Herec Dano Heriban počas tlačovej konferencie k pripravovanej inscenácii Fyzici 31. mája 2019 v Bratislave. FOTO: TASR/Jakub Kotian SNÍMKA: Jakub Kotian
StoryEditor

Zomrel známy slovenský herec Daniel Heriban, mal 43 rokov

24.05.2023, 08:42
Autor:
ipip

Daniel Heriban mal zomrieť vo svojom dome v Svätom Juri. U herca došlo k zástave srdca.

Známy slovenský herec a hudobník Daniel Heriban vo veku 43 rokov zomrel. Na základe vlastných zdrojov o tom informuje TV JOJ.

VIDEO: Dano Heriban - Hodina nočného pokoja

Podľa informácií televízie Heriban zomrel vo svojom dome vo Svätom Jure. Herec mal mať zdravotné komplikácie, pre ktoré bola k nemu privolaná záchranka. Sťažovať sa mal na bolesti chrbta.

image

O rozhovore s Danom Heribanom, ktorý už nevznikne: Každý sa chce rozprávať o herectve, ale nie som len to

Deň predtým mal byť dokonca s bolesťami v nemocnici. Privolaní záchranári mu nedokázali pomôcť. U herca došlo k zástave srdca.

Herec, hudobník, skladateľ

Daniel Heriban, herec, umelec aj hudobník sa narodil 25.3.1980 v Trnave. Napriek tomu, že ho mnohí poznali ako úspešného herca, bol aj skladateľom a hudobníkom, v mladom veku dokonca dával prednosť hudbe pred herectvom. 

V galérii si pripomeňte známeho a nezabudnuteľného slovenského herca: 

Na konte má tri divadelné ceny Dosky, z toho dve za za výkony na javisku a jednu cenu dostal za hudobnú tvorbu. V rámci kapely spolupracoval s Filipom Hittrichom a Jakubom Hittrichom, zameriaval sa na filmovú, divadelnú a detskú hudbu.

V roku 2015 sa stal držiteľom televízneho ocenenia OTO, na poli televízneho formátu bol bez ohľadu na metráž filmu obsadený do piatich hraných titulov, z toho jedného televízneho, jednej minisérie, dvoch seriálov a jednej antológie.

Do povedomia verejnosti sa však asi najviac zapísal ako hlavná postava v seriáli Horná Dolná a v postave Efendiho vo filme Únos. Má syna Thea z prvého manželstva a dvojnásobným otcom sa stal v roku 2016.

Kolegovia a umelci reagujú: Obrovský šok

Je to neskutočné, nemôžem uveriť, bol skvelý a talentovaný, bude veľmi chýbať. Aj týmito slovami reagujú umelci na správu o úmrtí ich kolegu, herca a hudobníka Daniela Heribana. "Minulý týždeň sme sa bavili, že dáme kávu, že podebatujme o hudbe, živote a ty tu zrazu nie si. Kamarát môj, nech ti je zem ľahká," píše v statuse na sociálnej sieti basgitarista skupiny Hex Tomáš "Yxo" Dohňanský. "Dano Heriban, jeden z najlepších hlasov, textárov a hudobníkov. Odpočívaj v pokoji, kamarát," reaguje hudobník, skladateľ a producent Tomáš Sloboda, spevák a gitarista skupiny Le Payaco.

image

Dano Heriban stvárnil Alexandra Dubčeka v doteraz neodvysielanej dráme, diváci si nový film pozrú na jeseň

Na predčasné úmrtie obľúbeného predstaviteľa Ďura Brmbalíka zo seriálu Horná Dolná reaguje aj vedec Pavol Čekan. "Daniel Heriban, odpočívaj v pokoji! Mal som tú česť si s tebou zahrať v Pumpe. Bol si nesmierne talentovaný herec, muzikant a skvelý človek, ktorý miloval svoju rodinu, kamarátov, svoju prácu a život. Dano, budeš nám všetkým nesmierne chýbať," odkazuje zosnulému umelcovi Čekan.

Svoju spomienku na Heribana pridal na sociálnu sieť aj humorista Samo Trnka. "Zavolali sme si ho do silvestrovskej Skúšky sirén, keď sme ešte boli v začiatkoch, a on si priniesol akordeón a na nič nefrflal. Naopak, úprimne sa zabával," spomína na spoločné nahrávanie humoristickej relácie pre Rádio Slovensko. "Dano bol stále usmiaty, príjemný a ľudský, a my traja, obvykle v strese, že čo sa zase poondí, sme sa v jeho prítomnosti uvoľnili, lebo z neho šiel pokoj a nákazlivá ľahkosť žitia. Zrazu tu nie je a vôbec sa mi tomu nechce veriť. Je mi to veľmi, veľmi ľúto. Úprimnú sústrasť všetkým blízkym a najmä jeho rodine," dodal humorista.

Nechápem, neverím... Bola reakcia filmového, seriálového a divadelného herca Petra Sklára na šokujúcu správu o nečakanom úmrtí jeho kolegu, herca a hudobníka Daniela Heribana. Sklár spolu s ním účinkoval v divácky úspešnom televíznom seriáli Horná Dolná, kde si Dano Heriban zahral Ďura Brmbalíka. Zosnulý umelec spolupracoval s viacerými divadelnými scénami, niekoľko rokov bol tiež členom Slovenského národného divadla.

"Je nám veľmi ľúto, že náš kolega Dano Heriban odišiel príliš skoro," píše na sociálnej sieti naša prvá divadelná scéna a pripomína, ako sa stal známy herec a hudobník členom jej činoherného súboru. "Daniel Heriban prijal ponuku riaditeľa Romana Poláka a stal sa členom súboru Činohry SND v roku 2014. Zostal ním až do roku 2021. Počas siedmich sezón ukázal svoju hereckú variabilitu, schopnosť napojiť sa na poetiky rôznych režisérov širokej estetickej škály," uvádza Činohra SND.

"Bol bravúrny autor hudby a sám do niekoľkých inscenácií hudbu skladal. Vedel zaujať svoje publikum rozvážnym humorom, ale aj tajomne a rafinovane výrazom nevinného mladého chlapca vyložiť postavu," píše v statuse činoherný súbor. Potvrdzuje, že správa o náhlom odchode Heribana je šokom pre verejnosť aj divadelných kolegov. "Zasiahla mnohých svojou nepripravenosťou a v ústrety nej prichádza pocit nespravodlivosti, absurdnosti a prázdna," dodáva SND.

01 - Modified: 2024-04-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Operácia Menai Bridge: Plány pohrebu kráľa Karola sa po diagnóze rakoviny pravidelne aktualizujú. Je mu vraj veľmi zle 02 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali? 03 - Modified: 2024-04-22 08:38:15 - Feat.: - Title: Vo veku 66 rokov zomrel Fedor Flašík, robil pre Mečiara a stál pri zrode Smeru 04 - Modified: 2024-04-22 08:37:41 - Feat.: - Title: Vo veku 77 rokov zomrela Hana Brejchová, preslávil ju Formanov film Lásky jednej plavovlásky 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 22:41