StoryEditor

Západný look pod nosom komunizmu

18.09.2008, 00:00

Text: Radovan Žuffa, Foto: Štefan Laktiš
"Samozrejme, že poznám Kremeľ aj Červené námestie. Kto by ich nepoznal? Nikdy som tam však nebol.“ Podobne o metropole bývalej veľkej ríše hovorí väčšina ľudí. Moskva je v tomto jednoducho osobitá. Ako sa hovorí v samotnom meste, všetko v Rusku sa začína na Červenom námestí.

Od náboženstiev cez politiku a históriu až po biznis. Priesečníkom toho všetkého je práve Červené námestie. Niet divu, keďže sa určilo za centrum ruského trhu už v 14. storočí. Ako väčšina vecí, ktoré v Rusku pretrvávajú večnosť, aj štátny univerzálny trh Gum svoju podobu zmenil minimálne. Tú dnešnú zastáva už viac ako sto rokov - v roku 1893 mal prekročiť hranice Ruska a prebrať európsky štýl. Časom sa v kozmopolitnej Moskve stal miestom, ktoré spája históriu, západný look a nadštandardné ceny. Vízia Rusov dostať všetko pod jednu strechu sa tak predsa len naplnila.

Vodka je minulosťou
Nakupovanie v Moskve má pritom viacero podôb. Zastupujú ich trhy v Starom Arbate, trhovisku, ktoré sa spája s Moskvou asi rovnako ako Times Square s New Yorkom. Fasády ruských rustikálnych budov lemujú desiatky malých kioskov ponúkajúcich recesiu za pár dolárov. A to nielen legendárne matriošky. Mekka turistov spája jedinečnú atmosféru starého a nového.
Aj preto je Arbat miesto, kde v srdci Moskvy rubeľ prestáva mať popri valutách svoju cenu. Hoci sa tomu Moskva dlho bránila, podobne ako väčšina postkomunistických krajín či komunistických metropol ako Peking globalizačným tlakom povolila. Kremeľ stráca na dominantnosti v žiari výškových budov nového centra, Moscow City, ktoré najvýstižnejšie reprezentuje dnešný smer metropoly.


Presklené budovy vysoko nad vežami Kremľa sú na míle vzdialené od červených dlažieb lemujúcich ulice Moskvy. Hoci veľké predstavuje v Rusku väčšinou to lepšie, o duchu Moskvy hovoria tržnice podobné Arbatu. Na výber je všetko, platí len: zabudnite na klasiku. S tou sa už v Moskve nepočíta. Domáci dnes tvrdia, že vodku v Moskve pijú už len turisti. Alternatívou sú vína, najlepšie dovezené z Talianska či Francúzska. Mesto totiž dychtí po zmene, medzinárodnosti a svetových mravoch. Dnešní obyvatelia si to môžu postupne dovoliť - a návštevníkom neostáva nič iné, ako držať krok. V cenách nevynímajúc. Napriek tomu, že Moskva je dnes drahá aj pre horných desaťtisíc, s nakupovaním nemusíte ostať pri matrioškách.

Lojálna klientela
Shopping na svetovej úrovni najlepšie reprezentuje práve Gum. Centrum obchodov, v noci pripomínajúce vianočnú výzdobu veľkomiest, v čase našej návštevy privoňalo k móde. Londýnsky Harrod´s našiel na svojom poli konkurenta. Svetové značky sú tu zastúpené v jednom rade, držia si svoju klientelu, od ktorej sa očakáva lojálnosť - nebudú nakupovať v obchode vedľa. Každopádne, Gum nie je len ohniskom najlepšieho zo sveta.
Podľa Rusov je to minimetropola, kde nájdete všetko, čo práve potrebujete - od liekov, bánk po optiku či kvetinárstvo. "Rozhliadnite sa, je to monument,“ odvrkáva v spleti klientov dizajnérka svadobných odevov v jednej z hál domu. Reštauračné kútiky francúzskeho typu či kvetinárske kreácie pod talianskou visačkou patria pod strechy Gumu už neodlúčiteľne.
Podobné slová používajú Rusi o Gume a svojej histórii. Centrum totiž pre nich nie je len atrakciou zámožnejších turistov, ale aj časťou dejín Červeného námestia.

Móda pod oblohou
Gum napokon prekonal vtedajší obraz Ruska. Stavba, ktorá trvala tri roky (1890 - 1893) a ktorú realizoval Alexander Pomerantsev, bola kombináciou ruskej stredovekej eklesistickej architektúry a elegantnej kovovej konštrukcie s presklenou strechou, kopírujúcou vtedajšie stanice Paríža či Londýna. So svojimi tromi poschodiami je tak naozaj ojedinelou stavbou. "Nenájdete krajšie miesto v Moskve,“ tvrdí na priečelí strán niekoľko metrov pod zasklenou oblohou fotograf Vadim. Modelka s atypickou módnou dekoráciou mu pózuje desiatky metrov nad zemou.
Priestory v takzvanej Demonštračnej hale sú často miestom prehliadok a výstav. S týmto cieľom bol Gum aj rekonštruovaný a módne prehliadky či fotenie nie je pre obchodné mestečko nič nezvyčajné. Oázou pokroku bol totiž Gum aj v časoch silnej komunistickej moci.

Vuitton pri Kremli
Miesta je dostatok. Pôvodné centrum zahŕňalo 1 200 oddelených obchodíkov a bolo najrušnejším trhom Moskvy. Situácia sa zmenila len minimálne, čo súviselo so zmenou trhovej politiky v 90. rokoch. Väčšinu miesta tak zabrali nezávislé obchody v prenájme.
Dnešný Gum ponúka 80-tisíc štvorcových metrov nákupných priestorov a zoznam toho najlepšieho pre svetovú klientelu. V ponuke musí byť každý, kto vo svete značiek a tovaru niečo znamená: Adidas, Reebok, Nike, Puma, CK, Levi´s, Ecco. Christian Dior či Louis Vuitton si dokonca uchmatli rohové priestory, aby osvetľovali dlaždice Červeného námestia, ktoré reprezentovali vládu proti západnému svetu.
Gum tak už mohol stratiť kus svojej centralizovanosti, ale univerzálnosť ostala. Minimálne v súvislosti s povesťou o tom, že Gum nie je len obchodným domom pre bohatých, ale ani chudobných. Moskva je tak dnes zmesou najlepšieho a protikladov zároveň.

menuLevel = 2, menuRoute = style/mesto-zn-doporucene, menuAlias = mesto-zn-doporucene, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 03:09