StoryEditor

Kritici film absolútne odpísali, fanúšikovia spisovali petície. Nakoniec dosiahol rekordné tržby

08.08.2016, 18:30

Hodnotenie od recenzentov fanúšikov nového filmu Jednotka samovrahov úplne položilo. Ešte pred samotnou premiérou sa milovníci hrdinov zo stajne DC Comics nevedeli zmieriť s tým, že na portáli Rotten Tomatoes, ktorý zbiera filmové recenzie, je hodnotenie filmu podľa kritikov a kritičiek len na úrovni 26 percent. Rozhnevalo ich to natoľko, že začali spisovať petíciu za ukončenie fungovania webu. Ako na tŕňoch určite boli aj tvorcovia filmu.

Potom však prišiel prvý víkend v kinách a všetko sa zmenilo. Len v amerických a kanadských kinách za prvé dni premietania utŕžila snímka 135 miliónov dolárov, čo je doterajší augustový rekord. Práve letné mesiace nie sú totiž, čo sa týka tržieb, veľmi silné. K americkým zárobkom sa pridalo ďalších 132 miliónov zo zahraničných kín. Darilo sa mu aj u nás. Počas otváracieho víkendu (v rámci predpremiér) si ho nenechalo ujsť rekordných 49 802 platiacich divákov, čo je najvyššia návštevnosť, akú doteraz dosiahli filmy nakrútené podľa komiksovej predlohy počas otváracích víkendov na Slovensku. V susednom Česku si film pozrelo až 81-tisíc divákov.

Potvrdili sa tak aj slová modelky a herečky Cary Delevingne, ktorá si vo filme zahrala jednu z postáv. „Kritiky boli absolútne strašné, naozaj hrozné. Myslím, že kritici nemajú radi filmy o superhrdinoch. Ale aj tak je nakoniec úplne jedno, čo hovoria, sú to totiž fanúšikovia, pre ktorých sme urobili tento film," povedala pre Reuters. A fanúšikovia ich podržali.

Spomínať v dnešnej dobe čokoľvek na spôsob samovražedných misií nie je úplne šťastné - reálnych asociácií je príliš veľa. Paradox je, že snímka Jednotka samovrahov predstavuje ukážkovo únikový kus, ktorý nabáda divákov, aby problémy zo správ hodili za hlavu a na dve hodiny sa zaoberali bojom s démonmi v podaní panoptika bizarných figúr, recenzuje Marcel Kabát pre Lidové noviny. V tom sa Jednotka samovrahov pochopiteľne dosť líši od kultového Temného rytiera, vrcholného a zároveň najmenej komiksového výtvoru celej batmanovskej filmovej histórie. Táto etapa je však preč a producenti si už nejakú dobu lámu hlavu, ako po Nolanovej sérii znovu priviesť na plátno hrdinov z Gotham City a čeliť silnejúcemu tlaku marvelovskej konkurencie.

Na predchádzajúcu snímku z tohto komiksového univerza, Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti, by mnohí radšej zabudli. Aj v samovražednom oddiele sa na neho nadväzuje iba ako by z povinnosti: ocitáme sa vo svete, kde Superman je (asi) mŕtvy a Batman v silnom útlme. Vykonáva len funkciu akéhosi drába, ktorý pomáha loviť mimoriadne zvrhlých a schopných zločincov, aby ich bolo možné začleniť do tajného projektu doktorky Amandy Wallerovej: oddiel strašných bytostí s rôznou mierou nadprirodzenosti má byť poistkou pre prípad, že by budúci Superman nebol ľudstvu priateľsky naklonený.

Ako to už ale býva, hra s ohňom sa neoplatí a jedna z bytostí, čarodejnica Enchantress, ktorá posadla archeologičku June Mooneovú, sa vymkne kontrole. Zostávajúci členovia komanda pod vopred určeným vedením vojaka Ricka Flaga musia proti rozpútanému zlu bojovať, ak chcú prežiť a uchovať si nádej na zmiernenie trestu.
Warner Bros

Celkový príbeh nie je najsilnejšou stránkou samovražedného oddielu a nijako oslnivé nie sú ani tuctové, digitálne vyrobené akčné scény; ani na jednom ale duch tohto snímku nestojí. Ten sa opiera o závan skutočne desivého šialenstva a posadnutosti, ktorý zamrazí v počiatočných fázach filmu, a potom najmä o drsný, podvratný a umiernene dávkovaný humor, ktorý vyplýva z povahy postáv.

