StoryEditor

V tielku aj s cigaretou. Vychádza kniha dosiaľ nezverejnených snímok The Beatles

17.10.2016, 17:00

Tohtoročná jeseň je fanúšikom legendárnej liverpoolskej kapely veľmi naklonená. Po dokumente, ktorý priniesol doteraz neznáme filmové zábery skupiny The Beatles, vychádza aj česká mutácia knihy nabitej raritnými fotografiami, píše Václav Hnátek pre idnes.cz.

Publikácia nazvaná Beatles skrz naskrz je skutočný poklad. Kniha je založená na archíve Seana O'Mahonyho, ktorý od augusta 1963 do decembra 1969 vydával mesačník The Beatles Book, ktorý s posvätením kapely a jej manažéra Briana Epsteina prinášal fanúšikom exkluzívne materiály zo života štvorice. Už po pol roku existencie sa dosiahol náklad 330 tisíc kópií mesačne, čím zhruba trikrát prerástol obdobný časopis venovaný Elvisovi Presleymu.

​Neoddeliteľnou súčasťou The Beatles Book boli fotografie. Ich autor Leslie Bryce mal ku kapele veľmi nadštandardný prístup. V publikácii preto nájdeme hŕbu fotiek The Beatles v zákulisí koncertov aj na pódiách z menej typických uhlov. Objavujú sa pri skladaní činelov, ladení gitár či poťahovaní z cigariet za oponou. Skrátka pri všetkých úkonoch, ktoré síce úplne netvoria históriu, ale hudobníci by bez nich nemohli fungovať.

Plný prístup
Kapela si Bryceho pustila k telu až tak, že sa fanúšikovia môžu pozrieť, ako sa ich idoly prezliekajú alebo skúšajú na televízne vystúpenie v horúcom Miami len v spodnej bielizni. Nechýbajú ani snímky, ktoré vznikli počas oficiálnych fotení, ale nakoniec nenašli využitie.

Podobne cenné sú zábery z nahrávacieho štúdia. Nie že by snímky The Beatles v Abbey Road dosiaľ vôbec neexistovali, ale málokedy ukazujú kapelu priamo v tvorivom procese, keď objektív vôbec nevníma. Takých snímok je tu nepreberne, predovšetkým z obdobia, kedy sa kapela uzavrela do seba, zhodila uniformné obleky a pracovala na jednej z najlepších dosiek histórie, Sgt. Pepperovi.

Zhoda dní
S The Beatles sú spojené nielen ikonické obleky, ale aj nemenej preslávené nástroje. Fajnšmekri v knihe na vlastné oči objavia to, čo sa inak dávno vie. Teda, že kapela v štúdiu kvôli zvukovej rôznorodosti využívala ďaleko viac inštrumentov. A rovnako tak, že Paul McCartney síce všetky koncerty odohral na legendárnu basgitaru Höfner, ale počas posledného turné už so sebou ako náhradný nástroj vozil svojho Rickenbackera. A takých drobností je v knihe množstvo.

Jeden povzdych na záver. Je veľká škoda, že sa knihu nepodarilo vydať už pred rokom a pol (anglický originál vyšiel "až" vlani v auguste). Jej súčasťou je totiž faksimile fanúšikovského kalendára pre rok 1964. A okrem januára a februára, ktorý bol vlani priestupný, a vtedy nie, padajú dátumy minulého roka presne na rovnaké dni v týždni ako v roku 1964. Od minulého marca teda mohol kalendár priaznivcom The Beatles reálne poslúžiť. A to by bolo s trochou nadsadenia asi rovnako skvelé ako prejsť sa v Žltej ponorke.

01 - Modified: 2024-04-30 12:39:16 - Feat.: - Title: Boy Kills World. Na Slovensko prichádza šialená jazda, ktorá ťa v kine dvihne zo stoličky 02 - Modified: 2024-04-30 13:36:46 - Feat.: - Title: SNS a Hlas sa dostali do sporu. Ešte ráno som bol v tom, že panuje dohoda, ale zdá sa, že nie, tvrdí Michelko 03 - Modified: 2024-04-30 11:56:27 - Feat.: - Title: SNG má za sebou úspešný rok, privítala vyše 200-tisíc návštevníkov. Mnohí boli zo zahraničia, vraví riaditeľka 04 - Modified: 2024-04-27 09:41:10 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako dobre poznáte film Diabol nosí Pradu? Otestujte sa 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 03:38