Reuters
StoryEditor

Koniec kráľa?

26.03.2019, 23:01
Môžeme spoločne s umelcom odsúdiť aj jeho celoživotné dielo?

Je to jeden z najsledovanejších dokumentov na televíznej stanici HBO vôbec. Oba diely, ktoré dohromady trvajú takmer štyri hodiny, už videli skoro štyri milióny divákov. A niet sa čomu diviť.

Dielo britského režiséra Dana Reeda, ktorý nakrútil napríklad dokumentárnu snímku The Peadophile Hunter (Lovec pedofilov), prichádza s veľmi intímnym svedectvom dvoch mužov, Jamesa Safechucka a Wadea Robsona.

Tých mal niekoľko rokov sexuálne zneužívať Michael Jackson, jedna z najväčších postáv dejín svetovej pop kultúry, z ktorej odkazu čerpajú hudobníci dodnes.

Oboch mužov, hoci o sebe dlhé roky vzájomne nevedeli, spája podobný osud. Ich rodiny podľahli spevákovmu čaru a pustili ho k sebe tak blízko, že mal možnosť vídať sa s chlapcami osamote.

Michael Jackson, ktorý mal v tej dobe už vyše tridsať rokov, sedemročného Wadea a desaťročného Jamesa zahŕňal darčekmi, neutíchajúcou priazňou a pocitom výnimočnosti, lenže z navonok nevinne vyzerajúceho priateľstva sa vykľul vzťah, ktorý je nočnou morou všetkých rodičov.

Podľa výpovede dnes už dospelých mužov ich popová hviezda učila masturbácii, orálnemu sexu a ukazovala im pornografické fotografie a videá. A to všetko vo chvíľach, kedy rodičia boli len pár metrov od spevákovej spálne.

Preč z rádií

Dokument, ktorý mal na HBO premiéru na začiatku marca, vyvolal vlnu protichodných reakcií. Na jednej strane sa ozývajú Jacksonovi skalní fanúšikovia, ktorí dokument považujú za podvrh a lož, na strane druhej sa v médiách a na sociálnych sieťach objavujú snahy odkaz Michaela Jacksona prehodnotiť.

Rozhlasové stanice po celom svete, od Austrálie cez Nový Zéland a Kanadu až po Poľsko, vyraďujú Jacksonove hity zo svojich playlistov. Tvorcovia kultového seriálu Simpsonovci zase stiahli epizódu Stark Raving Dad z roku 1991, v ktorej Michael Jackson nahovoril postavu psychicky chorého Leona Kompowského, ktorý bol v seriáli presvedčený o tom, že on sám je kráľom popu.

Podľa tvorcov Jackson využil príležitosť, aby sa cez seriál dostal k detským divákom ešte bližšie. Medzi ďalšie reakcie, ktoré sa snažia poukázať na to, že adorovať človeka, ktorý mal sexuálne zneužívať deti, je eticky neprípustné, patrí aj odstránenie Jacksonovej sochy z britského futbalového múzea.

Trailer ku kontroverznému dokumentu Leaving Neverland si pozrite vo videu:

Odpoveď druhej strany na seba nenechala dlho čakať. Rodina Michaela Jacksona televíziu HBO zažalovala a od stanice, ktorej dokument považuje za "verejné lynčovanie", požaduje 100 miliónov dolárov.

Za kráľom popu však nestojí len rodina, ale aj obrovská fanúšikovská základňa, ktorá speváka obhajuje a dokumentu vyčíta neobjektivitu. Už len z toho dôvodu, že muži, ktorí v dokumente tvrdia, že ich popová hviezda zneužívala, svedčili v súdnych sporoch týkajúcich sa práve zneužívania detí kráľom popu v Jacksonov prospech, alebo preto, že zosnulý spevák má stále podporu iných mužov, ktorí s ním ako deti mali tiež tráviť čas.

Fanúšikovia tiež špekulujú o tom, či rodiny so svedectvom neprišli len preto, že im došli peniaze. Okrem debaty, či je výpoveď mužov pravdivá alebo nie, však celý dokument rámuje ešte jedna otázka.

Môžeme spoločne s umelcom odsúdiť aj jeho celoživotné dielo? Bolo by dobré nevystavovať Picassa, pretože sa k ženám správal hrubo a vyhlasoval o nich, že sú to "buď bohyne alebo rohožky pod dvere"?

Máme zakázať film Rosemary má dieťatko, pretože je jeho režisér Roman Polanski podozrivý zo série znásilnení maloletých dievčat? Je nevhodné spievať si Imagine od Johna Lennona, pretože sa verejne priznal, že mlátil svoje partnerky?

