StoryEditor

Do Karlových Varov príde Richard Gere a hviezda 50 odtieňov sivej

23.06.2015, 07:34
Autor:
stlstl

Americký herec Richard Gere, známy z filmov Pretty Woman, Chicago či Smiem prosiť?, bude hosťom 50. ročníka karlovarského filmového festivalu, ktorý začne 3. júla. Prevezme si tam Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii.


Rozhovor s Richardom Gereom: Prísť do Indie mi trvalo 40 rokov



Šesťdesiatpäťročný Gere sa v našich kinách nedávno objavil v komédii Druhý báječný hotel Marigold, tento rok nakrútil ešte diela Franny a Oppenheimerove stratégie. Jubilejný ročník začne snímka Time Out of Mind režiséra Oren Movermana práve s týmto hollywoodskym hercom v hlavnej úlohe. Príbeh zo života bezdomovca v súčasnom New Yorku, ktorý hľadá vzťah k ukradnutej dcére, uvedie Gere spolu s režisérom a herečkou Jeno Maloneo. Na jeho počesť je ďalej okrem iného prichystaná slávna snímka Nebeské dni z roku 1978. Slávny film Pretty Woman potom usporiadatelia premietnu v letnom kine.

Ďalšou zahraničnou hviezdou bude Jamie Dornan, ktorý v Česku točí vojnový film Anthropoid v česko-francúzsko-britskej koprodukcii. Írsky herec sa zatiaľ najviac preslávil rolou výstredného boháča Greya vo filmovej adaptácii knižného hitu Päťdesiat odtieňov sivej.


Rozhovor s Jamiem Dornanom: Som v predstavách 100 miliónov žien



Opäť dorazia aj Američan Harvey Keitel či tridsaťšesťročná talianska herečka Alba Rohrwacher, ktorá sa tu už ukázala na Febiofeste. Keitel predstaví snímku Paola Sorrentina Mladosť, v ktorom vytvoril hlavnú úlohu spoločne s Michaelom Cainom. Rohrwacher uvedie film Hungry Hearts. Záverečným titulom karlovarskej prehliadky potom bude hit tohtoročného festivalu Sundance Sleeping with Other People Leslye Headland. Okrem hereckých legiend, ku ktorým patrí aj tohtoročná nositeľka ceny prezidenta festivalu Iva Janžurová, festival pozval aj šesticu režisérov, ktorí už Vary navštívili a teraz tam ukážu filmy svojho srdca - Mark Cousins, Kim Ki-duk a Sergej Loznica.

Naopak nová sekcia Prvé podanie predstaví tvorbu desiatich mladých nádejí európskeho filmu. Česko v nej zastupuje Ondřej Hudeček so svojím krátkym filmom Furiant, v ktorom s mrazivým vtipom opisuje mladosť divadelného klasika Ladislava Stroupežnického. Iný český debut, David od Jána Tešitela, sa premietne vo Fóre nezávislých. K tradícii karlovarského programu patrí takisto sekcia Dni kritikov Variety, do ktorej vyberajú recenzenti amerického filmového časopisu desať netradičných diel. Uvedie sa tu britský tvorca Julien Temple či Thomas Salvador z Francúzska, z domácich tvorcov sa tento rok do výberu nikto nedostal. Mimo súťaž ďalej usporiadatelia premietnu dvadsať snímok z tohtoročnej filmovej prehliadky v Cannes.

01 - Modified: 2007-07-01 22:12:09 - Feat.: 0 - Title: Koncesionárom: Neplaťte pokuty
01 - Modified: 2023-06-16 11:17:38 - Feat.: - Title: Vo vysokom veku sa im zachcelo plodiť potomkov. Títo herci sa dali na otcovstvo hlboko po 80-tke 02 - Modified: 2020-09-18 11:00:50 - Feat.: - Title: Od premiéry filmu Pretty Woman ubehlo už 30 rokov. Ako vyzerajú herci dnes? 03 - Modified: 2019-05-31 13:26:00 - Feat.: - Title: Rebríček desiatich babských filmov, ktoré si zamilujete! 04 - Modified: 2018-09-17 09:08:12 - Feat.: - Title: Jeden z najznámejších hercov sveta sa stane v 69 rokoch otcom, dieťaťu požehnal dalajláma 05 - Modified: 2018-02-07 13:44:15 - Feat.: - Title: Pozrite si fotografie z premiéry Fifty Shades: Dakota Johnson hviezdila
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 03:49