StoryEditor

Izraelská výhra v ohrození. Víťaznú pieseň Eurovízie niektorí označujú za plagiát

06.07.2018, 13:28
Ak by sa dokázalo, že pieseň je opísaná, bol by song diskvalifikovaný z Eurovízie a Izrael by prišiel o víťazstvo aj o právo byť hostiteľom súťaže budúci rok.

Autori piesne Toy, s ktorou izraelská speváčka Netta Barzilay vyhrala pred necelými dvoma mesiacmi hudobnú súťaž Eurovízia, čelia žalobe amerického hudobného vydavateľstva Universal Music Group.

Podľa neho môže ísť o plagiát. Autormi Toy sú Doron Medalie a Stav Beger, obom vydavateľstvo zaslalo list s varovaním o možnej žalobe. Podľa neho ide o kópiu hitu Seven Nation Army z roku 2003, dua The White Stripes, uvádzajú Lidovky.

Doron Medalie zložil pre Izrael piesne aj v predošlých rokoch. V roku 2015 skladbu Golden Boy, s ktorou sa spevák Nadav Guedj umiestnil na 9. mieste, o rok neskôr jeho pieseň Made of Stars dosiahla 14. miesto v podaní Hoviho Stara.

Ak by sa s tým, že je tohtoročná pieseň opísaná, stotožnil súd, bol by song diskvalifikovaný z Eurovízie a Izrael by prišiel o víťazstvo aj o právo byť hostiteľom súťaže budúci rok.

Podľa pravidiel musia byť skladby súťažiacich na Eurovízii originály. Právnik speváčky Netty Ofer Menahem uviedol, že autori zatiaľ dostali iba list informujúci o tejto udalosti. Ani jeden z autorov sa podľa oznámenia Medalie novinám Haaretz nemôže k situácii kvôli jej právnej povahe vyjadrovať.

Text piesne je inšpirovaný hnutím #MeToo, samotná speváčka ju nazvala hymnou celej kampane. V určitých častiach je však rytmicky veľmi podobný 15-ročnej skladbe skupiny The White Stripes.

Podobnosti oboch piesní si všimlo viac ľudí, ale právnici Universalu tvrdia, že zhoda rytmu a harmónie je taká veľká, že môže ísť o porušenie autorských práv. Už v marci na obdobnú melódiu oboch skladieb upozornil hudobný kritik izraelských novín Haaretz Ben Shalev.

"Keď Barzilay spieva, Im not your toy, stupid boy,' hudba silno pripomína pieseň Seven Nation Army skupiny The White Stripes. Dúfajme, že Jack White nezačuje túto pieseň pred súťažou Eurovízie. Mohol by ich žalovať ".

Jeden z autorov Doron Medalie má odísť do USA a pokúsiť sa tam hroziace stíhanie odvrátiť, oznámila televízna stanica Hadašot. Podľa nej je však vydavateľstvo Universal Music vo svojich požiadavkách voči Madaliemu a Begerovi odhodlané ďalej pokračovať.

Televízia s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že aj keď sa podarí autorom v USA dohodnúť, Európska vysielacia únia (EBU), ktorá Eurovíziu organizuje, môže dospieť k záveru, že skladba Toy nie je originál a teda porušuje pravidlá súťaže.

"Postaráme sa o to, verím, že vec bude s úspechom vyriešená v najbližších týždňoch k spokojnosti všetkých strán," povedal Medalie s tým, že jeho aj Begera list prekvapil. Výhru speváčky vzali Izraelčania nielen ako veľké hudobné, ale prevažne politické víťazstvo.

Súťaž sa konala iba pár dní po vyostrení vzťahov s Iránom a len jeden deň pred plánovaným otvorením novej americkej ambasády v Jeruzaleme. Táto zmena priniesla mnoho konfliktov a Jeruzalem sa v posledných mesiacoch stal miestom ďalšieho z dlhej rady izraelsko-palestínskych sporov.

01 - Modified: 2018-05-13 07:11:47 - Feat.: 0 - Title: Eurovízia 2018: Vyhrala izraelská speváčka Netta, Čech na historicky najlepšom mieste
01 - Modified: 2024-04-30 12:39:16 - Feat.: - Title: Boy Kills World. Na Slovensko prichádza šialená jazda, ktorá ťa v kine dvihne zo stoličky 02 - Modified: 2024-04-30 13:36:46 - Feat.: - Title: SNS a Hlas sa dostali do sporu. Ešte ráno som bol v tom, že panuje dohoda, ale zdá sa, že nie, tvrdí Michelko 03 - Modified: 2024-04-30 11:56:27 - Feat.: - Title: SNG má za sebou úspešný rok, privítala vyše 200-tisíc návštevníkov. Mnohí boli zo zahraničia, vraví riaditeľka 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 05 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 20:04