Teória veľkého tresku
StoryEditor

Prečo v Teórii veľkého tresku jedia len ázijské jedlo? Hollywood prezrádza

03.04.2016, 11:40

Všímaví fanúšikovia už si zaiste všimli, že Sheldon, Leonard a ďalší hrdinovia seriálu Teória veľkého tresku si takmer neustále objednávajú len ázijskú kuchyňu. Prečo? Pretože ázijské reštaurácie neinzerujú v hlavných vysielacích časoch, ukázalo sa počas našej návštevy hollywoodskych štúdií Warner Bros. v Los Angeles.

Z pohľadu producentov neprichádza do úvahy, aby Sheldonovi alebo Penny bolo zle z pizze alebo hamburgeru. V reklamných prestávkach počas seriálu sú totiž práve reťazce rýchleho občerstvenia typu Pizza Hut alebo McDonald´s najčastejšími a zároveň najväčšími inzerentmi. Prehliadka jedných z najstarších a najznámejších filmových štúdií na svete však odhaľuje oveľa viac. Trebárs to, ako jeden z najpopulárnejších sitcomov súčasnosti vzniká. "Ak opomeniem tvorivý proces, tak prichystať jednu epizódu Teórie veľkého tresku trvá celkom päť dní," prezrádza sprievodca návštevníkom, zatiaľ čo si prezerajú Sheldonovu a Leonardovu obývačku - hlavné dejisko seriálu.

Prvý deň sa kontrolujú lokácie a rekvizity. Druhý deň si herci skúšajú jednotlivé scény a dostávajú rady od režisérov či scenáristov. Najzásadnejší deň prichádza ako tretí v poradí. To na rad prichádzajú producenti seriálu z televízie CBS, ktorým herci musia celú epizódu prehrať, aby zhodnotili, či jej obsah nie je urážlivý, vulgárny alebo jednoducho nie je v konflikte so záujmami televízie. Ak všetko dopadne dobre, prichádzajú na rad už len technické záležitosti a môže sa točiť naostro. Natáčanie seriálu trvá v priemere tri až päť hodín a priamo na mieste ho sleduje niekoľko desiatok divákov, ktorých reakcie si tvorcovia naživo nahrávajú. "Podarilo sa mi už dvakrát dostať na natáčanie. Ale je to už takmer sedem rokov, keď ešte seriál nebol až tak populárny. Získať lístky teraz je takmer nemožné," hovorí tridsaťročná Lucy, ktorá býva v seriálovom domove hlavných hrdinov, kalifornskej Pasadene.

Publikum je počas natáčania dôležité okrem hercov aj pre scenáristu, ktorí sú vždy prítomní na pľaci a podľa reakcií divákov niektoré scény v prípade potreby prepisujú. Kvôli prítomnosti obecenstva na natáčanií, trendu, ktorý sa prvýkrát objavil v americkom sitcome I Love Lucy, sa seriál natáča iba smerom dovnútra. Nejde tu o to, aby si kamera stúpla napríklad za chrbát Jima Parsonsa, predstaviteľa Sheldona, keď práve stojí pri chladničke vo svojej kuchyni a pozerala sa na priestor za počítačom. V jednej z epizód už ale tvorcovia toto pravidlo porušili.

Teória veľkého tresku sa natáča na tzv. multiple-camera setup, čo v skratke znamená, že počas natáčania je záber snímaný z niekoľkých uhlov, aby mali tvorcovia pri postprodukcii k dispozícii nielen viac materiálu, ale aj reakcie viacerých postáv. Jeden z ďalších klamov, ktorý tvorcovia Teórie veľkého tresku využívajú a diváci si ho nie sú vedomí, prichádza pri scénach, kedy hlavní hrdinovia stúpajú po schodoch do štvrtého poschodia okolo nefungujúceho výťahu. Vždy je to totiž jedna a tá istá dekorácia, ktorá je vďaka rovnako daným prestrihom a solídnej práci scénografov vždy trochu iná.

Ale ďalšie tajomstvo už Teória veľkého tresku neprezradí. Čas prehliadky je striktne vymedzený, aby si diváci mohli užiť návštevu ďalších atrakcií. Jednou z nich je aj dekorácia mestečka Starshollow, v ktorom sa odohrával seriál Ženy z rodu Gilmorovcov. Ten sa teraz vďaka streamovacej službe Netflix vráti na televízne obrazovky, a práve preto zostáva priestor návštevníkom uzavretý. Známa newyorská kaviareň Central Perk z Priateľov je však otvorená a návštevníci si na rovnakom gauči ako Monica alebo Chandler môžu vychutnať šálku kávy. Ale prázdny. Je to predsa Hollywood, všetko byť reálne nemôže.

01 - Modified: 2015-09-29 18:16:22 - Feat.: 0 - Title: Slovensko si užilo chvíľku slávy v Teórii veľkého tresku (video) 02 - Modified: 2015-08-26 20:06:28 - Feat.: 0 - Title: Najlepšie platení herci na svete? Tí z Teórie veľkého tresku 03 - Modified: 2015-06-03 14:50:29 - Feat.: 0 - Title: Veľký prehľad top 100: Toto sú najsledovanejšie televízne seriály
01 - Modified: 2018-09-15 14:08:53 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie novinky očakávanej série Teórie veľkého tresku: Kto sa vráti na obrazovky? 02 - Modified: 2016-05-06 08:25:14 - Feat.: - Title: Legendárni Priatelia majú konkurenciu. Doťahuje sa na nich iný seriál
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 13:43