StoryEditor

Pearl Jam sa vrátili, Bush má problém

02.05.2006, 00:00

Nový album znie, ako keby celá kapela hrala naraz cez jeden obrovský zosilňovač. Všetky nástroje idú naplno a dokonale spolupracujú vrátane vynikajúceho hlasu Eddieho Veddera. On sám o nahrávke hovorí: "Zozbierali sme všetok svoj hnev a vytvorili z neho priamočiary, pozitívny odkaz. Väčšina platne má tvrdý náboj, ale sú tam dve pomalšie pesničky (Parachutes, Come back), ktoré sú možno naším najlepším pokusom o zmierenie sa so stratou života či lásky."

Armáda zo Seattlu
Odkaz celého albumu je jasný: Amerika je už štyri roky vo vojne, a nie je to nič, na čo by boli hrdí. Singel World Wide Suicide, ktorý sa už niekoľko týždňov drží v top desať najhranejších pesničiek amerických rádií, začína správami z Bagdadu a pokračuje "..it´s a shame to awake in a world of pain.. that the president took for granted/writing checks that others pay " (Je hanba zobudiť sa vo svete bolesti, kde prezident berie ako samozrejmosť/šeky, ktoré platia ostatní). V skladbe Gone zase spevák sugestívne deklamuje, že prestáva veriť americkému snu. Vedder, gitaristi Mike McCready a Stone Gossard, basák Jeff Ament a bubeník Matt Cameron, armáda piatich mužov, sa teda pustila do vojny s vojnou. Seattle, rodné mesto "grunge", kde je v každom kníhkupectve oddelenie "aktivistických" kníh a takmer každý deň koncerty za niečo alebo proti niečomu, má boj v krvi. A Pearl Jam má vlastnú zbraň -- hudbu a texty. Vo World Wide Suicide vyvolávajú gitary pocit padajúcich bômb, hneď v nasledujúcej Comatose sa ocitnete uprostred tvrdej paľby jedoduchých riffov, ktorá vrcholí v Severed hand -- jednej z najlepších pesničiek albumu.

Zabudnite na beznádej
Pearl Jam hrajú v najlepšej forme, všetkých trinásť piesní albumu má tvrdý hutný zvuk, každý tón presne zamierený na jeden spoločný cieľ. Marker In the Sand -- útočné a nekompromisné McCreadyho a Gossardove gitary na chvíľu upokojí, ale len zdanlivo. Do Parachutes, pomalej pesničky o láske, vnášajú bicie skrytý nepravidelný rytmus, akoby chceli samy hovoriť o neistote, ktorá sprevádza lásku. Ale hneď v ďalšom tracku sa hudba znova začína zdvíhať zo zeme. Unemployable, pesnička o každodennom boji o prežitie, ako aj Army Reserve, sú krutou ódou na životy ľudí v zadných líniách. Big Wave a Gone nás razantne vrátia späť na front, sme svedkami totálneho nasadenia všetkých členov kapely. Album uzatvára pokojná pesnička Come back: žiadne komplikované gitarové sóla, jednoduché rovné bicie, smútok, ale nie beznádej. Skôr naopak, v záverečnej Inside Job sa refrén nesie v znamení sloganu: Neprestávam veriť.

Staré auto s novým motorom
Album Pearl Jam 2006 je kompaktná výpoveď. Nenájdete tu chytľavé melódie, ani riffy, ktoré vás postavia na prvé počutie z nôh. Drive a náboj kapely vás však nenechá pokojnými. Na konci Comatose počuť, ako niekto z kapely na nahrávku hovorí "pretty good". Tento album nie je "celkom dobrý", tento album je pravdepodobne ich najlepší. Po pätnástich rokoch fungovania kapely Vedder tvrdí: "Naša kapela je ako staré auto, a tento album je náš nový motor." Mimochodom, overiť si to môžete bezprostredne aj na koncertoch -- turné na podporu nového albumu síce odštartovala v Severnej Amerike, ale 22. septembra uvidíme jedného z posledných mohykánov hudobné štýlu grunge aj v Prahe.

Čo by sme mali vedieť o Pearl Jam
Pearl Jam od svojho vzniku v roku 1991 predali na celom svete viac ako 60 miliónov nosičov, na internete sú k dispozícii tisíce bootlegov. Kapela vydala sedem štúdiových albumov, dva živé albumy, dvojalbum B- singlov a dvojalbum najväčších hitov. Pre tých, ktorí si zapnú VH1 skôr omylom, hľadia na "retro" shows ako na zázrak a počujú prvýkrát slovo "grunge", je najlepším úvodom do tejto pätnásť rokov starej hudobnej scény. Bola to práve táto kapela, ktorá začiatkom 90. rokov naučila hudobný svet skloňovať slovné spojenie "grunge zo Seattlu" spolu s Nirvanou, Alice in Chains či Soundgarden.

Diskografia Pearl Jam:
Štúdiové albumy: Ten (1991), Vs. (1993), Vitalogy (1994), No Code (1996), Yield (1998), Binaural (2000), Riot Act (2002), Pearl Jam (2006). Iné: Lost Dogs (2003), Rearviewmirror: Greatest Hits 1991 -- 2003 (2004)

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 15:07