StoryEditor

Peter Jackson o Hobitovi: Tolkiena by očarila dnešná technika

13.12.2013, 23:00
Prečítajte si rozhovor s tvorcom Pána prsteňov či Hobita, ktorého pokračovanie je práve v našich kinách.

Novozélandský režisér Peter Jackson prehovoril o druhom dieli svojej trilógie natočenej na motívy Tolkienovho Hobita na európskej premiére v Berlíne. Na stretnutie dorazil obutý rovnako ako hlavný hrdina Bilbo - teda naboso.  Aj tých niekoľko málo minút ukázalo, v čom Jackson ako režisér vyniká. Je totiž hlavne skvelým rozprávačom, stačila chvíľka a hneď sme sa ocitli s Bilbom vo vnútri Osamelej hory, kde sa po rokoch prebudil drak Smaug.

Aký je rozdiel medzi natáčaním prvého a druhého dielu ?
Prostredný film vám vždy dopraje najviac slobody, nemusíte príbeh začínať ani uzatvárať.

A nie je to práve viac náročné ?
Ani nie. Je to už tak v podstate s publikom dohovorené, idú na film, o ktorom vedia, že má otvorený koniec. U Pána prsteňov tiež vedeli, že skončí, keď Frodo donesie prsteň do Mordoru. To je výhoda trilógie, nemusíte pri všetkých filmoch dodržiavať klasická pravidlá.

Smaug je veľmi vydarený. Ako náročné bolo vybrať ten správny vzhľad?
Museli sme vziať do úvahy jeho charakter. To je na ňom totiž to hlavné, a preto sme sa na to sústredili. Inak je ťažké si dnes nejakého draka vymyslieť, pretože už ich tu za posledných desať rokov bolo toľko. A pokiaľ ide o hovoriacich drakov, tak mi na myseľ neustále prichádzal Sean Connery. Už to jeho meno Smaug znie, ako by ho Connery sám hovoril.





Chceli ste vytvoriť skôr novú neokukanú príšeru?
To nie, jednoducho to mal byť drak. Takže to netrvalo moc dlho. Nejde totiž ani o to, ako vyzerá - ľudia si po filme nebudú hovoriť, koľko mal zubov a aký mala tvar jeho hlava alebo chvost. Ide skôr o jeho osobnosť a hlas - to vám zostane v pamäti. Celkom mi totiž ležala v hlave scéna s Glumom z predošlého filmu. Aj tam sa podobne v šere stretáva Bilbo s nejakým desivým tvorom. Glumovi ale Bilbo rýchlo porozumie, je mu jasné, že ho nechce zabiť.

Smaug nemal byť tak predvídateľný ?
Presne tak, Smaug necháva Bilba žiť len jednoducho preto, že sa mu chce. Je to paranoidný držgroš, ktorý viac ako dvadsať rokov leží v hore a čaká, kto príde. On vie, že raz niekto určite príde. Leží tam v zlate a očakáva nejakú obrovskú a silnú armádu. A potom sa objaví malý hobit, čo ho prekvapí. Takže sa snaží prísť na to, o čo tu ide, a pristupuje na Bilbovu hru. Ťahá z neho čo najviac informácií. Či má vonku nejakú podporu a aká je silná. Smaug je veľa šikovný, múdrejší ako Bilbo.

Vo filme sa po prvýkrát objavuje aj Medděd (české pomenovanie, pozn red), ako ste postupovali pri jeho stvárňovaní?
Trošku sme si ho upravili, keď čítate knihu, predstavíte si niekoho iného. Nechceli sme, aby bolo jasné, či je dobrý, či zlý. Stará sa len o seba, už prežil veľa zlého. Neznáša trpaslíkov, ale škriatkov ešte viac. Takže sa rozhoduje, na ktorú stranu sa pridá.



Čo myslíte, že by Tolkien na váš film povedal?
Je mi jasné, že by sa mu veľa vecí nepáčilo. Ale asi by sa mu dosť scén aj páčilo. Pravda je, že práva na sfilmovanie predal ešte za svojho života, takže bol zjavne zmierený s myšlienkou, že podľa jeho knihy nejaký film vznikne. Asi by ho okúzlila technika, ktorú dnes máme. V šesťdesiatych rokoch totiž určite netušil, čo budeme dnes schopní urobiť.

Nie ste už za tie roky jeho svetom trochu unavený?
Hneď po Pánovi prsteňov som nemal záujem robiť Hobita. Ani sme k tomu nemali práva. Bol som rád, že som si mohol dať pauzu - a tá bola celkom dlhá. Nakoniec sme sa rozhodli, že Hobita nenatočím tak, ako bol napísaný. Rozhodli sme sa nie pre rozprávku, ale pre bohatý svet, ktorý Hobitovi Tolkien dorobil v dodatkoch. On sám svojho Hobita rozšíril, aby nadväzoval na mytológiu Pána prsteňov. Touto cestou sme sa vydali aj my.

Čo vás osobne najviac baví na takých filmoch?
Teší ma, že sa niekomu páčia. Točím ich hlavne preto, aby som bavil ľudí. Je to predsa len zábavný priemysel. Nejde o nejaké pôžitkárstvo, mám predsa len veľkú zodpovednosť. Sám som začal filmy nakrúcať, pretože som sa na ne veľmi rád pozeral. Vyrastal som na fantasy. Takže keď niekto na moje snímky reaguje pozitívne, ako som na ne kedysi reagoval ja, som prenáramne spokojný.

Tomáš Šťástka, idnes.cz

01 - Modified: 2024-05-09 09:30:00 - Feat.: - Title: Skutočná Martha z Baby Reindeer prehovorila: Aj keby som poslala nejaké maily, neznamená to, že som vinná za zvyšok vecí 02 - Modified: 2024-05-07 13:42:47 - Feat.: - Title: Čokolatier pre HN: Pestovatelia kakaa by mali mať rovnaké postavenie ako máme my 03 - Modified: 2024-05-06 08:59:39 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik o silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 04 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Postavili ste si bazén a neskolaudovali ste ho? Advokát v rozhovore pre HN hovorí, aké máte možnosti 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. máj 2024 11:55