StoryEditor

V Edinburgu je trištvrte na stredovek

24.11.2010, 23:00
Kým ostatné veľkomestá sveta sa ženú do výšky, Edinburgh zostáva pevne na zemi. Toto mesto ide "na červenú", proti prúdu všetkých ostatných metropol.

Je koniec októbra a ulice Edinburghu sú zmáčané dažďom. Vlhké počasie znásobuje nepríjemný vietor. "Máte šťastie. Počasie vám dnes vyšlo,“ udivuje nás Cathrin, recepčná z miestneho hotela. Natrafiť na Britských ostrovoch na dážď či hmlu nie je veľký problém. Rande s hlavným mestom Škótska začíname aj preto trocha skepticky. Už po pár minútach sa však vyčasí a spoza mrakov vykukne aj slnko. Nie nadlho.

Edinburgh sa nachádza blízko Severného Mora. Vpravo interiér katedrály St.Giles.

Ak sa opýtate Škóta, ktorý hrad je v krajine najslávnejší, určite vám povie edinburský. Symbol a dominanta mesta patrí medzi najnavštevovanejšie atrakcie nielen v Škótsku, ale i na celých Britských ostrovoch. Hrad uchváti impozantnou architektúrou, korunovačnými klenotmi, ako aj panoramatickým výhľadom na mesto. Práve tu máte pocit, že v Edinburghu zastal čas a ručičky na pomyselnom stroji času ukazujú stredovek. Táto atmosféra vás prenasleduje celým mestom.

V PÄTÁCH KRÁĽOV
Hrad je centrom nielen historického a turistického života, ale aj kultúrnou tepnou celého Škótska. Každoročne sa tu tri augustové týždne konajú Edinburské vojenské slávnosti. Len tu môžete vidieť nočné prehliadky vojsk, sprevádzané hudbou typických škótskych gajdošov. Ak ste na podobné udalosti zaťažení, Edinburgh je pre vás ako stvorený. Nie nadarmo má prezývku mesto festivalov. Ročne sa ich tu uskutoční až dvanásť vrátane Fringe Festivalu, počas ktorého sa po celom meste organizujú divadelné predstavenia. Najmä priaznivci komédie a avantgardy si prídu na svoje.

Byť v Edinburghu a neprejsť sa ulicou Royal Mile (v preklade Kráľovská míľa) je hriech. Presne míľu dlhá ulica symbolizuje celé mesto. Historická, monumentálna a tajomne chladná. Duša celého mesta spája hrad s mestom a živí desiatky obchodíkov so suvenírmi. Ročne ňou prejdú tisíce turistov. Na jej konci čaká Holyroodhouse. Sídlo škótskych kráľov, ktoré dnes slúži ako oficiálna rezidencia anglickej kráľovnej.
Oproti Holyroodhouse sa rozprestiera komplex budov Škótskeho parlamentu. Impozantná stavba zaujme, jej umiestnenie v "stredovekom raji“ je však prinajmenšom otázne. Architektúrou totiž predbehla duch mesta o niekoľko storočí.

NA ČERVENÚ
Kým Royal Mile je historickou tepnou Edinburghu, Princes Street je nákupnou mekkou. Práve tu a v priľahlých uličkách možno nájsť značky ako Versace, Gucci, Louis Vuitton či Swarowski. Obchody sú preplnené. Napriek tomu, že mnohé značky nájdete aj v našich končinách, výber je tu bohatší a noblesnejší.

"Môžem vám nejako pomôcť?“ s úsmevom sa nás pýta predavačka výraznou škótskou angličtinou. Keď zistí, že sme cudzinci, ihneď prepne do anglickej verzie reči. Od Angličanov sa Škóti neodlišujú len akcentom, ale aj povahou. Sú otvorenejší a ľudsky prístupnejší.
Na Princes Street to žije, čakať na priechode pre chodcov na zelenú je luxus. Farba-nefarba, desiatky chodcov sa riadia vlastným systémov. My sa prispôsobujeme a nasledujeme pulz mesta.

DÁŽĎ? NEVADÍ!
Opäť sa rozpršalo. Jemný dážď rozdelí dav na domácich a turistov. Kým nad hlavami zahraničných votrelcov vystreľujú dáždniky rôznych farieb, miestnych akoby dážď nezaujímal. Vedeli, prečo. Po piatich minútach opäť vyšlo slnko. Takto sa to opakovalo do večera niekoľkokrát. "To je Škótsko, to sú ostrovy,“ smial sa predavač novín.

Poschodové autobusy, tzv. doubledeckre, nekrižujú len ulice Londýna, je ich plný aj Edinburgh. Ako správni turisti smerujeme na vyvýšené poschodie. Mesto z výšky získava iný rozmer. Ulice sú prázdnejšie, ľudia sa ponáhľajú pomalšie. "Ste prvýkrát v Škótsku?“ pýta sa nás muž sediaci v treťom rade autobusu. Naše zvedavé pohľady nás prezradili. "Určite by ste mali ochutnať haggis,“ odporúča nám pri otázke, čo typicky škótske by sme mali ochutnať.

Stredoveký charakter Edinburghu (a vôbec celého Škótska) vystihuje aj kaštieľ Lochranza na ostrove Arran.

Pri prvej možnej príležitosti teda volíme jedlo, ktoré má u domácich taký cveng ako na Slovensku halušky. Chutí zvláštne. Až doma sa dozvedáme, že haggis je vlastne dusený puding z mletého ovčieho srdca, pečene a pľúc...

RAJ PUBOV A KRČIEM
Edinburgh však ponúka aj iné kulinárske špeciality. Podobne ako na celých Britských ostrovoch, aj v tunajšej ponuke dominuje typický Fish and Chips či Black Pudding, čo je špeciálny druh krvavej klobásy. Z nápojov nesmiete vynechať škótsku whisky. Možno ju kúpiť všade, od malých miniatúrnych fľaštičiek až po nadrozmerné fľaše.

Je neskoré popoludnie a my sa ocitáme pri mori. Edinburgh je situovaný v zálive a tamojšie pláže nás prekvapili. Napriek tomu, že sa nachádzame na severe, pripomínajú južanské letoviská - sú piesočnaté, dojem kazilo len počasie.

Edinburský hrad patrí medzi najnavštevovanejšie atrakcie na celých Britských ostrovoch.

Keď cez deň pôsobí Edinburgh ako živé mesto, po zotmení to platí dvojnásobne. Pravú krčmu či typický pub nájdete na každom kroku. V mnohých hrá živá hudba a naplno sa prejavuje temperament Škótov. "Vďaka nám svet spoznal hudbu,“ dušuje sa chlapík v stredných rokoch a upíja si z piva Guinnes. Narážal na vynálezcu gramofónu Alexandra Grahama Bella, ktorý sa narodil práve v Edinburghu. Mesto však darovalo svetu aj ďalších známych rodákov: ekonóma Adama Smitha, tvorcu legendárneho Sherlocka Holmesa Arthura Conana Doyla či predstaviteľa Jamesa Bonda Seana Conneryho. No najznámejšia spomedzi všetkých "rodákov“ je predsa len... whisky. Ošľahaná vekmi a stále mystická, tak ako sám Edinburgh.

Text: Tomáš Vašuta, Foto: autor, Dreamstime

menuLevel = 2, menuRoute = style/mesto-zn-doporucene, menuAlias = mesto-zn-doporucene, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 18:28