StoryEditor

Priznal, že je gay a má song roka. Víťazom Grammy je Sam Smith

09.02.2015, 02:42

V losangeleskom Staples Center sa už po 57. krát udeľovali najslávnejšie hudobné ceny sveta. Ceny Grammy sú v hudobnom svete považované za obdobou Oscarov. Moderátorom podujatia bol už štvrtýkrát rapper a herec LL Cool J. Režisérim Louis J. Horvitz a scenár večera mal na starosti David Wild a Ken Ehrlich, ktorý je zároveň výkonným producentom udeľovania cien. Najviac šancí mali Sam Smith, Beyoncé a Pharrell Williams, získali šesť nominácií vrátane kategórie album roka.



Prenos začal po druhej hodine v noci nášho času energickým vystúpením austrálskych rockerov AC/DC, ktorí okrem aktuálneho singla zahrali aj svoj dlhoročný hit Highway to Hell. Išlo o vôbec prvé vystúpenie na Grammy v histórii legendárnej kapely a o jedno z mála tohtoročných, v ktorom zneli skreslené elektrické gitary.

 




Víťaz večera Sam Smith
Sam Smith, ktorý debutoval albumom In The Lonely Hour, premenil štyri zo šiestich svojich nominácií. Na svojom twitterovskom účte to po zisku prvých dvoch cien okomentoval jednoznačne: "2 FUCKING GRAMMYS!!!!!!!!!!!!!!" Stal sa objavom roka a získal Grammy za najlepší popový album. Svoju istú pozíciu na súčasnej hudobnej scéne si potom naživo potvrdil v duete so speváčkou Mary J. Blige, s ktorou zaspieval svoj najväčší hit Stay With Me. Ten bol následne vyhlásený aj za pieseň roka. A získal aj cenu za nahrávku roka.

Ako upozornil magazín Rolling Stone, Smith prvým držiteľom ceny v kategórii najlepší popový album, ktorý sa netají svojou homosexuálnou orientáciou. A len dvadsaťdvaročný Brit mal v tomto ročníku aj ďalší unikát. V  histórii Grammy sa totiž zatiaľ len desaťkrát stalo, že bol vo všetkých štyroch kategóriách, považovaných za hlavné, nominovaný jediný umelec. Sam Smith je navyše - hneď po Mariah Carey, ktorá mala v čase jej triumfu dvadsať rokov - najmladším muzikantom, ktorý za jediný rok "vystrelil" tak vysoko. A získať Grammy za album, pieseň, nahrávku i ako objav roka naraz dokázal zatiaľ v dejinách cien len Christopher Cross za album Sailing, čo bolo už celkom dávno, v roku 1980.






Je trochu paradoxné, ale pre mohutný kolos cien ako je Grammy vlastne príznačné, že Smith za svoj úspech doma aj za oceánom vďačí najmä singlu Stay With Me, dojemnej a precítenej balade s prvkami gospelu, v ktorej prosí svoju náhodnú známosť na jednu noc, nech s ním zostane. Čoskoro potom, čo pesnička zasvietila v hitparádách, si totiž hudobní fanúšikovia všimli, že sa jej nápev, nosná melódia a harmónia nápadne podobajú na skladbu I Will not Back Down, ktorú už v roku 1989 zložili Tom Petty a Jeff Lynne. Aj keď sa prípad nijako zvlášť nemedializoval, ich právnici dosiahli, že Petty s Lynnom boli k piesni pripísaní ako spoluautori a patrí im 12,5 percenta tantiém. Zárobok to môže byť slušný, pretože ako v Británii, tak v USA ide o jeden z desiatich najpredávanejších singlov uplynulého roka, len v Spojených štátoch amerických za neho zaplatilo 3,34 milióna ľudí. A je teda samozrejmé, že Smith bol jedným z lákadiel priameho prenosu.

Pharell a Beoncé
Medzi prvými ocenenými bol aj producent Pharrell Williams, ktorý uspel s videoklipom k pesničke Happy. Za rovnakú skladbu získal aj svoju druhú Grammy tohtoročného ročníka v kategórii sólový popový výkon. Po minuloročnom klobúku si opäť neodpustil módny výstrelok, keď si cenu prišiel prevziať v štýlových kraťasoch. Happy na Grammy zaznelo aj naživo v netradičnej verzii, pod ktorou sa okrem Williamsa podpísal aj filmový skladateľ Hans Zimmer a čínsky klavirista Lang Lang. Aj vďaka choreografii číslo pripomínalo skôr muzikálový výstup. S albumom Girl bodoval aj v kategórii najlepší súčasný urbánny album, v ktorej porazil napríklad speváčku Beyoncé - jednu z najväčších favoritiek večera.

Tá nakoniec v hlavných kategóriách neuspela, ale odniesla si podobne tri ceny. Okrem iného sa jej pieseň Drink In Love stala najlepším R&B vystúpením a piesňou. A keďže v tomto poslednom ročníku získala už svoju 52. nomináciu, aktuálne je speváčkou s najvyšším počtom nominácií na Grammy v histórii. Medzi ženami prekonala Dolly Parton, v celkovom rebríčku je na siedmom mieste.






