Francúzska režisérka Justin Triet. FOTO: AP/TASR
StoryEditor

Európskym filmom roka je dráma Anatómia pádu francúzskej režisérky Trietovej

09.12.2023, 22:59
Autor:
ČTKČTK

Berlínsky úspech Anatómia pádu podčiarkuje aj cena pre najlepšiu európsku herečku, ktorú dostala Nemka Sandra Hüllerová.

Cenu Európskej filmovej akadémie (EFA) pre najlepší film získalo drámu Anatómia pádu francúzskej režisérky Justine Trietovej. Film dnešnej slávnostnej ceremónii v Berlíne úplne dominoval, Trietová zaň dostala tiež cenu za najlepšiu réžiu a scenár, ktorý spísala spoločne s Arthurom Hararim.

VIDEO: Trailer k filmu Anatómia pádu

O titul najlepšieho európskeho filmu sa uchádzala tiež dráma Hranice poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej. Snímka, ktorá vznikla v koprodukcii Poľska, Česka, Francúzska a Belgicka, ale nomináciu nepremenila.

Trietová sa s Anatómiou pádu presadila v konkurencii Hranice od Hollandovej, komédia Karaoke blues od fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho, snímka Io capitano (Som kapitán) od talianskeho režiséra Mattea Garroneho a filmu Zóna záujmu, za ktorý britský režisér Jonathan Glazer dostal Veľkú cenu na medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.

Úspech filmu podčiarkuje aj cena pre najlepšiu herečku

Anatómia pádu ovládla aj festival v Cannes, kde za neho režisérka dostala Zlatú palmu za najlepší film.

Snímka rozpráva o spisovateľke Sandre, ktorá sa ocitne v podozrení, či nestojí za smrťou svojho manžela Samuela. Počas vyšetrovania navyše vyplávajú na povrch podrobnosti o búrlivom spolužití dvojice.

Berlínsky úspech Anatómia pádu podčiarkuje aj cena pre najlepšiu európsku herečku, ktorú dostala Nemka Sandra Hüllerová. Tú akadémia ocenila za výkon práve v tejto dráme. Ako najlepšieho herca potom akadémia vybrala Madsa Mikkelsena z Dánska za hlavnú úlohu v historickej dráme Bastard režiséra Nikolaja Arcela.

image

Zlatého leva na festivale v Benátkach získal film Chudiatko gréckeho režiséra Lanthimosa

Poľská režisérka Hollandová neuspela

O cenu pre najlepšieho režiséra či režisérku, ktorou sa stala Trietová, sa uchádzala tiež Hollandová za film Hranice. Snímka, na ktorej vzniku sa podieľali producentka Šárka Cimbalová, Česká televízia a Štátny fond kinematografie, sa venuje dramatickým osudom utečencov na poľsko-bieloruskej hranici a ich snahe dostať sa za lepším životom do Európskej únie.

Hollandová s nomináciou neuspela ani v sekcii najlepší európsky scenár, kde zvíťazila tiež Trietová.

Ako prvá dnes večer EFA oznámila cenu za najlepší dokumentárny film, ktorým sa snímka Sestry z dymovej sauny estónskej režisérky Anny Hintsovej. Hintsová za dokument, ktorý vznikol v koprodukcii Estónska, Francúzska a Islandu, už získala cenu na festivale Sundance.

image

Poľská režisérka Hollandová získala v Benátkach Zvláštnu cenu poroty za film Hranica

Ocenenie Prix Fipresci za objav roka dostalo drámu Ako mať sex britskej režisérky Molly Manningovej Walkerovej. Tá so snímkou tento rok uspela na festivale vo francúzskom Cannes, kde zvíťazila v sekcii venovanej novátorským počinom menej známych tvorcov.

Cenu pre najlepší animovaný film si z Berlína odváži španielsky režisér Pablo Berger za snímku Robot Dreams, ktorá je známa pod českým festivalovým názvom Pes a jeho kamarát Robot. Maďarsko-slovenské postapokalyptické sci-fi White Plastic Sky, ktoré bolo na cenu rovnako nominované, neuspelo.

Európske filmové ceny sú považované za jedny z najprestížnejších ocenení vo filmovej brandži, kritici ich prirovnávajú k americkým Oscarom. O víťazoch mohlo hlasovať 4600 členov EFA, medzi ktorých patria okrem iného herci, režiséri, kritici, novinári, maskéri alebo scenáristi. Prezidentkou akadémie je od roku 2021 režisérka Hollandová.

01 - Modified: 2024-04-27 09:41:10 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako dobre poznáte film Diabol nosí Pradu? Otestujte sa 02 - Modified: 2024-04-25 07:45:06 - Feat.: - Title: J&T Real Estate dobýja ďalší zahraničný trh. Do centra Berlína mieri s novým projektom, byty nebude predávať 03 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 04 - Modified: 2024-04-12 04:48:59 - Feat.: - Title: Po útoku Hamasu Berlín finančne podporí preživších holokaust žijúcich v Izraeli 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 14:10