StoryEditor

Kontrafakt je späť: OK, ideme to zničiť

21.02.2014, 23:00
Autor:
iDnesiDnes
Kontrafakt, teda Rytmus, Ego a Anys, sa včera predstavil vo vypredanej Bratislave, my sme sa s nimi rozprávali ešte pred koncertom v Prahe.

Po siedmich rokoch sa raper Rytmus zo stránok lesklých časopisov a porôt televíznych súťaží vrátil tam, odkiaľ vzišiel. Novým albumom Navždy sa Kontrafakt rozhodol ukázať  že tak striktný hip hop nikto okolo stále nevie.

Asi to nebola úplne múdra otázka. Pýtať sa raperov Rytmusa, Ega a producenta a DJ Anysa, teda trojice, ktorá od začiatku tvorí slovenskú rapovú úderka Kontrafakt, či im to po všetkom, čo sa stalo v minulých rokoch, môže ešte niekto veriť. Respektíve pýtať sa na to práve tu. Sedíme totiž v šatni jedného z najväčších pražských klubov SaSaZu, ktorý bude za pár hodín plný a vybuchne pri krste ich nového albumu. "My sme ale vždy len rapovali, o nič iné nám nešlo," odvetí trochu unavene, ale pritom stále celkom zanietene Ego. "Pre nás je úžasné, že už je tu generácia, ktorá môže povedať, že vyrástla na Kontrafakte. My sme nič také nemali," začína rozprávanie o tom, čo všetko k novej nahrávke viedlo. A vlastne tým vysvetľuje aj to, prečo značka Kontrafakt stále tak dobre funguje.




Čo sa deje vonku?
Faktom však zostáva, že za sedem rokov od minulého albumu Bozk na rozlúčku sa toho v ich svete stalo veľa. Predovšetkým Patrik "Rytmus" Vrbovský sa vďaka televíznemu angažmán v Hlasu Česko Slovenska a vzťahu s Darou Rolins vradil do sveta českých celebrít (nech už to znamená čokoľvek) a jeho parťák Ego stál síce ako vždy v ústraní, ale jeho skladba Žijeme len raz sa stala na Slovenska aj v Česku skutočnou letnou hymnou a pokorila hitparády. Práve koketovanie s tanečnou muzikou, ktorá tou dobou hýbala hip hopom aj vo svete, nakoniec po dlhej tvorivej pauze trochu paradoxne zviedlo Kontrafakt pred rokom zase dohromady. "K novému albumu ma motivovalo hlavne to, že som začal cítiť, ako išla rapová scéna kvalitatívne dole. Ja som od hip hopu odbočil, ale keď som sa pozrel späť, tak som sa zhrozil. Objavilo sa veľa hviezdičiek, ktoré nasledovali kroky mojej sólovej kariéry. Každý vandrák natočil tanečnú pesničku, s ktorou zbieral zhliadnutia na internete a myslel si, že je slávny. A ja som si povedal: OK, ideme to zničiť!" hovorí Rytmus.

Pre návod nemusel ísť ďaleko. " S Kontrafaktom sme vždy vsádzali na dobrý tok slov, dobré frázovanie, dobrý hlas, typický slang a silné refrény. Rozhodli sme sa, že ideme zdvihnúť kvalitu. Vždy sme určovali cestu. Preto sme si aj teraz povedali - poďme zase urobiť niečo, čo tu nikto neurobil," vykladá so svojím typickým zaujatím, s čím sa tentoraz zavreli do štúdia. A Ego k tomu pridáva druhý pohľad zvnútra kapely. "Paťo má na veci vždy taký rivalský nadhľad, čo je skvelé. Ale stalo sa aj to, že vo svete sa objavila úplne nová vlna rapu, ktorá nás zase nabila. Vyskúšali sme si tanečnú hudbu. Ale čo sa deje teraz, je pre nás oveľa zaujímavejšie. Stále sa pre slovenskú hudbu snažíme robiť niečo dobré," potvrdzuje Ego snahu udržať krok s dianím vonku a prenášať to do domáceho prostredia.



