Jordanka Chobanova, mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Bulharska v SR a Ivan Hronec, CEO FEMC pózujú s ocenením Modrý anjel za najlepší film.Film Europe
StoryEditor

Hlavnú cenu Art Film Festu získala snímka Glory

26.06.2017, 12:15
Autor:
TASRTASRsansan
Hlavnú cenu filmového festivalu Art Film Fest v Košiciach získal bulharsko-grécky film režisérskej dvojice Kristina Grozeva a Petar Valčanov Glory.

"Bulharský film Glory bol jedným z prvých, ktoré som si vytipoval do hlavnej súťaže hraných filmov 25. Art Film Festu. Začiatkom roka ma upozornil Ivan Hronec, že film je už v distribučnom portfóliu Film Europe. Tak sa stal vôbec prvým potvrdeným filmom v súťažnom výbere. A hoci sa uvádzal v Košiciach ako posledný z dvanástky vybraných, napokon mu porota udelila Modrého anjela za najlepší film. Tejto voľbe sa celkom prirodzene teším. Skvelý film totiž už onedlho uvidia diváci aj v ostatných slovenských kinách," vyjadril sa k výsledku hlasovania medzinárodnej poroty programový riaditeľ festivalu Peter Nágel.

Glory rozpráva príbeh železničiara Canka Petrova, ktorý nájde na koľajniciach veľký balík peňazí. Všetko sa rozhodne čestne odovzdať polícii. Netuší, aké absurdné situácie uvedie do pohybu svojim dobrým skutkom.

Film sa môže pochváliť niekoľkými významnými oceneniami z rôznych iných festivalov, napríklad Cenou Dona Quijota – Zvláštne uznanie na MFF Locarno 2016, Krištáľovým šípom pre najlepší film, Európsky filmový festival Les Arcs 2016, Cenou FIPRESCI a Cenou za najlepší scenár na MFF Gijón 2016, Cenou kritiky na MFF Dublin 2017 a mnohými ďalšími.

 „Táto režisérska dvojica už na seba upozornila svojím prvým filmom Lekcia, ktorý sme uviedli do distribúcie minulý rok v marci. Som šťastný, že Art Film Fest oceňuje film a trošku aj náš presný distribučný zásah. Kvalitu filmu Glory tvorí kombinácia úsmevnej komédie a sociálne - kritického rozmeru, čo je práve to, čo robí film divácky zaujímavým, ale aj festivalovo a kriticky hodnotným. Takto by mal dobrý východoeurópsky film vyzerať a takto by mali pôsobiť aj slovenské a české filmy. A som tiež rád, že sa nám naozaj darí identifikovať nielen víťaza Cannes, ale aj dobrých národných festivalov ešte pred tým, ako dostanú ocenenie. Ďakujem Art Film Festu, že Glory ocenil. Je to pre nás česť a záväzok“, hovorí Ivan Hronec, CEO Film Europe Media Company.

Film Europe uvedie film Glory do slovenských kín 29. júna.

Medzinárodná porota hraných filmov udelila okrem hlavnej ceny za najlepší film i ďalšie ocenenia, medzi ktorými bodovalo aj Slovensko. Cenu Modrý anjel za najlepší ženský herecký výkon získala slovenská herečka Dominika Morávková z filmu režisérky Terezy Nvotovej – Špina. Túto snímku ocenili aj hlasujúci diváci a získala tak Divácku cenu JOJ Cinema pre najlepší európsky film. Ako ďalej informovali organizátori, cena za najlepší krátky film putuje do Indonézie, odkiaľ pochádza víťazná snímka O pôvode strachu.

Festival AFF uviedol od 16. do 24. júna viac ako 170 filmov a zúčastnilo sa ho mnoho známych osobností. Ceny Hercova misia, ktoré AFF udeľuje od roku 1995, získali Ondřej Vetchý a Magda Vášáryová. Po prvý raz bola udelená aj Cena prezidenta festivalu, ktorou hneď v úvode ocenili Jiřího Bartošku a Máriu Kráľovičovú. Ceny Zlatá kamera si odniesli slovenský režisér Dušan Trančík a český režisér Jan Hřebejk.

01 - Modified: 2024-05-02 10:42:58 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku vznikne komisia na vyšetrenie sexuálneho násilia v kinematografii 02 - Modified: 2024-05-05 11:00:00 - Feat.: - Title: TRAILER Mileniálom sa splní kinematografický sen. Leví kráľ sa vracia na obrazovky, tvorcovia si za ústrednú postavu vybrali Musafera 03 - Modified: 2024-04-27 09:41:10 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako dobre poznáte film Diabol nosí Pradu? Otestujte sa 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. máj 2024 16:52