StoryEditor

Vidieť Rím a... odplávať

31.03.2011, 00:00
Na Stredozemnom "road tripe" budete zaspávať v Savone a budiť sa v Barcelone. Zaspávať v Barcelone a budiť sa na Malorke. Zaspávať na Malorke a...

Mestá na stredomorskom pobreží sú dnes centrami európskej civilizácie, do ktorých sa z Bratislavy dostanete za pár hodín. Skúste aspoň na chvíľu zabudnúť na moderné letiskové terminály i kilometre diaľničných sietí pretínajúcich celú Európu a prijmite pozvanie na šesťdňovú cestu po Stredomorí v stopách dávnych moreplavcov.

Deň 1. Savona
Cesta sa začína v stredovekej Savone na severnom pobreží Talianska, v domove známych námorných objaviteľov. Takmer "za rohom“ nájdete Janov, z ktorého pochádzal najslávnejší z nich - Krištof Kolumbus. Zdá sa, že za stáročia sa tu nič nezmenilo, okolo prístavu sa krúti takmer všetko. Len lode sú podstatne honosnejšie, väčšie a bezpečnejšie, než za Kolumbových čias.

Je krátko po piatej popoludní a náš trinásťposchodový palác na mori sa potichu pohne. Naposledy zamávame Savone a naberieme kurz popri pobreží Riviéry. Tá z mora vyzerá ako jedna veľká osvetlená promenáda - San Remo, Monako, Nice, Cannes...

Deň 2. Barcelona
Na druhý deň krátko po poludní kotvíme v prvej zastávke našej cesty. Katalánska Barcelona patrí medzi mestá, ktoré vás zakaždým prekvapia niečím novým. Po vylodení absolvujeme rýchlu prechádzku z prístavu po slávnej uličke Rambla do centra a ideme pátrať, čo sa od našej poslednej návštevy zmenilo.

Kúsok za Španielskym námestím objavujeme novú absolútnu atrakciu - luxusný kokteilový bar s názvom 41°. Je to povinná zastávka pre všetkých fanúšikov legendy katalánskej a svetovej gastronómie Ferrana Adriu. Tento kulinársky fenomén, ktorého reštauráciu El Bulli vyhlásili za najlepšiu na svete, vo svojom novom podniku spolu s bratom Albertom ponúka nápoje a jedlá, aké nikde inde nenájdete. "Pokračujeme v duchu El Bulli. Tento duch sa nikdy nestratí, je značkou našej práce,“ tvrdí Albert Adriá.

Na svoje si podľa neho v bare 41° prídu predovšetkým milovníci typickej katalánskej kuchyne. "Hlavným lákadlom je jedlo, predovšetkým tapas, pravda, v našom originálnom prevedení. Záujem je obrovský, stále sme zavalení prácou.“

Po výbornom jedle dobre padne oddych v niektorom z nespočetného množstva parkov. Azda najobľúbenejší je park Güell, ktorý si podľa svojich predstáv prestaval slávny architekt Antonio Gaudí. Aj vo februári tu kvitnú citrónovníky a na stromoch spievajú papagáje. Barcelončania sem chodia počas siesty užiť si nádherný výhľad na Gaudího chrám Sagrada Familia i na panorámu celého mesta.

Deň 3. Malorka
Z Barcelony je to do Palmy de Mallorca sotva 200 kilometrov, zvládnuť túto trasu však plávajúcemu hotelu Costa Concordia trvá celú noc. Slovenská sprievodkyňa vám ochotne porozpráva, že Malorka je rajom pre dobrodružné typy všetkých druhov. Ak máte dosť odvahy a chcete zažiť poriadnu dávku adrenalínu, môžete skúsiť potápanie sa s nenakŕmenými žralokmi v miestnom oceanáriu. Nemusíte sa však báť. Hoci tunajšie žraloky merajú 1,5 metra, nie sú ľudožrútske. "Ostrov okrem potápačov vyhľadávajú aj horskí cyklisti i horolezci z celého sveta,“ hovorí hrdo malorský rodák Francesc de Paula.

