StoryEditor

Beyoncé všetkým vytrela zrak. Má rekord na iTunes

17.12.2013, 23:00
Autor:
iDnesiDnes
Americká speváčka iba dva týždne pred Štedrým dňom bez akéhokoľvek upozornenia vydala svoj piaty album a spôsobila vo svete haló.

Vo chvíli, keď už hudobní publicisti rysovali za končiacom rokom čiaru a začali vydávať rôzne rebríčky najlepších albumov uplynulých dvanástich mesiacov, sa zjavila Beyoncé a všetko prečiarkla. Album americkej speváčky sa predáva len cez internet, zaskočení kritici ho chvália.

Americká speváčka iba dva týždne pred Štedrým dňom bez akéhokoľvek upozornenia vydala svoj piaty album a spôsobila vo svete veľkého popu haló. Aby podčiarkla jej posolstvo a svoj ​​postoj, že si môže robiť, čo sa jej zachce, nazvala ho jednoducho svojim menom: Beyoncé. Za prvé tri hodiny sa len v Spojených štátoch predalo viac ako 80-tisíc kusov, za deň už to bolo takmer pol milióna. A predpoklad, že jej album, na ktorom stavila na minimalistickú produkciu, sa veľmi pravdepodobne stane najpredávanejším titulom týždňa v mnohých svetových hitparádach, vychádza. V obchode iTunes už zlomila rekord, keď sa za prvé tri dni predalo 828 773 kusov. Predchádzajúci predajný rekord medzi novinkami na iTunes držal album 20 / 20 Experience Justina Timberlakea. Z toho sa predalo približne 580-tisíc kusov.



Nikto to nečakal

Práve preto sa o albume už pár hodín po tom, čo sa objavil, písalo ako o revolučnom počine v spôsobe vydávania a marketingu. Beyoncé sa totiž odstrihla takmer od všetkého, čo je dnes vo svete veľkého popu bežné. O tom, že niečo nahráva, sa síce vedelo, ale podľa posledných správ vraj materiál zahodila. Na album nelákala žiadnym klipom ani singlom. A hlavne: vydala ho (aspoň zatiaľ) iba elektronicky a výhradne cez službu iTunes. Štrnásť pesničiek, ktoré si odtiaľ jej fanúšikovia stiahnu, navyše sprevádza sedemnásť hudobných videí.
 
"Vidím hudbu," zdôvodňuje svoje kroky speváčka, ktorá sa navyše u značnej časti klipov podieľala aj na réžii. "Keď sa s niečím prepojím, ihneď to vidím v obrazoch, ktoré sa mi spoja s pocitom alebo emóciou," vysvetľuje Beyoncé, ktorej sa podarilo obísť štandardné cesty hudobného priemyslu a navyše si na tom vydobiť nebývalú pozornosť.

K fanúšikom priamo

"Nechcela som svoju hudbu vydať tak, ako som to robievala. Nudilo ma to. Mala som poci , že som schopná hovoriť k ľuďom priamo," vysvetlila Beyoncé v jedinej tlačovej správe, ktorá vydanie jej piateho albumu nasledovala. " e toho toľko, čo sa bežne dostane medzi hudbu, umelcov a fanúšikov. Chcela som, aby album vyšiel, až bude pripravený, a putoval priamo odo mňa k mojim fanúšikom," hovorí speváčka. A podarila sa jej ešte jedna vec. Okrem nadšených poslucháčov album Beyoncé chvália aj najprv zaskočení hudobní kritici.

Honza Vedral, idnes.cz

01 - Modified: 2005-10-28 08:58:00 - Feat.: 0 - Title: Za alkohol a cigarety sa bude od januára platiť viac
01 - Modified: 2024-04-26 12:30:00 - Feat.: - Title: Fanúšikovia Billie Eilish po Coachelle špekulujú o jej novom vzťahu. Speváčka otvorene prehovorila o svojom súkromí 02 - Modified: 2024-04-19 14:36:28 - Feat.: - Title: Taylor Swift vydala nový album. The Tortured Poets Department priniesol 31 nových skladieb a rozbíja internet 03 - Modified: 2024-04-20 09:30:00 - Feat.: - Title: Tieto obľúbené skladby od známych spevákov si už v Čečensku nevypočuješ. Vodca Kadyrov ich z bizarného dôvodu zakázal 04 - Modified: 2024-04-09 13:17:02 - Feat.: - Title: Priprav sa na nadupané hudobné novinky. Po Beyoncé príde s novým albumom Billie Eilish aj Taylor Swift 05 - Modified: 2024-02-09 13:36:12 - Feat.: - Title: Apple skúša novú taktiku. Aplikácie pre Windows rozdelí ako na Macu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 23:51