StoryEditor

Informácie z kultúry

10.10.2007, 00:00
Autor:
kulkul

Gauguin za 1,4 miliardy korún
New York -- Obraz Te poi poi (Ráno), na ktorom francúzsky maliar Paul Gauguin zachytil tahitské ženy ako sa kúpu pod mangovníkmi, by mohol na nadchádzajúcej novembrovej aukcii v New Yorku zmeniť majiteľa za 60 miliónov dolárov, v prepočte asi 1,4 miliardy korún. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na aukčnú sieň Sothesby´s. Dielo z roku 1892 je momentálne v súkromnom vlastníctve. Prípadní záujemcovia o kúpu sa môžu s Gauguinovým obrazom zoznámiť už od budúceho týždňa v londýnskej pobočke Sothesby´s a od novembra v rovnakej sieni v New Yorku.
(čtk)

"Kanibalský" bozk na plátno
Paríž -- Za "poškodenie" umeleckého diela sa pred súd vo francúzskom Avignone dostala tridsaťročná výtvarníčka Rindy Samová. Tá v máji tohto roka na výstave v miestnom múzeu odtlačila svoje červené pery na biele plátno amerického abstraktného maliara Cy Twomblyho. Žalobca označil toto gesto za kanibalské a požiadal, aby jej súd uložil pokutu vo výške 125-tisíc korún. Plátno je súčasťou triptychu, ktorý má hodnotu asi dva milióny eur. Výtvarníčka však popiera, že by šlo o vandalizmus. Plátno pobozkala, pretože sa jej zapáčilo.
(čtk)

Vydražte si Ozzyho okuliare
Los Angeles
-- Ozzy a Sharon Osbourneovci chystajú aukciu, na ktorej rozpredajú časť majetku zo svojich troch domov. Získané peniaze chcú dať na charitu. Medzi ponúkanými vecami je nábytok, umelecké predmety, ale aj Ozzyho okuliare či jeho železný kríž. Manželia sa sťahujú do nového domu a podľa Sharon majú s Ozzym nadbytok vecí. "Bude to jedno z najosviežujúcich podujatí, aké sme kedy urobili," hovorí. Ozzy však chystanú aukciu vníma inak: "Neviem, prečo všetko predávame. Ja to všetko chcem," vyhlásil. Zdá sa však, že predaju už nezabráni. Aukcia prebehne 30. novembra a 1. decembra v Beverly Hills.
(čtk)

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
11. máj 2024 07:34