Ita Film
StoryEditor

Recenzia: Ako videohra žala úspechy. Dnes sú Angry Birds na filmovom plátne

12.05.2016, 20:00

Urobiť celovečerný príbeh z mobilnej hry, v ktorej sa bijú vtáky s ošípanými, je práca pre vraha. Ale mohlo to dopadnúť horšie, než predstavuje novinka kín Angry Birds vo filme, píše Mirka Spáčilová pre idnes.cz.

Jej hlavný pôvab sa odohráva mimo deja. Ako (skoro) vždy v animovanej tvorbe, kde sa deti sústredia na naháňačky s početným výskytom veselých "rozplesknutí", dospelých tešia drobné detaily poľudšteného sveta, ktorý v prípade Vtáčieho ostrova zosobňujú hlavne anglické nápisy. Počnúc klinikou na plodnosť cez vstupenky pre VIB čiže veľmi dôležité vtáky až po variáciu na domov, sladký domov v podobe Home Tweet Home.

Druhú príjemnú stránku filmu zosobňuje kľúčový hrdina Red, vtáčí blíženec postavy Jacka Nicholsona z oscarovej komédie Lepšie to už nebude. Jeho "bručounský" cynizmus dáva zabudnúť na dúhovú rozprávku dookola, aj keď je uhladený vysvetlivkou sirotkovej osamelosti. A dokonca do povinne výchovnej tóniny pašuje ponaučenie, že zdravo podozrievavá, racionálnou nedôverou podložená skepsa nie je vôbec na škodu. Až sa človek zľakne, či kuvika, ktorý prasacím návštevníkom nepadá hneď slniečkovsky okolo krku, niekto neobviní z podnecovania xenofóbie.





Bohužiaľ Angry Birds vo filme obsahujú aj slabšie položky. Jednak sa až nepríjemne rozhovorili, jednak sa nezaobišli bez vtieracích a vysmievacích žartov, a navyše sa utápajú v estrádnych výstupoch. Tancovať operenci, tancujú prasce s kovbojskou šou, tancujú vypĺznutý orlí maskot, za ktorým sa hrdinovia vypravia pôsobivou horskou krajinou. Laserové "cingrlátka" ako by len vypĺňali čas.

Pochopiteľne sa nejako musia ubiť, keď princíp pôvodnej hry, teda boj, príde až v poslednej tretine. Avšak sila naštvaných vtákov tkvie práve v nemej groteske: kedykoľvek držia zobák, napríklad v telegrafickom popise jednotlivých naštvancov poslaných na psychoterapiu, sú viac než len znesiteľní. Zvyšok zariadia heslá, slogany či plagáty označujúci aj svet svíň, v ktorom pôsobí Hamnesty International, módu diktuje Calvin Swine a obyvatelia hrdo mávajú transparentmi I love cholesterol.

01 - Modified: 2024-05-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme praktický Ford v životnej forme: Skvelý šesťvalec a luxus ako v SUV 02 - Modified: 2024-05-04 05:30:00 - Feat.: - Title: Vlajkový model, ktorý si požičal technológiu iPhonu. Pribalil k tomu aj najlepší fotoaparát na trhu 03 - Modified: 2024-05-03 10:07:01 - Feat.: - Title: Terénna beštia z USA je prvýkrát k dispozícii aj na slovenskom trhu. Čo ponúka, ako jazdí a koľko stojí? 04 - Modified: 2024-04-30 22:23:53 - Feat.: - Title: Kvalitný zvuk nemusí byť pridrahý. Takto to má vyzerať, keď výrobca mobilov predstaví slúchadlá 05 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Nie je vlajkovou loďou, ale je hodná tohto pomenovania. Nová Motorola ponúka top funkcie za výhodnú cenu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 08:08