Kráľovnou tohto temného maškarného plesu je jednoznačne hrdinka s prezývkou Harley Quinn (Margot Robbie), niekdajšia psychiatrička v neblaho vychýrenej liečebni Arkham, ktorá patologicky podľahla svojmu pacientovi Jokerovi. Ten tu v podaní Jareda Leta nadobudne ďalšiu zo svojich výrazných podôb - zvráteného milovníka, pohlteného chorým, však o to intenzívnejším citom. Šialený párik je desivý aj zábavný zároveň. Harley Quinn je ako ženská hrdinka príbuzná Clydeovej Bonnie, Lule zo snímky Divokosť v srdci či Mallory z Takých normálnych zabijakov. A tiež napríklad neriadenej strele Joy zo seriálu Volajú ma Earl. S vizážou nezbednej školáčky, punkerským tetovaním, baseballovou pálkou a úprimným nadšením pre zlo je hviezdou tímu a zatieňuje všetkých ostatných - našťastie ale nie tak, aby z nich urobila nezapamätateľnú skupinku.
 
Žiarivejší výsledok možno od svojej úlohy očakával Will Smith v úlohe ostrostrelca a nájomného vraha Deadshota, najsilnejšej osobnosti a neoficiálneho vodcu celej party. Do fúzatej otcovskej figúry sa síce Smith prehral celkom úspešne, ale zároveň je táto postava vlastne z celého panoptika tá najmenej zábavná a najviac zaťažená pátosom. A tiež hercovou márnou snahou znovu navŕtať žriedlo, ktoré z neho kedysi urobilo hviezdu Mužov v čiernom. Po tohtoročnej oscarovom čierno-bielom škandále navyše účasť Willa Smitha nutne odvádza divácke myšlienkové pochody i týmto smerom: privilegovanosť bielych je napokon aj predmetom jedného z Deadshotových žartov. Nezostáva ale než konštatovať, že z černošských hercov v snímke nad Smithom určite vedie Viola Davis ako nenápadna, ale o to bezcitnejšie diabolská doktorka Amanda Wallerová.

Soundtrack snímky si vystačí napospol s hitmi uplynulých desaťročí: od Sympathy for the Devil cez Bohemian Rhapsody po Seven Nation Army od White Stripes. Je to jednoduchá, ale účinná cesta, ktorá nakoniec zapadá do celkového štýlu snímky, ktorá si s mnohými vecami nerobí príliš hlavu. S logikou a súdržnosťou, s tým, aby sa zavďačila kritikom, ale ani s tým, aby bol "pre všetkých" - to teda určite nie je, v žiadnom prípade nie pre deti. A práve vďaka tomu aspoň vybočuje z priemeru. Scenárista a režisér David Ayer položil solídny základ pre ďalšie snímky predpokladanej série. Prinajmenšom na sólo pre Harley Quinn sa dá vcelku úprimne tešiť.

01 - Modified: 2024-04-30 12:39:16 - Feat.: - Title: Boy Kills World. Na Slovensko prichádza šialená jazda, ktorá ťa v kine dvihne zo stoličky 02 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 03 - Modified: 2024-04-23 09:31:00 - Feat.: - Title: Grindr pod paľbou ostrej kritiky. Platforma bez dovolenia zdieľala údaje o stave HIV aj dátumoch testovania používateľov 04 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Miliardové injekcie a bohatá Európa ako na dlani. Brusel postavil náš biznis na nohy, no vypýtal si krutú daň 05 - Modified: 2024-04-12 09:00:00 - Feat.: - Title: Rowlingová kritizuje hercov z Harryho Pottera. Svoje ospravedlnenie si nechajte, odkázala Danielovi Radcliffovi a Emme Watson
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 21:36