StoryEditor

Škaredý syn a neochotná matka. Takto vidí režisér hviezdy svojho filmu

14.10.2016, 00:00
Autor:
TASRTASR

Do slovenských kín včera vstúpil nový český film Inštalatér. Režisérom, scenáristom, kameramanom i producentom snímky o mužovi, ktorý všetkým všetko opraví, ale vlastný život si do poriadku dať nedokáže, je Tomáš Vorel.

Po divácky úspešných tituloch Gympl a Vejška sa opäť vybral za novým príbehom mimo mesto. Štyridsiatnik Luboš Cafourek je svojrázny inštalatér z dedinky Tuchlovice neďaleko Prahy. Nemá auto a nepoužíva mobil. Telefonáty za neho vybavuje matka, ktorá riadi chod celej domácnosti a robí aj účtovníctvo. A všetky jeho pokusy o kontakt so ženami sa končia fiaskom.

Hviezdou neherec
Režisér Tomáš Vorel zveril hlavnú postavu v Česku mediálne, a to najmä reklamne, známej tvári. (Ne)hercovi Jakubovi Kohákovi, ktorého obsadil do menšej roly už aj v svojom predchádzajúcom filme Vejška.

​„Páčilo sa mi, ako hral a že je neherec, hrá decentne, málo. Aj to, ako čudne vyzerá, to ani nie je človek, to je nejaká opica, asi z Ruska. Zaujal ma tým, že je úplne iný, ako všetci, divný. A ten inštalatér by mal byť čudný," poznamenal na margo Jakuba Koháka so smiechom Vorel. „Inštalatér je úplne nová postava v českom filme, jedinečná a je dobre, že ju hrá úplne unikátny Kohák," podčiarkol režisér.

Život ako predloha
Tomáš Vorel svoj nový filmový príbeh odpozeral zo života. Film nakrútili podľa skutočných udalostí a postáv. Natáčalo sa v niekoľkých časových etapách (jar-leto-jeseň-zima-jar), z veľkej časti v obci Tuchlovice, v reálnom dome reálneho inštalatéra z Tuchlovíc. "Točili sme v Tuchloviciach, ale tiež v okolitých dedinkách a mestečkách, kam náš filmový inštalatér jazdí na bicykli opravovať pokazené umývadlá, odpady a záchody," opísal pozadie nakrúcania Inštalatéra režisér, kameraman a producent filmu Tomáš Vorel. 

Dvorná diva
Do nového počinu Vorel obsadil aj svoju dvornú herečku Evu Holubovú. Obsadenie však nebolo priamočiare ako v predchádzajúcich filmoch Tomáša Vorla. Holubová sa obávala, že nebude vierohodná matka 40-ročného starého mládenca. "Keď som jej volal, že mám pre ňu rolu matky Koháka, povedala, že sa na to cíti mladá, že to hrať nebude. Tak som skúšal Ninu Divíškovú, premýšľal som o Ive Janžurovej, Květe Fialovej... Nebolo to ono, pretože moje filmy sú len pre niektorých hercov. Mám taký štýl, že musím cítiť, že sa herec do toho štýlu hodí. A potom, keď som sa pozrel na fotku Koháka a Holubovej, oni majú úplne rovnaké oči a nos, povedal som si, že ju musím presvedčiť," povedal režisér na margo obsadenia Evy Holubovej, ktorú museli maskéri upraviť do veku Kohákovej matky. Svoje zohrali tiež kostýmy, ale hlavne sivá naondulovaná parochňa.

​Vo filme si okrem Jakuba Koháka a Evy Hubovej zahrali aj Petr Čtvrtníček, Petra Špalková, Filip Blažek, Jan Budař, Bára Poláková, Tomáš Matanoha a mnoho nehercov.

01 - Modified: 2024-05-06 15:16:04 - Feat.: - Title: Múzeum Prado potvrdilo pravosť strateného Caravaggiovho obrazu, vystavia ho na konci mesiaca 02 - Modified: 2024-05-02 10:42:58 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku vznikne komisia na vyšetrenie sexuálneho násilia v kinematografii 03 - Modified: 2024-04-30 12:39:16 - Feat.: - Title: Boy Kills World. Na Slovensko prichádza šialená jazda, ktorá ťa v kine dvihne zo stoličky 04 - Modified: 2024-04-30 13:36:46 - Feat.: - Title: SNS a Hlas sa dostali do sporu. Ešte ráno som bol v tom, že panuje dohoda, ale zdá sa, že nie, tvrdí Michelko 05 - Modified: 2024-04-30 11:56:27 - Feat.: - Title: SNG má za sebou úspešný rok, privítala vyše 200-tisíc návštevníkov. Mnohí boli zo zahraničia, vraví riaditeľka
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
12. máj 2024 13:54