StoryEditor

Štrasburg. Európsky Babylon

24.06.2010, 00:00
Keď niekto vysloví slovo Štrasburg, väčšine ľudí sa okamžite vybaví Európsky parlament. Oprávnene, aj keď jedným dychom treba dodať, že európskou metropolou sa historický Štrasburg nestal zo dňa na deň.

Túto výsadu získavalo mesto na hraniciach medzi Francúzskom a Nemeckom celé stáročia. Nečudo, že naši predkovia ho nazývali aj mestom križujúcich sa ciest. Štrasburg je však aj mestom luxusu, povestnej francúzskej gastronómie a najnovšej módy. Nechajte sa teda pozvať do jedného z najmetropolitnejších miest starého kontinentu a opájať sa jeho neopakovateľnými vôňami a chuťami.

Sútok viacerých ramien rieky Ill v Štrasburgu, meste známom predovšetkým vďaka Európskemu parlamentu. Štrasburg má však svoju vlastnú osobitú atmosféru.

Mesto pre bohémov
O Štrasburg viedli dlhé stáročia vojny Nemci a Francúzi, ktorí si ho vzájomne vymieňali, podľa toho, kto práve vládol Európe. Práve rozdielnosť kultúr, ktorou oba národy meste poznačili, spôsobila, že Štrasburg dnes očarí každého návštevníka. Pri nekonečných prechádzkach mestom vás dostane najmä nonšalantnosť ľudí, ktorí v ňom žijú a pracujú. Možnosť vychutnať si kávu na terase aj v chladnom februárovom počasí máte skutočne zrejme len vo Francúzsku. Stačí len sledovať ľudí, ako sa zohrievajú teplými nápojmi prikrytí dekami a vychutnávajú každú minútu života, povestné francúzske savoir vivre v nulovej teplote, človeka okamžite chytí za srdce.

Spojenie modernej architektúry s dobovými prvkami pôsobí na štrasburskej železničnej stanici esteticky.

Možností priučiť sa bohémskemu spôsobu života Francúzov je v Štrasburgu naozaj veľa. Kaviarne tu nájdete takmer na každom kroku. A vybrať si budete mať z čoho - moderné, minimalistické, klasické či v retro štýle. Najútulnejšie z nich sa však nachádzajú v okolí malebnej časti s názvom Petit France.
Práve "malé Francúzsko“ je bezpochyby nezabudnuteľným zážitkom starej časti mesta. Domy, ktoré oddávna obývali najmä rybári, trhy, ktoré prežili stáročia, to všetko vo vás zanechá jedinečnú chuť Štrasburgu.

Kulinárske hviezdy Michelina
Kto navštívi Štrasburg, absolútnou povinnosťou je pre neho návšteva dominantnej stavby celého mesta - katedrály Notre Dame. Jej celková výstavba trvala viac než päť storočí. Každý, kto získa možnosť uvidieť ju zblízka, musí súhlasiť so slovami slávneho spisovateľa Victora Huga. Autor známych Bedárov o výnimočnej katedrále kedysi povedal, že je neuveriteľným spojením monumentálnej veľkosti a neskutočnej jemnosti.
Od katedrály je to takmer na skok k najznámejšiemu námestiu - Place de la Cathédrale. Jeho dominantou je niekoľkoposchodový dom z 15. storočia, Maison Kammerzell, ktorý je takmer nemožné prehliadnuť. Spočiatku slúžil obchodníkom z celého okolia a zastával úlohu akéhosi centrálneho trhoviska. Pod nádhernými klenbami tu predávali všetko, čo sa v tom čase dalo speňažiť. V dnešných dňoch sa v ňom nachádza jedna z najlepších reštaurácií mesta. Určite ju zo svojho plánu nevynechajte a ochutnajte v nej najoriginálnejšie špeciality miestnej kuchyne. Možno vám bude viac pripomínať nemeckú, než francúzsku gastronómiu, ale na špeciality z kačacej pečene a jahňaciny budete spomínať len v tom najlepšom. Ak si však chcete dopriať ozajstný gastronomický luxus, určite zavítajte do reštaurácií Le Buereheisel a Au Crocodile. Obe majú okrem mnohých oficiálnych ocenení aj tri michelinovské hviezdičky, ktoré predstavujú akési kulinárske Oscary.