Rosanne Cash triumfovala tiež v troch kategóriách, pokrývajúcich subžánre americkej tradičnej hudby (American roots performance, American roots song a Americana album). Po dve Grammy získali Kendrick Lamar (najlepší rapový výkon a najlepšia rapová skladba), Eminem (najlepší rapový album, najlepšia spolupráca rapera a speváka), Chick Corea (najlepšie improvizované džezové sólo, najlepší džezový inštrumentálny album) a filmový soundtrack Frozen (najlepší kompilačný soundtrack pre vizuálne médiá, najlepšia pieseň napísaná pre vizuálne médiá).

Bez ceny odišla napríklad speváčka Taylor Swift, napriek tomu, že mala veľmi úspešný rok, ale aj Sia, či spevák Ed Sheeran.






Udeľovanie cien ako zážitok
Jedným zo sledovaných hudobných čísel bolo práve spoločné vystúpenie spomínaného britského pesničkára Eda Sheerana a legendárnej kapely ELO, ktorá ohlásila svoj comeback. Ich vystúpenie roztancovalo aj v predných radoch sediaceho Paula McCartneyho, ktorý potom sám predviedol spoločné číslo s raperom Kanye Westom a popovou divou Rihannou v jej singli Four Five Seconds.
 

 

Sheeran už predtým presvedčivo a s veľkým aplauzom zahral svoj singel Thinking Out Loud v sprievode hudobných es, ako sú John Mayer, Questlove a Herbie Hancock. Na pódiu sa to i ďalej pekne striedalo. Fakt, že Grammy sú viac hudobným zážitkom v podobe jedinečných vystúpení ako len vymenovanie ocenených dokazujú v Los Angeles aj vystúpenia Kanyeho Westa, Madonny či duetu Lady Gaga s Tonym Bennetom. Zaujal tiež duet mladého Íra Hoziera so speváčkou Annie Lennox.

O dojemné číslo večera sa postarala Katy Perry s piesňou By The Grace of God, jej vystúpenie totiž malo nečakaného predrečníka - o potrebe boja proti domácemu násiliu zo záznamu prehovoril americký prezident Barack Obama.  "Nie je to ok a musí to prestať," povedal Obama. "Umelci majú jedinečnú moc meniť mysle a postoje a primäť nás premýšľať a hovoriť o veciach, na ktorých záleží," dodal prezident. Tento rok sa však na cenách Grammy vôbec celkom veľa hovorilo - po vyhlásení hlavných kategórií nasledoval agitačný blok lobujúci za lepšie ohodnotenie práce hudobníkov.

 

 

Prekvapenie: album roka
V kategórii album roka prekvapivo zabodoval Beck so svojím počinom Morning Phase. "Albumy, pamätáte si na ne? Sú rovnako dôležité ako knižky," privítal amerického pesničkára na pódiu odovzdávajúci Prince. Víťazstvo Becka bolo prekvapujúce - oproti favorizovaným popovým nahrávkam uspel s albumom, ktorý nakrútil po šesťročnej pauze u seba doma a komerčne v hitparádach nijako zvlášť nerozsvietil. "Album je vlastne akýmsi ukľudnením, citovým obnažením, ale napríklad aj pokusom zase raz urobiť "normálne pesničky"," prečítajte si recenziu Ondřeja Bezra. Album získal okrem iného aj titul rockový album roka. A na jej živé predvedenie si pesničkár na pódium prizval speváka Chrisa Martina z Coldplay.





A keďže ceny Grammy sa udeľujú vo viac ako 80 kategóriách, ešte pred začiatkom začatím ceremoniálu americká hudobná akadémia oznámila mená prvých ocenených. V kategórii tradičný pop bodovala Lady Gaga s albumom duetov Cheek to Cheek, ktoré nakrútila s klasikom žánru Tonym Bennettom.

 



Prehľad víťazov hudobných cien Grammy za rok 2014:

Pieseň: Sam Smith - Stay With Me

Album: Beck - Morning Phase

Objav roka: Sam Smith

Klip: Pharrell Williams - Happy

Popový album: Sam Smith - In The Lonely Hour

Rockový album - Beck: Morning Phase

Elektronický album - Aphex Twin: Syro

Country album - Miranda Lambert: Platinum

Alternatívny album: St. Vincent - St. Vincent

R&B album: Toni Braxton & Babyface - Love, Marriage & Divorce

Hiphopový album: Eminem - The Marshall Mathers LP2

Všetkých ocenených nájdete tu.

01 - Modified: 2007-03-09 06:28:00 - Feat.: 0 - Title: Za pohryznutie revízora na dva mesiace do väzenia
01 - Modified: 2024-02-05 13:45:47 - Feat.: - Title: Christina Aguilera šokovala vychudnutou postavou. Po plnoštíhlych krivkách nie je ani stopy! 02 - Modified: 2024-02-05 09:36:13 - Feat.: - Title: GALÉRIA Grammy sú rozdané. Taylor Swift prepísala históriu a oznámila nový album, oceneného rapera vyviedla z haly polícia 03 - Modified: 2024-02-05 06:08:03 - Feat.: - Title: Cenu Grammy za najlepšiu skladbu roka získala Billie Eilish, Taylor Swiftová zlomila rekord 04 - Modified: 2023-06-17 05:21:36 - Feat.: - Title: Skladby vytvorené len pomocou umelej inteligencie nemôžu získať Grammy, umelcom však môže pomôcť 05 - Modified: 2023-04-16 05:42:00 - Feat.: - Title: Hudobným Cenám Anděl 2022 dominoval album Mira Žbirku Posledné veci
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 03:05