StoryEditor

Zvíťazili nepriateľky Busha

12.02.2007, 23:00

Kto bol najväčšou hviezdou tohtoročného odovzdávania hudobných cien Grammy? Police, Police, Police! šepkalo sa vraj medzi hviezdami v zákulisí. S výkrikom "Sme The Police a sme späť!" odštartoval v losangelskom Staples Centre Sting najočakávanejšie vystúpenie večera. Britská rocková trojica odpálila po 23 rokoch od posledného vystúpenia svoj asi najväčší hit Roxenne, ktorý tento rok oslavuje tridsiate výročie svojho uvedenia na hudobný trh.
Politické posolstvo
Ceny Grammy sa odovzdávali už po 49. raz. Odrážajú, čo najlepšie zaznelo minulý rok na hudobnom americkom poli.
Najúspešnejším interpretom večera sa stala dievčenská country skupina Dixie Chicks, ktorá premenila všetky svoje nominácie na víťazstvo. Predovšetkým vďaka albumu Taking the Long Way a piesni Not Ready To Make Nice si dievčenské trio odnieslo päť zlatých gramofónov. Svoj úspech označili za "politické posolstvo poroty". Skupina je z minulosti známa svojimi kritickými výrokmi na adresu amerického prezidenta Georgea Busha, spomenutá pieseň je reakciou na vlnu kritiky, ktorú nimi kedysi vyvolali. Na Slovensku skupina zatiaľ nie je až taká populárna, v jednej z predajní distribučnej spoločnosti Závodský sa z ich aktuálneho albumu doteraz predalo len asi desať kusov. Predajnosť môže naštartovať práve úspech na Grammy. V Amerike nie je úspech country žiadnym prekvapením. Potvrdzuje to aj hudobný publicista Peter Cagáň: "Dixie Chicks, to je v podstate ako u nás Čechomor. Američania majú country v krvi, takže im je to bližšie."
Zo Superstar nováčik roka
V počte víťazstiev porazili Dixie Chicks najviac favorizovanú r´n´b speváčku Mary J. Blige, ktorá z ôsmich nominácií napokon premenila tri. Jej posledný album The Breakthrough sa stal najlepším albumom v kategórii R&B (na svete sa ho doteraz predalo vyše 6 miliónov), dve ceny jej vyniesla pieseň Be without you. Bligeová sa pri preberaní ocenení nevyhla slzám: "Ďakujem Bohu za album a toto ocenenie. Je to pre mňa neuveriteľná noc." Tri ocenenia Grammy si vybojovala aj kalifornská rocková skupina Red Hot Chilli Peppers, a to najmä vďaka hitu Dani California z úspešného albumu Stadium Arcadium.
Ocenenie nováčik roka si z rúk džezovej legendy Nata Kinga Colea prevzala 23-ročná Carrie Underwood, ktorá pred dvoma rokmi vyhrala americkú Superstar. Odvtedy stihla vydať niekoľko úspešných singlov a nemenej úspešný debutový album Some Hearts. "To je absolútne neuveriteľné!" vyhlásila rodáčka z Nashvillu. Najlepším sólovým rockovým spevákom sa stala folková legenda Bob Dylan vďaka piesni Someday Baby z albumu Modern Times. Povesť kvalitnej popovej speváčky potvrdila Christina Aguilera, porota ocenila jej spevácky výkon v skladbe Ain't No Other Man. Bez gramofónu však neostala ani Madonna, Justin Timberlake či skupina Black Eyed Peas.
Záležitosť hudobného biznisu
Ceny Grammy sú ostro sledované a výnimočné tým, že odborná porota udeľuje ocenenie až v 108 kategóriách, nevynímajúc ani okrajové žánre ako gospel, blues či vážna hudba. Udeľuje dokonca aj cenu v kategórii hovoreného slova -- tohtoročným víťazom sa stala audionahrávka bestselleru bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera Naše ohrozené hodnoty: morálna kríza Ameriky. Napriek odbornosti poroty sa Grammy nevyhnú vplyvu verejnej mienky -- pravidelne sa medzi ocenenými objavujú umelci, ktorí najviac predávajú a sú na očiach. "Je to záležitosť hudobného biznisu. V porote sú ľudia, ktorí sa pohybujú v šoubiznise a menšina sa tak ťažšie presadzuje. Dominuje masový vkus, hoci v rámci neho to kvalitnejšie," hovorí Peter Cagáň. Tento vplyv sa odráža hlavne v popových kategóriách, výsledky menšinových žánrov sú pre hudobných odborníkov smerodajnejšie. "Tam sa vykryštalizuje to kvalitnejšie, keďže slovo verejnosti tu nie je také dominantné," dodáva Cagáň. Jeho samotného výsledky Grammy neprekvapili. "Viem, čo beží v hitparádach a víťazi sa tak dajú viac-menej predpokladať."

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 04:56