Šesťdesiat dní mimo
Ako prvý Kontrafakt z albumu vypustil vlani v lete animálnu, minimalistickú a pritom veľmi dôraznú skladbu so silným refrénom Stokujeme vonku. "Základ som urobil rozbitý po našom koncerte niekde na benzínovej pumpe. Text som písal do pesničky od Lany del Rey, ani som sa netriafal do rytmu. Len som hovoril, čo cítim, a nakoniec si to s hudbou sadlo," spomína Ego na vznik pesničky, ktorá do značnej miery určila sound nového Kontrafaktu a vďaka ktorej sa natáčanie albumu naozaj dalo do pohybu a nabralo aj nečakané smery.

Spolu s Rytmusom a pod dohľadom Anysa sa pustili aj do predtým nepoznaných, experimentálnych polôh  skresľovania hlasov na prah zrozumiteľnosti a ďalších vecí. Album totiž do značnej miery točili bez ohľadu na to, čo si o ňom kto bude myslieť. Pomohlo aj to, že kvôli nahrávaniu urobili niečo, čo nikdy predtým. Vrátili sa späť do rodných Piešťan, kde si Ego medzitým vybudoval vlastné štúdio, a spoločne sa v ňom odrezali od sveta. "Viem presne, že to bolo šesťdesiat dní. V októbri a novembri sme tam boli zatvorení, odišiel som od frajerky a boli sme tam zahrabaní a riešili len muziku. Skôr sme si niekde prenajali štúdio, ja som odišiel do Bratislavy a vedel som, že to musím za dva alebo tri razy nahrať a potom už nebude čas sa v ničom rýpať, pretože je štúdio obsadené a nie je čas," rozpráva o základnej zmene v prístupe Rytmus a dodáva: "Teraz som si skladbu mohol rapovať aj päťdesiatkrát a zakaždým rôzne a hľadať tú najlepšiu polohu. Veľký rozdiel bol, že vďaka tomu som už pri ostrom nahrávaní vedel všetky skladby naspamäť."



Extrémne hlboko
"Je fascinujúce, ako sa týmto spôsobom človek zlepšuje. Tridsiaty deň sme boli už v technike aj vo výraze úplne inde ako prvý deň," hovorí o sústredenej práci Ego. "Zistil som, že som bol v rape zrazu extrémne hlboko. Rozoberal som každé slovíčko, každý text, každý efekt, jednoducho všetko," súhlasí s ním Rytmus. A vysvetľuje tým, prečo na albume poslucháči nenájdu pre neho tak typické vychvaľovanie a upozorňovanie na majetok a úspechy, ktoré dosiahol.  Chceli sme, aby to bolo iné," zhodujú sa obaja. "Predtým som bol naštvaný, v niektorých veciach obmedzený. Rapoval som z pohľadu týpka, čo práve skončil s prácou a začal si žiť svoj ​​sen. Kašľal som na spoločnosť, na ľudí aj veci. Chcel som ich naštvať. Čo na srdci, to na jazyku. Teraz, keď som starší, už viem, aké to je, prejsť hranicu. Už som ten úspešný týpek v hudbe. Ale stále do toho idem s pocitom, že teraz to ,zajebem' tak, že si ani neškrtnete. A tak to bude," opisuje Rytmus svoju premenu, ktorá sa netýka len frázovania a zvuku.

Z recenzií, predajov aj ohlasov fanúšikov je zrejmé, že aj keď Kontrafakt práve natočil asi najtemnejšií album vo svojej histórii, nie je v tom názoru kontroverzný raper ani ostatní z partie rozhodne sám. Stačilo sa chvíľu zdržať po rozhovore a počkať, až priamo v klube SaSaZu vtrhnú na pódium a energiou, čo z nich aj po rokoch ide, porazí publikum na lopatky. Aj keď v tom čase už bolo celkom dlho po polnoci.

Honza Vedral, MF Dnes

01 - Modified: 2006-01-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
01 - Modified: 2019-02-15 10:45:58 - Feat.: - Title: Najkrajšie zamilované dvojice z filmu aj skutočnosti 02 - Modified: 2018-04-06 12:57:39 - Feat.: - Title: Prvé slová Dary Rolins po rozchode s Rytmusom: Čo stojí za koncom ich vzťahu? 03 - Modified: 2018-02-16 12:57:11 - Feat.: - Title: Československý súboj: Raperi Rytmus a Marpo sa stretnú v ringu 04 - Modified: 2018-01-21 09:55:56 - Feat.: - Title: Dara Rolins: Pravda o svadbe na Bali 05 - Modified: 2017-04-25 15:50:05 - Feat.: - Title: Každý problém má riešenie, tvrdí hudobník Boris Čellár
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 10:18