StoryEditor

Otec v sukni či Kráľ rybár. Potvrdilo sa, že Robin Williams spáchal samovraždu

13.08.2014, 00:00
Robin Williams sa preslávil najmä v komediálnych snímkach, Oscara však získal za drámu Dobrý Will Hunting.

Robin Williams nemôže byť mŕtvy. Klauni by predsa nemali zomierať. A predsa je to pravda. Americký herec a komik Robin Williams v pondelok vo veku 63 rokov zomrel a herecký svet zaplavili otázky. Herec, ktorý bojoval so závislosťami a depresiou, si podľa vyšetrovateľov pravdepodobne vzal život sám.

Paradoxne, jeden z najzaujímavejších príbehov, ktoré sa viažu k jeho osobe, hovorí o tom, ako pred rokmi prišiel preoblečený do nemocnice. Tam ležal jeho kamarát z mladosti a predstaviteľ slávneho Supermana Christopher Reeve, ktorý po nešťastnom páde z koňa ochrnul a chcel zomrieť. Práve Williams mu ukázal, že žiť sa oplatí.

Letec aj mimozemšťan
„Bol letcom, doktorom, džinom, opatrovateľkou, prezidentom, profesorom, šialeným Petrom Panom, a aj všetko medzi tým. Ale bol jediným svojho druhu. Do našich životov prišiel ako mimozemšťan – ale končil tým, že sa dotkol každej časti ľudskej duše,“ opísal v niekoľkých slovách celý život Robina Williamsa krátko po zverejnení informácie o jeho smrti americký prezident Barack Obama.

A presne taký Robin Williams bol. Do rodiny bývalej modelky, manažéra automobilky Ford a prapradeda, ktorý bol guvernérom štátu Mississippi, sa narodil 21. júla 1951. Len pred pár týždňami tak oslavoval svoje 63. narodeniny. Williams sa narodil v Chicagu, neskôr sa s rodičmi presťahoval do Detroitu a Kalifornie. VNewYorku začal navštevovať prestížnu umeleckú Juilliard School, kde študoval herectvo. Ako 25-ročný z nej však odišiel. Jeho učiteľ John Houseman mu vtedy povedal, že na škole márni čas, a tak sa hneď stal stand-up komikom.

Jeho filmovým debutom bola v roku 1977 komédia Can I Do It'Till I Need Glasses? Už o rok sa však doslova cez noc stal hviezdou v seriáli Mork a Mindy, kde účinkoval štyri roky. „Je jedným z mála hercov, ktorí začínali touto tradičnou cestou – stand-up komédiami,“ povedal pre HN publicista Peter Vrábel. Ten dlhé roky žil v Hollywoode a spomína, že najmä stredná generácia Američanov si Williamsa spája s filmom Dobré ráno, Vietnam. Nasledovala snímka Spolok mŕtvych básnikov. Niekde v tomto bode sa začína stávať z klauna Hamlet. „To, ako hral napríklad vo filme Kráľ rybár zo začiatku 90. rokov, poznačilo a charakterizovalo celú jeho hereckú dráhu. Ukázal tam všetky polohy svojho hereckého majstrovstva,“ potvrdil riaditeľ filmového festivalu Art film Fest Peter Nágel. Za posledné tri menované filmy bol Williams nominovaný na Oscara. Získať prestížne ocenenie sa mu však podarilo až s filmom dobrý Will Hunting z roku 1997.

Williams mal však aj osobné problémy. V 70. rokoch prepadol alkoholu a drogám. Podobne ako mnoho iných hercov bral kokaín. Podľa jeho slov ho pred návykovými látkami „zastavila“ až smrť jeho blízkeho priateľa, herca Johna Belushiho v roku 1982, a tiež narodenie prvého syna Zacharyho o rok neskôr.

Napriek úlohe v oscarovej dráme však bol Williams v prvom rade komikom. Jednou z jeho najznámejších úloh bola určite hlavná rola v snímke Otec v sukni z roku 1993. „Tam ho spoznal celý svet,“ dodal Nágel. Práve tento film sa mal na budúci rok dočkať pokračovania. To sa však už bude musieť zaobísť bez Robina Williamsa.

Vorkoholik až do konca
Williams mal posledné roky povesť vorkoholika. „Boli časy, keď som robil v priebehu dvoch rokov aj osem filmov. Myslel som si, že by som mal pokračovať v práci, aby na mňa ľudia nezabudli,“ vysvetľoval pre médiá. Aktuálne hral v seriáli Crazy Ones. Nedávno dokončil nakrúcanie pokračovania snímky Noc v múzeu a ďalšieho filmu. Oba budú mať premiéry ešte tento rok.

V posledných rokoch však už mal opäť problémy. V roku 2006 začal znovu piť, kvôli čomu sa aj druhý raz rozviedol. Podľa Nágela je obdivuhodné, že aj v takomto období nakrúcal tri – štyri filmy ročne. „Závislosť nie je spôsobená ničím, jednoducho existuje. Čakáte na chvíľu, kedy si poviete, že je to už v poriadku,“ hovorieval herec, ktorý mal rád komikov z britskej skupiny Monty Python a cyklistiku. Zvykol trénovať s Lanceom Armstrongom. Len pred pár týždňami nastúpil na liečenie na udržanie triezvosti.


Prečítajte si aj: DABOVAŤ WILLIAMSOVE POSTAVY BOLO OVEĽA ŤAŽŠIE NEŽ INÝCH HERCOV


Výsledky vyšetrovania potvrdili samovraždu
Predpoklady, že obľúbený oscarový herec Robin Williams spáchal vo veku 63 rokov samovraždu, potvrdila dnes kalifornská polícia. Podľa slov Keitha Boyda, druhého muža tamojšieho súdneho lekárstva, niet žiadnych indícií, ktoré by naznačovali boj alebo iné cudzie zavinenie. Umelca videla jeho tretia manželka, grafická dizajnérka Susan Schneiderová naposledy v nedeľu miestneho času o 22.00 h, keď sa ukladala na spánok. V ďalší deň opúšťala predpoludním dom v Tiburone pri San Franciscu - dejisko samovraždy - ešte v čase, keď Robin Williams spal. Asi o pol hodiny neskôr herec nereagoval na klopanie svojho asistenta na dvere, ktorý ho potom našiel obeseného v spálni a alarmoval záchranárov. Rezné rany, spôsobené zrejme nožom, ktorý ležal pri bezduchom tele, sa našli aj na umelcovej ruke. Tie však nemali podiel na úmrtí, ktoré bezprostrednou príčinou bolo udusenie.

 

01 - Modified: 2006-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Banské firmy dostanú milióny
01 - Modified: 2024-05-03 09:40:52 - Feat.: - Title: Predstaviteľ Harryho Pottera reaguje na Rowlingovú. Tá hercom odkázala, že im nikdy neodpustí ich podporu transgender komunity 02 - Modified: 2024-04-21 14:35:17 - Feat.: - Title: Josef Laufer po 4 rokoch v umelom spánku navždy odišiel. Plánovanú operáciu srdca neprežil 03 - Modified: 2024-04-16 10:27:09 - Feat.: - Title: Ženy po celom svete smútia. Najsexi herec planéty bude otcom 04 - Modified: 2024-04-14 08:51:07 - Feat.: - Title: Po vnučke sa mu narodila ďalšia dcéra. Maroš Kramár sa v 64 rokoch stal štvornásobným otcom 05 - Modified: 2024-04-11 15:55:53 - Feat.: - Title: Herec O. J. Simpson podľahol rakovine. Hviezdu amerického futbalu preslávil aj súdny spor
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
11. máj 2024 15:09