A je dobré vyraďovať hity, ako je Billie Jean, Beat It alebo Smooth Criminal z playlistov rádiových staníc, keď sa Michael Jackson už nemá šancu obhájiť?

"Je to otázka, ktorá nie je nová," pripomína Honza Vedral, šéfredaktor hudobného časopisu Headliner. "Existuje veľa umelcov, ktorí mali problematický osobný život, ich diela sú však stále platné," myslí si.

"Počúvame Richarda Wagnera, pozeráme sa na filmy Leni Riefenstahlovej. Je samozrejmé, že sa nájdu ľudia, ktorí nebudú chcieť po prezretí dokumentu o Michaelovi Jacksonovi ani počuť, to však neznamená, že by pesničky stratili niečo zo svojej chytľavosti, dokonalej hudobnej produkcie a prevedenia. Neviem si predstaviť, že keď sa o 11-tej pustí v bare Billie Jean, že by na ňu aj po prezretí tohto dokumentu nešli ľudia tancovať. Je to otázka, ako to má každý morálne a osobne nastavené. Určite bude niekto, kto zo sály odíde. Stále však žijeme v právnom prostredí,"  upozorňuje.

"Konali sa dva súdy, prvý skončil dohodou, druhý tým, že bol Michael Jackson v 14 bodoch obžaloby uznaný nevinným," pripomína dôležitosť oboch perspektív Vedral. "Nech Michael Jackson urobil čokoľvek, tá hudba za to nemôže."

Nové obvinenia

Najnovšie vážne obvinenia rámuje veta teraz už 36-ročného Austrálčana Wadea Robsona, ktorý v dokumente HBO rozpráva o svojom očarení kráľom popu: "Všetci sa túžili s Michaelom stretnúť."

Ako päťročný vyhral v roku 1987 brisbaneskú tanečnú súťaž, ktorej hlavnou cenou bolo osobné stretnutie s Jacksonom v rámci Bad World Tour, s ktorou zavítal aj do Austrálie.

Robson sa s Jacksonom nielen stretol, ale si s ním aj zatancoval na pódiu, čo bolo pre chlapca, ktorého izbu zdobili Jacksonove plagáty, nezabudnuteľným zážitkom.

Druhý z mužov, James Safechuck, ktorý v tej dobe býval v malom kalifornskom meste Simi Valley blízko Los Angeles, sa s Jacksonom stretol v tom istom roku pri nakrúcaní televíznej reklamy na Pepsi, v ktorej si po boku kráľa popu zahral hlavnú úlohu a v ktorej ho rovnako ako malého Wadea na pódiu očaril.

Od tej chvíle začal spevák s chlapcami a ich rodinami udržiavať stály kontakt. Pozýval ich k sebe na premietanie filmov, zariaďoval výlety, bral ich so sebou na turné, navštevoval ich u nich doma a hostil ich na svojom ranči Neverland, kde údajne mal Wadea a Jamesa dlhé roky sexuálne zneužívať.

Nič netušiaci rodičia sa nechali zaslepiť myšlienkou, že sú ich deti výnimočné, a preto s nimi chce Jackson tráviť čas, nemali teda pocit, že je zvláštne to, že ich potomkovia spia so spevákom a pre nich v podstate cudzím mužom v jednej posteli.

Rodiny nepohrdli ani materiálnymi darčekmi a luxusnými zážitkami, ktoré pre nich popová hviezda pripravovala. "Mala som pocit, akoby to bol môj syn," priznala matka Jamesa Safechucka v dokumente.

"Milovala som ho." A milovali ho aj chlapci, ktorí dnes tvrdia, že sa im Jackson snažil nahovoriť, že prostredníctvom rôznych sexuálnych praktík, do ktorých ich v rámci pobytu na svojom ranči zasväcoval, si môžu lásku vzájomne dokazovať.

Spevák ich mal zneužívať každú noc, ktorú trávili spolu. Wadea Robsona od siedmich do štrnástich, Jamesa Safechucka od desiatich do štrnástich rokov. Zároveň ich však nezabudol varovať, že ak by sa s ich tajomstvom niekomu zverili, pôjdu on aj oni na dlhé roky do väzenia.

A tak mlčali a s pravdou sa rozhodli vyjsť von až po viac ako tridsiatich rokoch. Čím viac času chlapci so spevákom trávili, tým ťažšie pre neho bolo rešpektovať hranice. Spevák sa napríklad snažil presvedčiť Wadeovu matku, aby s ním chlapca pustila na celoročné turné.

