie súkromia v tejto veľmi ťažkej chvíli,“ uviedla podľa írskej verejnoprávnej televízie Raidió Teilifís Éireann vo vyhlásení speváčkina rodina.

Britská polícia vo štvrtok uviedla, že smrť írskej speváčky Sinéad O‘Connorovej nepovažuje za podozrivú. V stredu ju našli mŕtvu v jej dome na juhu Londýna.

"56-ročná žena bola na mieste činu vyhlásená za mŕtvu...," uviedla londýnska Metropolitná polícia. V súlade s interným postupom britskej polície jej meno neuviedla. Vo vyhlásení dodala, že speváčkino úmrtie nepovažuje za podozrivé. Príčinu smrti určí pitva.

image

Kráľ slovenského jazzu oslavuje 80 rokov. Som postrachom pre komerčné rádiá, hovorí Peter Lipa

Na speváčku na Twitteri zaspomínal aj írsky premiér Leo Varadkar. „Jej hudbu miloval celý svet a jej talent nemal konkurenciu a nedal sa s ničím porovnávať. Úprimnú sústrasť jej rodine, jej priateľom a všetkým tým, ktorí milovali jej hudbu,“ napísal.

Psychické problémy

Umelkyňa, o ktorej úmrtí informoval denník The Irish Times, trpela bipolárnou afektívnou poruchou. O svojich psychických problémoch niekoľkokrát verejne hovorila.

V roku 2007 povedala v talkshow moderátorke Oprah Winfreyovej, že pred stanovením diagnózy bojovala s myšlienkami na samovraždu a prenasledovali ju nočné mory. Vďaka liečbe vraj síce našla väčšiu vyrovnanosť, ale choroba nezmizla.

V roku 2015 írska speváčka vyvolala paniku, keď na Facebooku napísala, že vo svojej hotelovej izbe spácha samovraždu predávkovaním. Bola prevezená do nemocnice. V decembri potom fanúšikom priznala, že je držaná v starostlivosti psychiatrov.

V roku 2016 po nej vyhlásila pátranie chicagská polícia. Írska hudobníčka si vtedy vyšla skoro ráno na bicykli a bola nezvestná. Nájdená bola v poriadku po niekoľkých hodinách v hoteli.

Preslávila sa hitom Nothing Compares 2 U

O‘Connorová sa narodila 8. decembra 1966 v Dubline. Detstvo nemala závideniahodné: rozvod rodičov, pokrivený vzťah s matkou, ktorá ju vraj týrala a zneužívala, úteky z domu, absencia v škole, krádeže a prostitúcie vyvrcholili polepšovňou. Po návrate zo zariadenia, ktoré viedli mníšky „tvrdé a studené ako ľad“, pracovala ako servírka v podradných lokáloch a po nociach vystupovala v kluboch.

image

Vo veku 76 rokov zomrela britská herečka a speváčka Jane Birkinová

Prvú skladbu O‘Connorová naspievala v 14 rokoch, o rok neskôr už mala hotovú polovicu skvelého debutu The Lion And The Cobra (1987). Ukázala, že dokáže oscilovať medzi punkom, hip hopom aj írskou tradičnou hudbou.

Uznávaná dublinská interpretka vydala desať štúdiových albumov. Pieseň Nothing Compares 2 U, ktorá pochádza z dielne Prince, sa v roku 1990 stala svetovým singlom číslo jedna.

V roku 2005 vydala po pauze kolekciu Collaborations, ktorá bilancovala jej hosťovanie na nahrávkach priateľov, a aj album Throw Down Your Arms v štýle jamajského reggae. Posledný album s názvom I‘m Not Bossy, I‘m the Boss vydala O‘Connorová v roku 2014.

Speváčka je držiteľkou mnohých hudobných cien. Na začiatku tohto roka získala ocenenie na írskych hudobných cenách RTÉ Choice Music Awards. Speváčka vtedy zožala veľký potlesk, keď venovala svoju cenu "všetkým členom írskej utečeneckej komunity".

V 90. rokoch roztrhala fotku Jána Pavla II.

O‘Connorová , ktorá bola štyrikrát vydatá, je známa aj svojim kontroverzným správaním a nevyberavými výrokmi. Preslávila sa okrem iného tvrdou kritikou rímskokatolíckej cirkvi. Napríklad v roku 1992 v priamom televíznom prenose programu Saturday Night Live zničila fotku vtedajšieho pápeža Jána Pavla II.

image

Kráľovnú popu Madonnu prepustili po ťažkej infekcii z nemocnice

„Vždy som chcela zničiť fotku pápeža, ktorú mala moja mama. Predstavovala klamstvá, klamára a zneužívania. Nikdy som nevedela kedy, kde a ako ju zničím, ale vedela sme, že ju zničím, keď príde správna chvíľa,“ napísala O‘Connorová vo svojej knihe Rememberings, ktorá vyšla v roku 2021.

Synova samovražda

V roku 2018 speváčka konvertovala na islam a prijala meno Šhuhada Sadaqat, hoci aj naďalej vystupovala pod menom O‘Connorová. Vtedy tiež zverejnila video, na ktorom spieva azán, ktorým sú moslimovia zvolávaní na modlitbu. Na inom videu zase hovorila s podporou jedného írskeho imáma šahádu, teda vyznania viery.

Na jar minulého roka spáchal samovraždu speváčkin sedemnásťročný syn Shane.

„Práve sme sa rozlúčili s naším nádherným anjelom Shaneym. Bol to veľmi krásny hinduistický obrad. Syn by bol nadšený. Dala som mu do rakvy so sebou niekoľko škatuliek cigariet, v prípade, že by v nebi žiadne nemali. To by sa mu tiež veľmi páčilo. Om. Shanti,“ napísala O‘Connorová krátko po pohrebe syna na Twitteri.

01 - Modified: 2023-07-26 10:51:49 - Feat.: 1 - Title: Filmový festival v Benátkach podnietil kontroverziu kvôli Polanskému a Allenovi 02 - Modified: 2023-07-21 13:36:24 - Feat.: 1 - Title: Najväčší hollywoodsky štrajk za 60 rokov vstupuje do druhého týždňa, štúdio zvažuje odklad viacerých premiér 03 - Modified: 2023-07-20 10:26:07 - Feat.: 1 - Title: Johnny Depp na Slovensku nevystúpi. Koncert Hollywood Vampires v Banskej Bystrici náhle zrušili
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali? 03 - Modified: 2024-04-24 08:45:36 - Feat.: - Title: Kto je Sabrina Carpenter? Dobyla sociálne siete, koncertovala s Taylor Swift a šokovala cirkev 04 - Modified: 2024-04-22 08:38:15 - Feat.: - Title: Vo veku 66 rokov zomrel Fedor Flašík, robil pre Mečiara a stál pri zrode Smeru 05 - Modified: 2024-04-22 08:37:41 - Feat.: - Title: Vo veku 77 rokov zomrela Hana Brejchová, preslávil ju Formanov film Lásky jednej plavovlásky
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 04:22