StoryEditor

Chcete úspech? Hrajte v Londýne

23.11.2004, 23:00
Niektoré mestá človeka trochu zmenia, pričom to nemusí platiť iba o bežných ľuďoch. Jaromír Nohavica sa na svojom prvom londýnskom koncerte pred pár dňami uvoľnil natoľko, až musel sám zdôrazňovať, že sa nevrátil k alkoholu, pri niektorých piesňach to zase ľutoval, pretože po troch rumoch mu údajne išli najlepšie.
Pesničkár miešajúci v sebe silnú melanchóliu a komediantstvo, alebo - ako hovorí sám - zábavu s umením, sa predstavil najmä ako zabávač s častuškami o mladých au-pair, krátkym výberom z vulgárnej ľudovej tvorby či verejným moderovaním odchodu časti publika na toalety - koncert hodinu meškal a mnohí si krátili čakanie v bare, takže sa po hodine objavili prvé následky. Okrem starého repertoáru predstavil aj polovicu novej, ešte nedokončenej piesne o mladom mužovi v hotelovej izbe a príliš tenkej stene, za ktorou sa miluje cudzí pár, záujemcovia mu môžu jej záver poslať na jeho e-mailovú adresu.
"Na koncertě je důležité, když přijedou holky. Kluci pak přijedou jak bodyguardi a sponzoři," znelo Nohavicovo poučenie z praktického marketingu. Londýnsky koncert českých a slovenských kapiel a interpretov sa na nízku návštevnosť sťažovať nemôže. Predposlednou veľkou akciou tohto typu bol na začiatku októbra koncert skupiny Lucie, ktorý mal síce dobrú atmosféru nabitú overenými hitmi a a sexappealom členov kapely hypnotizujúcim fanúšičky, chýbal mu však nejaký osobitejší vklad, ktorým by sa odlišoval od bežného domáceho vystúpenia. Väčšina podobných podujatí je odsúdená na úspech. V podstate doma stačí dosiahnuť istý stupeň známosti, osloviť mladšie publikum a úspech na Britských ostrovoch je zaručený. V posledných mesiacoch sa zľahka zmenilo iba zloženie publika, au-pair si už svoje pozície držia iba zo zotrvačnosti a postupne sa stávajú menšinou, výraznejšie pribudol mužský prvok. Posledné roky pred zrušením vízovej povinnosti boli sprostredkujúce agentúry zavalené žiadosťami mladých mužov o to, aby sa mohli starať o britské detičky. Dnes už nemusia nič predstierať.
Londýnske koncerty popových kapiel sú čoraz populárnejšie, za posledné roky si to skúsili Elán, Mňága a žďorp, Buty či Vidiek, v tomto roku zase Hex, IMT Smile či beatlesovskí plagiátori Backwards. Možnosti našich kapiel presadiť sa aj niekde inde ako doma pred rokmi výstižne glosoval Richard Müller slovami "všade zberám slávu, od Malaciek až po Bratislavu". Ak by text písal dnes, pokojne by mohol pridať britskú metropolu, ktorá je priam stvorená na koncertovanie - sám sa tu predstavil už na vlaňajšom koncerte. Záujemcov je veľké množstvo a efektívnym kanálom na šírenie informácií je hneď niekoľko londýnskych internetových stránok v češtine a slovenčine. Publikum neodrádza ani pomerne vysoké vstupné, na koncert skupiny Lucie to už bolo vyše dvadsať libier - cena, za ktorú už môžete vidieť aj svetové hviezdy, a nielen kapelu s regionálnym významom. Za nostalgiu si však ľudia ochotne priplatia.
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 06:15