StoryEditor

Austrálske televízie očakávajú našu Lúčnicu, turné sa začína

26.10.2010, 16:00

Klenot slovenského folklóru, tanečný súbor Lúčnica odletela dnes v utorok 26. októbra pod vedením svojho riaditeľa Mariana Turnera a manažéra Júliusa Jackuliaka na dvojtýždňové celonárodné turné do Austrálie. Vo výprave je 32 tanečníkov a 10 členný orchester Zlaté husle. Pre 62 -- ročnú stále mladú a krásnu Lúčnicu je to historicky tretí zájazd (po rokoch 1999 a 2007) do krajiny protinožcov. Táto skutočnosť nasvedčuje, že predošlé vystúpenia mali mimoriadny úspech a tance, spev spod Tatier si našli svojich priaznivcov aj na tomto vzdialenom kontinente.

S programom Mladosť a krása, ktorého choreografom je legendárny erbový človek Lúčnice, jej umelecký šéf prof. Štefan Nosáľ, sa slovenské špičkové umelecké teleso postupne predstaví v najväčších sálach s 1 -- 2 tisícovou kapacitou v Melbourne, Canberre, Sydney, Perthe a Adelaide.

Keďže je už niekoľko týždňov vidieť a počuť upútavky na Lúčnicu v austrálskych médiách -- v televízii, rozhlase, novinách, na plagátoch a odporúčaní hotelových sietí, možno očakávať veľký záujem a vypredané sály.

Na vystúpenie Lúčnice v hlavnom meste do Camberrra theatre je, prostredníctvom nášho veľvyslanectva, pozvaných viac ako 250 diplomatov akreditovaných v Austrálii.

Podobne, ako počas minuloročného turné do východnej Ázie, aj teraz sú tanečníci pripravení viesť pre záujemcov o tanečné kreácie po predstaveniach nácvik základných tenečných prvkov. Aj prostredníctvom školy ľudového tanca sa možno podarí zasiať semienka nášho folklóru na vzdialenej austrálskej pôde. Veď kto by si nechcel zatancovať so šarmantnými, vždy usmiatymi učiteľkami tanca hoci aj horehronský dupák. Tanec z Horehronia, je zrejme cielene zaradený na záver vystúpenií. Možno očakávať, že tento predchodca stepu si podmaní srdcia najmä mladej generácie.

Súbor Lúčnica sa už tradične stáva predĺženou rukou slovenskej diplomacie po celom svete.

Po návrate z najvzdialenejšieho kontinentu uvedie Lúčnica ešte koncom novembra predstavenia v Piešťanoch a v Bratislave, ktoré budú poctou k nedožitým 70. narodeninám Svetozára Stračinu, autora hudby k najslávnejším programom Lúčnice.

Záujemcovia, ktorí sa chcú k zážitkom z vystúpení súboru vracať a uchovať si ho natrvalo vo svojej zbierke, sa môžu v týchto dňoch tešiť vydaniu nového DVD 60 rokov krásy, ktoré sa práve dostáva na verejnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 00:02