Povinnosťou každého návštevníka Palmy je prehliadka druhej najvyššej gotickej katedrály v Európe, na ktorej aj laik rorozná rukopis Antonia Gaudího. Komu neprekáža malá prechádzka, môže si vyjsť k zámočku Bellver, odkiaľ má celé mesto ako na dlani. Ak bude mať trochu šťastia, tunajší folklórny súbor mu zahrá a zatancuje typické bolero a pohostinní Malorčania ponúknu vynikajúce červené víno a chlieb s domácou paštétou.

Chcete priniesť domov nejaký pekný suvenír a neviete sa rozhodnúť? V takom prípade vám rozhodne odporučia najslávnejší malorský produkt - umelé perly. Sú na nerozoznanie od pravých a náhrdelníky z nich zdobia mnohé svetové celebrity.

Deň 4. Korzika
Galéria Napoleon, Námestie Slavkova, reštaurácia Le Bonaparte, kino Empire, Napoleonský palác, jaskyňa Napoleon. Znalci histórie tušia, že sme na Korzike, perle Stredomoria. Práve v Ajacciu, hlavnom meste ostrova sa pred 240 rokmi narodil slávny Napoleon Bonaparte. "Mnohí Európania ho možno nenávidia, ale tu na Korzike ho všetci milujú,“ hovorí Beatrice, hrdá Korzičanka. Nezabudne pripomenúť, že ani nie 300-tisícový národ má oveľa vyššiu úroveň života než Francúzsko, ktoré Korziku v 18. storočí kúpilo od Janovskej republiky. Okrem Napoleona milujú Korzičania aj hru petang, a to i napriek tomu, že ju sem priviezli z nenávideného Francúzska. Petang hrajú všade, najradšej však pod veľkou sochou Napoleona týčiacou sa nad Ajacciom.

Miestna železnica na Korzike.

Lahôdkou pre turistov je mys Parata s prekrásnym výhľadom na Krvavé ostrovy. Dejiny trojice ostrovov ležiacich západne od Ajaccia sú doslova spojené s krvou - zviedlo sa o ne množstvo bitiek a neskôr na ne vysťahovali malomocných.

Korzika je však okrem bohatej histórie známa aj svojimi kulinárskymi špecialitami. "Máme výborné víno, syry, salámy aj olivové oleje,“ vychvaľuje gastronomické pochúťky Beatrice. Milovníci sladkostí iste nezabudnú ochutnať miestne karamely a nugáty. Najslávnejším je však tradičný korzický myrtový likér, vyrábaný z bobúľ myrty. Spolu s ním si domov môžete ako spomienku na Korziku priviezť aj typické mušle zaliate v plaste.

Deň 5. Rím
Večer sa náš takmer 300-metrový palác pohne ďalej a krátko pred polnocou s istou dávkou dobrodružstva prepláva pomedzi útesy úzkeho Bonifáckeho prielivu. Na ľavoboku vidíme svetlá Korziky, vpravo zase míňame mestečká na Sardínii.

Ráno sa opäť presvedčíme, že všetky cesty vedú do Ríma. Pristávame v starobylom mestečku Civitavecchia, považovanom za rímsky prístav. Je sobota predpoludním a z výletných lodí sa hrnú turisti do autobusov, ktoré ich za niečo vyše hodiny odvezú do večného mesta.

V Ríme sa na pár hodín premiestnime o dve tisícročia dozadu. Na každom kroku na nás striehnu gladiátori, rímski vojaci či cisári. Vystojíme si hodinový rad na bezpečnostnú kontrolu pred vatikánskou Bazilikou svätého Petra, alebo obetujeme osem eur za pravé rímske capuccino s výhľadom na balkón, kde každé Vianoce a Veľkú noc dáva pápež požehnanie Mestu a svetu?

Predtým, než sa nalodíme na poslednú plavbu späť do Savony, minieme posledné peniaze na niečo naozaj talianske. Môže to byť napríklad Vecchia Romagna, medzi odborníkmi vysoko cenená desaťročná brandy. Tá nám po návrate na studené Slovensko zaručene vráti spomienky na slnečné februárové Stredomorie.

menuLevel = 2, menuRoute = style/mesto-zn-doporucene, menuAlias = mesto-zn-doporucene, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 15:47