Nezvyčajné vraj neboli ani sedem hodín trvajúce telefonáty alebo niekoľko desiatok faxov denne, ktoré Jackson posielal z ciest. So Safechuckom mal Jackson uzavrieť symbolický sobáš.

V túžbe urobiť pre deti to najlepšie a dopriať im kontakt s jedným z najúspešnejších popových spevákov všetkých čias čo najčastejšie, sa dokonca matka Wadea Robsona Joy odsťahovala s deťmi z rodného Brisbane do Los Angeles, čím sa jej nie príliš fungujúca rodina definitívne rozpadla.

Ako však chlapci starli a rástli, začal ich kontakt s Jacksonom slabnúť. Aj napriek tomu, že neutíchol úplne, bola to pre obe rodiny, ktoré z priateľstva s popovou hviezdou žili, výrazná zmena.

"Po čase som si uvedomila, že tu je istý vzorec," zamýšľa sa v dokumente Joy Robsonová. "Každých dvanásť mesiacov bol v jeho živote nový chlapec," tvrdí a poukazuje tak na skutočnosť, že aj napriek stále trvajúcemu spojeniu hral jej syn v Jacksonovom živote stále viac vedľajšiu úlohu.

"Dlho ma pripravoval na ďalšie deti," zveril sa Safechuck v prvom dieli. "Budeš sa vídať s tým a s tým, ale to neznamená, že ťa nemilujem," opisuje, ako sa Jackson začal obklopovať aj inými, o trochu mladšími deťmi.

"Stále som narážal na situácie, v ktorých bol iný chlapec," pripája sa Robson a poukazuje na prítomnosť deväťročného Jacksonovho bratranca Bretta Barnesa alebo na detského herca Macaulayho Culkina. Tí sa na začiatku deväťdesiatych rokov začali objavovať v blízkosti Jacksona a akékoľvek zneužívanie zo spevákovej strany popreli.

"Už skrátka nie ste výnimoční," uzatvára bolestnú a intímnu spomienku Safechuck. To, že ich Jackson dlhodobo sexuálne zneužíval, však chlapci nepovažovali za nenormálne.

"Nemal som pocit, že je to zvláštne," spomína Wade Robson v dokumente. Podľa ich výpovedí s nimi totiž spevák úspešne manipuloval, štval ich dokonca proti ich rodine a často vraj zdôrazňoval, nech neveria ženám.

Ukážkový príklad

Mimo rovinu, ktorá odkrýva, aké praktiky spevák s chlapcami robil, je v dokumente kľúčový práve psychologický presah, ktorý slúži ako ukážkový príklad dôsledkov sexuálneho zneužívania na ľudskú psychiku.

Obaja muži boli kvôli emočnej nestabilite a v Safechuckovom prípade aj kvôli sklonu k drogám a alkoholu nútení v dospelosti vyhľadať odbornú psychologickú pomoc, pretože trauma, ktorú si z detských rokov odniesli, ich neprestala prenasledovať.

"Keď sú deti sexuálne zneužívané, môžu si k tomu, kto ich trýzni, vybudovať silnú emočnú väzbu," povedal režisér dokumentu Reed denníku The Independent. "Často to nepovedia ani svojim rodičom a zneužívanie vyjde na svetlo sveta, až keď sú obete dospelé a majú svoje vlastné rodiny."

Že chlapcov láska ku kráľovi popu opúšťala len veľmi ťažko, potvrdzuje aj fakt, že ho obaja - vtedy desaťročný Wade a štrnásťročný James, verne hájili pri prvom obvinení zo sexuálneho zneužívania detí, ktorému Jackson čelil v roku 1993.

Trestné oznámenie na neho podal otec Jordyho Chandlera, chlapca, s ktorým mal Jackson údajne stráviť niekoľko nocí. Vtedy obaja odmietli akékoľvek špekulácie o tom, že by ich niekedy Michael Jackson zneužíval alebo že by s nimi robil niečo, čo by im prišlo nevhodné.

Obaja na výsluchy spomínajú s myšlienkou, že im bolo cťou Jacksona obhajovať. Bol to pre nich spôsob, ako sa k svojmu vzoru, ktorý im roky tvrdil, že budú len spolu, dostať zase bližšie.

Prianie sa však chlapcom nevyplnilo. Jackson sa od prvého súdu, ktorý nakoniec vyriešil tučným mimosúdnym vyrovnaním, snažil napraviť svoj spochybnený mediálny "image".