Luxus na každom kroku
K Francúzsku neodmysliteľne patrí aj móda a parfumy, jednoducho všetko, čo si ľudia doprajú, keď zatúžia po luxuse. A Štrasburg je toho dokonalým príkladom. Najrenomovanejšie módne značky ako Gucci, Versace, Hermés a Armani dokážu vyhovieť aj najnáročnejším zákazníkom. Aby ste nemuseli dlho blúdiť, všetky nájdete pekne zoradené na ulici Rue de la Mésagne. Kúpiť si večerné šaty od Gucciho, ktorých neoddeliteľnou súčasťou je aj malá "vuittonka“, nie je v Štrasburgu žiaden problém. Nezabudnite ich však doplniť luxusnými šperkmi. Pri pohľade na výklady si dámy spomenú na známu vetu - diamonds are girl´s best friends. Je to skutočne pravda, šperky patria do povinnej výbavy každej modernej ženy. Ešte pred tým, než sa rozhodnete vstúpiť dnu, si však pripravte kreditnú kartu, a to najlepšie bez denného limitu.
Kontrastom k ponúkanému luxusu sú pouliční predajcovia na druhom konci známej ulice, ktorí vás vytrhnú zo snívania a zavedú späť do každodennej reality. Oblečenie značky "made in China“ ponúkali za smiešne ceny v porovnaní s tými na visačkách oblečenia o niekoľko sto metrov ďalej.

Štrasburská katedrála Notre Dame. V rokoch 1647 – 1874 bola najvyššou budovou sveta.

Vo víne je nielen pravda
Na potulkách svetom stretnete mnoho vinárov, tí najnáruživejší sú však rozhodne vo Francúzsku. Presvedčíte sa o tom aj počas návštevy Štrasburgu. Víno tu pijú snáď všetci. Úspešný miestny vinár, štyridsiatnik André, vám zo všetkého najviac bude odporúčať mimoriadne obľúbenú vinotéku s názvom Terres a Vin. "Je to neskutočná vinotéka, ktorá vás očarí na prvý pohľad. Majú tam stovky druhov vína,“ hovorí André.
A naozaj má pravdu. V Terres a Vin ponúkajú záujemcom viac než 1 500 druhov vína. Na výber sú vína doslova z každého kúta sveta - Kalifornie, Austrálie, Čile či Južnej Afriky. Ak si však domov túžite odniesť regionálnu špecialitu, nájde sa tu niečo aj pre vás. Z viac než 80 druhov vín pochádzajúcich od okolitých výrobcov vína, treba vyskúšať možno odrodu Sylvaner. Výnimočne si na nej pochutí človek, ktorý dáva prednosť najmä suchším druhom tohto lahodného moku.

Európsky Babylon
Pre Štrasburg je však najvýstižnejšie označenie kolíska európskeho spoločenstva. Okrem parlamentu, ktorý hovorí hlasom ľudí európskej dvadsaťsedmičky, tu sídlia aj mnohé iné významné inštitúcie, Rada Európy či Európsky súdny dvor pre ľudské práva. Práve počas ich zasadnutí sa inokedy pokojné mesto zmení na skutočný novodobý Babylon. V 300-tisícovom Štrasburgu je väčšinou počas celého roka príjemný pokoj, rušený len turistami. Ulice sa zaplnia a ruch nastane vo chvíli, keď sa sem nahrnie viac ako päťtisíc europoslancov a ich asistentov. Vtedy nielen monumentálny komplex europarlamentu, ale aj hotely, ulice, kaviarne a reštaurácie, praskajú vo švíkoch.
V tomto je však Štrasburg na rozdiel od európskej jednotky Bruselu úplne rozdielny. Po väčšine času pokojné mestečko nápor administratívy takmer vôbec nezvláda. "Keď tu zasadá Európsky parlament, v meste vzniká totálny chaos. Má to však svoje čaro. Na ulici môžete stretnúť veľmi veľa významných ľudí,“ priznáva mladý nemecký študent Markus.

Práve kvôli tomu poslúchnite dobré rady skúsenejších a pred zasadaním parlamentu si rezervujte hotel minimálne dva mesiace vopred. Aj tak sa však môže stať, že napriek tomu sa vám nepodarí zaistiť si ubytovanie v blízkosti euroinštitúcií. Podobné skúsenosti má aj novinár z poľského týždenníka Jacek. "Chcel som bývať čo najbližšie, a tak som si rezervoval hotel štyri mesiace vopred. Cesta do parlamentu mi tak teraz trvá len päť minút.“

Európsky parlament nájdete v tichej štvrti Štrasburgu spolu s niekoľkými ďalšími európskymi inštitúciami.

Keď sa teda rozhodnete navštíviť mesto dokonalého súzvuku nemeckej a francúzskej kultúry, pre istotu si preverte, kedy má zasadať Európsky parlament. Aby ste si mesto vychutnali v pokoji a aby ste neskončili ubytovaní v okrajovej časti mesta a cestu do centra si tak nepredĺžili na viac ako hodinu.

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/mesto-zn-doporucene, menuAlias = mesto-zn-doporucene, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 12:20