StoryEditor

Horor z dielne Marvelu? Doctor Strange tentoraz nebude len zvláštny, ale aj šialený

17.02.2022, 13:00
V máji sa marvelovské filmové univerzum rozrastie o prvý film, ktorý ponesie žánrovú nálepku horor.

Doctor Strange sa pod vedením režiséra Sama Raimiho ocitne v multiverze šialenstva.
Prvý film so špičkovým neurochirurgom Stephenom Vincentom Strangom, ktorého život sa po úraze otočí, nebol v rámci marveloviek nijako nezvyčajným uvedením do deja.

Hororová marvelovka

Úvodná snímka ponúkla pár nápaditých vizuálnych hier s časopriestorom, ale predovšetkým stála na charizme predstaviteľa titulnej úlohy, ktorej sa ujal Benedict Cumberbatch. Jeho Doctor Strange stojí na presne vyváženom pomere (seba)irónie, pichľavej arogancie a pevnom odhodlaní.

S dvojkou, ktorej najnovší trailer bol zverejnený pred pár dňami, by sa však mohlo všeličo zmeniť. Pozrite si ho vo videu:

Už pred časom sa hovorilo a písalo, že pôjde o vôbec prvý horor v rámci marvelovských filmov. Sľubný názov Doctor Strange v multiverze šialenstva (v origináli Doctor Strange In The Multiverse of Madness) ako keby zľahka odkazoval na film Šialenstvo od Johna Carpentera (In The Mouth Of Madness), ktorý čerpá z novely majstra hororu H.P. Lovecrafta V horách šialenstva alebo At Mountains Of Madness.

V galérii si pozrite ukážky z tejto novinky:

Samozrejme, očakávať čistokrvnú hrôzu by bolo naivné, ide predsa o Marvel a komiks. Je tu však ešte jedna nepodstatná novinka, ktorou je zmena na režisérskom poste. Scotta Derricksona, ktorý nakrútil jednotku, vystriedal hororový klasik Sam Raimi.

Vyšperkovaná tvorcovská zostava aj nápovedy

V Derricksonovej filmografii strašidelné filmy figuruje tiež, je autorom snímok ako V moci diabla, Chráň nás od zlého alebo Sinister, ale v prípade Raimiho sa bavíme ako o autorovi kultovej série Evil Dead (Lesný duch, Smrteľné zlo 2 a Armáda temnôt). A v rámci komiksov má tiež čo povedať - je totiž režisérom všetkých troch spidermanovských filmov s Tobeym Maguirom.

Všetko ako keby do seba zapadalo s osudovou predurčenosťou. Tobey Maguire sa ako Spider-Man vrátil v minuloročnom trháku Spider-Man: Bez domova, ktorého potitulková scéna lákala a odkazovala práve na dvojku Doctora Strangea.

Aj zápletka „bezdomoveckého“ Spider-Mana do určitej miery predznamenáva, o čo pôjde v tejto novinke. Brány do paralelných svetov a iných dimenzií sú otvorené dokorán, plus do nich budeme môcť nahliadnuť tak, ako nikdy predtým.

Doctor Strange sa bude musieť vysporiadať aj s následkami nepodareného kúzla a podľa traileru to vyzerá, že sa okrem iného stretne s Profesorom X zo sveta X-Men, dokonca v podaní Patricka Stewarta.

Hlavným negatívnym hrdinom tentoraz bude Nightmare, vládca Snovej dimenzie. Pokiaľ ide o tvorivý tím, okrem Raimiho na režisérskej stoličke registrujeme ďalšieho nováčika, autora hudby Dannyho Elfmana, inak tradičného spolupracovníka režiséra Tima Burtona a autora znelky seriálu Simpsonovci.

S komiksmi sa stretol pri práci na filmoch Batman a Batman sa vracia. Spoločne s Brianom Tylerom zložil hudbu k filmu Avengers: Age Of Ultron a bol po ruke aj Samu Raimimu na jeho Spider-Manoch. Okrem Benedicta Cumberbatcha vo filme uvidíme Elizabeth Olsenovú, Benedicta Wonga, Rachel McAdamsovú, Chiwetela Ejifora.

01 - Modified: 2022-01-27 09:35:23 - Feat.: 0 - Title: Pokračovanie kultovej sci-fi klasiky dorazilo do kín. Matrix Resurrections sa vracia do sveta dvoch realít 02 - Modified: 2021-10-14 11:54:46 - Feat.: 0 - Title: Venomov ozubený karneval oslní digitálom. Čo však najnovšiu marvelovku potápa?
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 05 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 16:57