StoryEditor

Na bratislavskom Filmovom chodníku slávy pribudlo ďalšie meno, začalo sa Kultúrne leto 2018

15.06.2018, 08:42
Autor:
TasrTasr
Ulice v Bratislave budú najbližšie mesiace zaplnené hudbou, koncertmi, tanečnými a divadelnými vystúpeniami a rôznymi workshopmi.

V hlavnom meste odštartoval 43. ročník najstaršieho a zároveň najväčšieho mestského festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2018. Od júna do septembra ponúkne verejnosti do 300 kultúrnych programov.

Oficiálny program sa začal na bratislavskom Filmovom chodníku slávy, kde osadili pamätnú dlaždicu s menom a podpisom Božidary Turzonovovej. 

"Je to pre mňa hrejivý pocit, že sú tu kolegovia aj môj drahý muž Jozef Adamovič. V tomto divadle sme od 60. rokov minulého storočia prežili takzvaný hviezdny čas slovenského divadla. Boli sme zrastení s jeho priestorom, vzduchom a teraz už aj so zemou tohto divadla," po odhalení dlaždice povedala deviata laureátka. 

TASR - Pavel Neubauer

Odhaľovanie pamätnej dlaždice patrí k prvým podujatiam Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava. Teraz sa začína 43. ročník tohto multižánrového mestského letného festivalu. Meno ďalšieho laureáta tohto ocenenia bude vyhlásené počas 20. ročníka MFF Bratislava, ktorý sa uskutoční od 8. do 15. novembra. 

Kultúrne leto

Obyvateľov i návštevníkov Bratislavy čakajú zaujímavé podujatia v uliciach, parkoch, na nádvoriach, brehoch rieky Dunaj, ale aj v jednotlivých bratislavských mestských častiach.

"Budeme 100 dní v uliciach Bratislavy. Všetky podujatia sa budú odohrávať na 25 scénach a námestiach. Celkovo bude súčasťou Kultúrneho leta desať veľkých festivalov, množstvo nových cyklov a dokopy do 300 programov," priblížil Vladimír Grežo, riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS), ktoré podujatie pripravuje so samosprávou hlavného mesta.

Korunovačné slávnosti 

Už na budúci víkend 22. až 29. júna budú korunovať Maximiliána II. Habsburského. Chýbať nebude ani Kráľovský rytiersky turnaj či korunovačný koncert.

Kultúrne leto ponúkne aj Gitarový festival J.K. Mertza (17. – 24.6.), ktorý bude venovaný 100. výročiu vzniku Československej republiky. Bratislavský zborový festival (14.-16.6.) predstaví desať speváckych zborov zo siedmich krajín.

Uskutoční sa aj medzinárodný tanečný maratón Bratislava Tango party. V Bratislave sa vďaka nemu stretne viac ako 200 tanečníkov argentínskeho tanga z viac ako 25 krajín. Podujatie sa odohrá 23. júna pred Starou tržnicou. Milovníci kníh, koncertov, literárnych besied môžu celé leto navštíviť letnú čitáreň U červeného raka.

V Starej tržnici budú v rámci podujatia Mestské divadlo na trhu každú sobotu do septembra divadelné predstavenia. Divadelný zážitok si môžu deti odniesť aj v rámci cyklu Rozprávky pri Dóme, ktorý chystajú každú stredu počas júla a augusta na Rudnayovom námestí.

Vďaka podujatiu Medzinárodná Bratislava môžu ľudia spoznať počas leta rôzne kultúry, a to aj bez cestovania. Festival Music Square zas prinesie v júli a auguste zmes rôznych hudobných žánrov priamo do centra Bratislavy.

Chýbať nebude ani Festival Eurovea, Medzinárodný mládežnícky hudobný festival, Katedrálny organový festival, Bratislavský dobový piknik či Letné shakespearovské slávnosti.

Už dnes dštartuje cyklus Trúbenie z veže, ktorý bude sériou fanfárových koncertov z veže Starej radnice, Primaciálneho paláca či z Michalskej veže. Vďaka cyklu Fontány ožívajú môžu záujemcovia spoznať príbehy bratislavských mestských fontán.

Novinkou v rámci samostatných podujatí bude aj Muzika Starého mosta. Kultúrne leto prináša aj novú mestskú hru s názvom Hraj sa Bratislava, ktorá priblíži deťom i dospelým osobnosti hlavného mesta.

01 - Modified: 2024-05-01 18:49:00 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje dva prípady, keď seniori pri podvode prišli o desaťtisíce eur 02 - Modified: 2024-04-30 13:44:10 - Feat.: - Title: Bratislava predstavila finálne riešenie zmien na Mudroňovej a Vazovovej, zmeny sú plánované na leto 03 - Modified: 2024-04-29 22:12:08 - Feat.: - Title: Jeden z najluxusnejších barov v Bratislave roky chátra. Mesto hľadá nájomcu, skúša novú taktiku 04 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 05 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 03:26