StoryEditor

24 hodín v Hamburgu

23.02.2011, 23:00
Na Hamburg spadli ťažké mraky. Nebol to príjemný pocit, ale na vysokých vlnách labe to malo niečo do seba.

Je možné, že ak by sme zastihli Hamburg v inej kondícii - slnečnej a príjemnej - mal by tento článok titulok "Perla Severného mora“, alebo nejaký podobný. O takúto stránku mesta sme síce boli ochudobnení, ale melancholický Hamburg s olovenou oblohou, vlnami Labe a industriálnym profilom tiež stojí za to, a možno dokonca ešte viac.

ŠŤASTNÝCH 12 000
"To, čo by ste mali v Hamburgu určite vidieť, je Hafencity,“ odporúča nám jeden z popredných nemeckých biznismenov pred našou okružnou jazdou mestom. A sám dodáva, že táto nová štvrť je určená len naozaj bohatým ľuďom. Tak sme šli. V skutočnosti je Hafencity (z nemeckého Hafen, teda prístav) najväčší projekt vnútorného rozvoja mesta v Európe, v skratke naozaj megalomanský projekt. Zahŕňa stavebný komplex na ploche 157 hektárov, čo v praxi znamená napríklad 5 800 bytov a ďalšie tisíce kancelárií, obchodov, reštaurácií a tak ďalej. To všetko priamo na brehu Labe, ktorá sa asi o 100 km ďalej vlieva do Severného mora, takže otvorený priestor hamburského prístavu evokuje v mnohom skôr more ako rieku.

Keď sme sa plavili okolo, sem-tam sa spoza mrakov objavilo slnko, ktoré sa odrážalo na tisícoch a tisícoch novoskolaudovaných okien, výkladov či celých presklených stien. Vlny Labe pritom len o pár metrov nižšie narážali na okraj kanála, a to všetko vytváralo dojem miesta, ktoré zrejme nebude mať núdzu nalákať plánovaných 12 000 obyvateľov. A zvyšných 45 000 tam bude "aspoň“ pracovať.

PRED DAŽĎOM VÁS ZACHRÁNI ARMANI
Z prístavu sa metrom vraciame späť do centra, pretože sme dostali ďalšiu dobrú radu.
"V Hamburgu sa skvele nakupuje. Vždy, keď sem prídem, odnesiem si množstvo vecí,“ presviedča nás náš známy Pavol, ktorý už niekoľko rokov žije v Nemecku. Vraj taká ponuka nie je ani v Berlíne. Strategicky si teda za východiskový bod volíme radnicu priamo v centre mesta, odkiaľ sa vyberáme k arkádam lemujúcim riečku vlievajúcu sa do centrálneho jazera Binnenalster. Pod arkádami sme našli prevažne monobrandové butiky rôznych značiek, ktoré by ste v Bratislave hľadali márne. Slová nášho známeho potvrdila aj nepochybne najprestížnejšia adresa v meste neďaleko odtiaľ. Na ulici Jungfernstieg nájdete šperky, parfumérie, butiky a vlastne všetko, čo k takej prestížnej nákupnej ulici patrí. Vrátane nákupného domu Alsterhaus s najexkluzívnejšími značkami ako Armani Priveé, Burberry, Red Valentino, Just Cavalli či See by Chloé. Krátko predtým, ako sme Alsterhaus objavili, začalo vonku liať ako z krhly, takže nám tento niekoľkoposchodový dom prišiel do cesty práve vhod.

A ABY SME V HANBE NEOSTALI...
...tak sme sa radšej vyhli ďalšej známej štvrti Hamburgu, St. Pauli. Avšak ak by ste si chceli pozrieť vraj najväčšie múzeum erotického umenia na svete, nájdete ho práve tu na ulici Reeperbahn, nazývanej veľavravne tiež štvrť červených lampičiek. Ale pozor, radšej tam choďte cez deň, pretože po zotmení môžete (nechtiac) spoznať aj tú tienistú stránku, ktorá sa s takými domami s červenými lampičkami spája.

V Hamburgu však majú aj menej kontroverzné pamiatky, napríklad taký kostol sv. Michaela. Je vysoký 132 metrov, takže ho bezpečne uvidíte nielen z prístavu, ale aj z rôznych kútov mesta. Tvorí vlastne akýsi poznávací bod panorámy Hamburgu.

V slobodnom hanzovnom meste Hamburg toho môžete vidieť ešte omnoho viac: napríklad najluxusnejší hotel Vier Jahreszeiten neďaleko spomínaného jazera Binnenalster, hlučný rybí trh Fischmarkt či veľkú plachetnicu Rickmer Rickmers, spomienku na slávne časy týchto lodí. Ale na to budete potrebovať viac ako tých našich 24 hodín...


Hamburg
- oficiálny názov znie Slobodné a hanzovné mesto Hamburg
- je spolkovou krajinou vo forme mestského štátu
- je druhým najväčším mestom Nemecka
- má viac ako 1,8 milióna obyvateľov
- má status mediálneho, obchodného a priemyselného centra Nemecka
- hamburský prístav je tretí najväčší v Európe a deviaty na svete

menuLevel = 2, menuRoute = style/mesto-zn-doporucene, menuAlias = mesto-zn-doporucene, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 03:27