V roku 1994 sa oženil, a aj keď jeho prvé manželstvo so speváčkou Lisou Mariou Presleyovou nevydržalo dlho, z toho druhého, ktoré uzavrel v roku 1996 so svojou asistentkou a dermatologičkou Debbie Roweovou, vzišli dvaja potomkovia.

Wade Robson, dnes úspešný tanečník a choreograf, hájil Jacksona aj pri druhom obvinení v roku 2003. Vtedy sa Jackson snažil s mužmi kontakt znova obnoviť, pretože tušil, že potrebuje čo najviac svedkov, ktorí budú dokazovať jeho nevinu - na svoju stranu získal práve Wadea a slávneho herca Macaulayho Culkina.

James Safechuck sa v tej dobe nervovo zrútil a všetko, čo sa medzi ním a Jacksonom odohralo, povedal svojej matke. Prehovoriť jej však zakázal. Ona na jeho prianie mlčala a skutočnosť, že spevák jej syna pravidelne zneužíval, nikomu neoznámila.

Sám James nebol schopný pred súdom vypovedať. V roku 2005 bol na základe výpovedí svedkov Michael Jackson zbavený akýchkoľvek obvinení. Odvtedy sa popová hviezda držala v ústraní.

S Jamesom Safechuckom sa Jackson naposledy stretol v roku 1994, kedy sa ho údajne pokúsil znásilniť, s Wadom Robsonom v roku 2008, jedenásť rokov po rovnakej udalosti.

Zomrel v roku 2009 na svojom ranči Neverland, ktorý ešte v ten deň zaplavili stovky kvetín a listov. "Bola som taká šťastná, že zomrel," povedala v dokumente matka Jamesa Safechucka.

"Mala som len jedinú úlohu. A tú som pokazila." Ani Joy Robsonová sa nenechala oslniť Jacksonovou charizmatickou osobnosťou a vidinou, že vzájomné priateľstvo zabezpečí ich synom úspešnú kariéru.

Ani jedna z nich však netušila, akú cenu za to obaja chlapci zaplatili. Wade Robson, ktorý v hudobnej brandži spolupracoval s hviezdami, ako sú Britney Spearsová alebo skupina 'N Sync, vyšiel s pravdou von v roku 2013, kedy sexuálne zneužívanie priznal v americkej televíznej stanici NBC.

Zmenu svojej výpovede v dokumente komentuje takto: "Chcem hovoriť pravdu rovnako hlasno, ako som predtým klamal."

Bez súdu

Či obaja muži hovoria pravdu, alebo si zneužívanie vymysleli, sa verejnosť už nikdy nedozvie. Tento rok v auguste to bude presne desať rokov od smrti Michaela Jacksona.

Žiadny súd tak na základe vážnych obvinení nevyriekol jasný verdikt: vinný, či nevinný. Stopu Michaela Jacksona v dejinách svetovej populárnej hudby sa vymazať nedá.

Rovnako ako nemožno opomenúť správy, ktoré ho prenasledovali takmer polovicu kariéry a vo svedectve dvoch mužov v novom dokumente sa objavujú dodnes s tým, že sexuálne zneužíval dôverčivé deti.

"Je dôležité zdôrazniť, že je to stále výpoveď dvoch ľudí a ich rodín a že akokoľvek je to sugestívne, nie je to súd, ale dokumentárny film," uzatvára debatu Vedral.

Jacksonove obvinenia

  • V polovici roku 1993 vzniesol prvé obvinenie voči Michaelovi Jacksonovi vtedy trinásťročný Jordan Chandler, ktorý sa so spevákom začal stýkať v máji 1992.
  • Jackson neskôr zrušil tretiu časť svojho svetového turné Dangerous World Tour.
  • V januári 1994 sa s Chandlerovcami dohodol na finančnom vyrovnaní vo výške 23 miliónov dolárov.
  • V zime roku 1993 obvinila Jacksona z pedofílie jeho sestra La Toya.
  • V decembri 2003 bol Jackson obvinený zo zneužívania Gavina Arvizu. Súd začal 31. januára 2005, pozvaný bol aj Jordan Chandler, ktorý však nedorazil.
  • 13. júna bol spevák zbavený viny.

01 - Modified: 2019-01-25 08:49:49 - Feat.: 0 - Title: Jacksonova sestra odkrýva kostlivca v skrini: Michael živil rodinu, preto kryla jeho zneužívanie detí
01 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť 02 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Radšej naživo. Ľudia sú unavení z online zoznamiek, vracia sa rýchle randenie 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 05:01