StoryEditor

Som skôr nájomný muzikant

31.05.2007, 00:00
Ten, čo hrá s Genesis. Americký gitarista, člen Phil Vollins Band David Stuermer v rozhovore pre HN:

Hudobnými udalosťami roka budú bezpochyby spomienkové koncertné turné dvoch významných britských zoskupení - živelnej formácie The Police, ktorá sa stala odrazovým mostíkom Stingovej kariéry, a artrockových veteránov Genesis. Speváka/bubeníka Phila Collinsa, klaviristu Tonyho Banksa a gitaristu Mika Rutherforda bude na koncertnej šnúre Turn It On Again sprevádzať americký gitarista David Stuermer.

Na vašu hudobnú formáciu vplývali nielen rockové zoskupenia "kvetinového" obdobia hippies na čele s Jimi Hendrixom, ale aj pionieri džezovej gitary Wes Montgomery a Joe Pass. V súčasnosti ste členom koncertnej zostavy jednej z najvýznamnejších rockových skupín. Považujete sa za džezmena alebo rockového muzikanta?
- Spočiatku ma ovplyvňovali predovšetkým rockoví gitaristi, po čase som však začal vyžadovať od hudby omnoho viac. Džez som vnímal ako výzvu na technický, ale aj umelecký rast. Pri tradičnom džeze som neostal dlho, ale môjmu naturelu vyhovuje kombinácia a plynulé prepojenie týchto dvoch svetov. Práve takouto fúziou je môj aktuálny sólový album GO, pretože na tomto rozhraní sa cítim bezpečne. Pokiaľ by som bol jednostranne zameraným rockovým gitaristom, nemohol by som hrávať s takou skvelou kapelou akou je Genesis (smiech). Neustále by som narážal na svoje limity. Teraz, našťastie, nemám problém adaptovať sa v akejkoľvek hudbe.

V 70. rokoch ste spolupracovali s francúzskym husľovým virtuózom Jean Luc-Pontym. Vnímali ste hranice a limity medzi jednotlivými hudobnými žánrami?
- Tieto hranice mi pomohol odbúravať práve džez. Či už voľnosťou svojej formy, alebo slobodou improvizácie, ktorá vás naučí pohybovať sa prirodzene aj v cudzom prostredí, v hudbe, ktorú počujete po prvýkrát. Tento pocit je pre muzikanta nesmierne oslobodzujúci. Pri hraní s Genesis však rešpektujem stanovené pravidlá vychádzajúce z formy jednotlivých piesní. Nehovoriac o tom, že moje sóla sú obmedzované trpezlivosťou mojich "šéfov" (smiech). Napriek tomu komunikujeme na pódiu omnoho prirodzenejšie a voľnejšie ako mnohé rockové kapely.

Aký je rozdiel medzi Darylom Stuermerom ako členom sprievodnej kapely a lídrom autorských projektov?
- Počas turné s Genesis vystupujem vo funkcii gitaristu, prípadne basgitaristu. Nie som regulérnym členom kapely, skôr nájomným muzikantom, ktorý sa nemusí o nič starať. Ako frontmen vlastných projektov však riešim všetko od bežných organizačných vecí, až po moderovanie a kontakt s divákmi. Pre muzikanta je dobré vyskúšať si oba tieto aspekty a rozhodnúť sa. Jedno vás zvyčajne živí a to druhé robíte pre vlastné potešenie.

Pred niekoľkými rokmi ste na albume Another Side of Genesis predstavili odlišný pohľad na skladby tejto kapely. Akým spôsobom ste spracovali tento materiál?
- Piesne Genesis predstavujú nesmierne bohatý melodický potenciál a pokiaľ ich adaptujete pre sólový nástroj, musíte zachovať ich spevnosť. Výzvou bolo prinútiť moju gitaru vyspievať danú melódiu, aby znela prirodzene. Nahradiť vokál Petera Gabriela alebo Phila Collinsa je však nesmierne ťažké. Poslucháči majú tieto piesne zakorenené vo svojom vnútri práve s ich hlasovým prejavom a ten jednoducho nemožno zameniť. V súčasnosti uvažujem nad albumom výlučne inštrumentálnych skladieb, ktorý ponúkne nový pohľad na vokálnu a inštrumentálnu stránku Genesis.

Another Side of Genesis, ako aj ďalšie z vašich ôsmich sólových projektov, reprezentovali uhladenejší, tzv. smooth štýl súčasného džezu. Devízou aktuálneho štúdiového projektu GO je takmer rocková energickosť a vitalita...
- Pre muzikanta je nevyhnutnosťou neustály návrat ku koreňom, z ktorých čerpá a konfrontácia s aktuálnym smerovaním jeho hudby. Koncom 80. rokov som po turné Invisible Touch s Genesis vydal svoj prvý album Steppin#146# Out v prestížnom džezovom vydavateľstve GRP. Práve tento album sa najviac odlišuje od tých nasledujúcich, pretože jeho mladícka energickosť a rocková priamočiarosť pôsobí dodnes nesmierne prirodzene. Medzičasom som experimentoval s jemnejšími odtienkami súčasného džezu, ale teraz sa skutočne navraciam ku koreňom.

Budete tento album prezentovať na samostatnom koncertnom turné?
- K prezentácii albumu GO sa dostanem až neskôr, pretože v týchto dňoch začíname veľkolepé európske a americké turné Genesis Turn It On Again, ktoré bude trvať do októbra. Po skončení tohto grandiózneho kolotoča sa pravdepodobne opäť vyberiem na cesty, samozrejme, v skromnejšom štýle. Moja hudba sa uberá mimo hlavného prúdu, a preto nezávisí od presného načasovania. V istom zmysle je trochu "mimo", ale pokiaľ vás oslovuje, tak nezáleží, kedy sa k vám dostane. Turné s Genesis môže, samozrejme, propagácii mojich projektov pomôcť, zvlášť tu v Európe, kde sú progresívne smerovania rockovej hudby omnoho viac akceptované ako v USA.

Rozhovor sprostredkovala agentúra www.doubleheadpro.com.

01 - Modified: 2003-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Uvidíme atletické hviezdy? 02 - Modified: 2003-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hádzanárky chcú potrápiť favorita
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 20:56