StoryEditor

Recenzia: Star Wars už aj v našich kinách. Filmu chýba silný náboj a nové témy

14.12.2017, 10:00
Jedna z hlbokých debát, ktoré vedú hrdinovia Posledných Jediov je o tom, či treba rázne zahodiť minulosť za seba.

Len tak môže vzniknúť niečo nové a veľké. Myslí si to otcovrah Ben Solo aj Kylo Ryn. Tvorcovia nových Star Wars sa ale rozhodli inak, píše v recenzii portál Lidovky.cz. 

Udržiavajú spojítka s minulosťou tak výrazne, ako je to len možné. V predchádzajúcej epizóde sa veterán Han Solo (Harrison Ford) dočkal tragického konca, ešte predtým však dostal dôstojný priestor a z veľkej časti išlo o jeho film. 

Tentokrát sa do popredia dostáva legendárny Luke Skywalker (Mark Hamill), ktorý spolu s generálkou Leiou (Carrie Fisherová) opäť plnohodnotne vstupuje do deja a pomáha v ňom upevniť novú generáciu hrdinov.

Už na konci minulého dielu Luka vyhľadala na planéte hlavná hrdinka novej série, dievča menom Rey (Daisy Ridleyová), ktorá nepozná svoj pôvod, ale vie bojovať ako rytierka Jedi.

Dokázala to aj v súboji s  Kylo Renem (Adam Driver), synom Hana Sola a Leiy, ktorý slúži Prvému rádu, teda nástupcom neslávne známeho Impéria.

Presne toho, ktoré vracalo úder vo filme z roku 1980. Práve jeho ekvivalentom by mohol byť aj dnešný Star Wars. Jeho úlohou je doviesť sériu po úvodnom zoznámení do temnejších vôd.

Režisér Rian Johnson, ktorého zatiaľ poslednou prácou boli tri epizódy seriálu Breaking Bad z rokov 2010 až 2013, ide za svojim cieľom sebavedomo a 2,5 hodinovú plochu využíva na bohaté rozohranie všetkých prvkov, ktoré sú pre Star Wars charakteristické.

Vtipná stránka

Spočiatku Poslední Jediovia ponúkajú (okrem atraktívnych súbojov) predovšetkým vtipy rôznej úrovne, od nenápadného požmurkávania až po priamočiary humor.

Ich nositelia zďaleka nie sú iba zvyčajní robotí klauni. Najvýraznejšou akcia samotného Luka Skywalkera nadlho zostáva bizarné dojenie akýchsi vesmírnych kôz. 

Roztomilosť všetkých zúčastnených "hračiek" našťastie, obmedzili na znesiteľné minimum. 

Po dlhšom čase však príde aj na temné odtiene. Lepšie povedané, na záplavu červenej farby, ktorá najskôr uvádza atmosféru kľúčového súboja tohoto filmu a potom evokuje efektný obraz vojnového poľa zaliateho krvou. Napriek tomu, že v Star Wars krv nikdy netečie. 

O pôsobivé výjavy v Posledných Jedioch určite nie je núdza. Nosné dejové línie však trochu chýbajú. 

Prevýchova mužov

Sága sa naďalej zaoberá osudovými rodinnými vzťahmi či debatami o vesmírnej sile a jej dvoch stranách. V ôsmom filme by to však už bolo málo. Tvorcovia hľadajú nové témy s aktuálnou rezonanciou, ako je napríklad rodová otázka.

Už v predchádzajúcej časti bolo zrejmé, že svetlá strana dáva zelenú ženskému manažmentu, a nový film ženské hrdinky ešte pridáva.

Príliš sebavedomý a zbrklý veliteľ Poe Dameron (Oscar Isaac) má hneď dve šéfky. Popri Lei ešte aj múdru viceadmirálku Amilyn Holdo (Laura Dernová), ktoré ho s materskou trpezlivosťou prevychovávajú.

Poov kamarát Finn stretáva novú parťáčku údržbárku Rose (Kelly Maria Tranová). Z jej úst zaznieva aj poučenie o tom, aké hrdinstvo má šancu na skutočný víťazstvo (a rozhodne to nie je mužské, deštruktívne a bezhlavé).

 Postava Rose posilňuje tiež druhý odkaz novej série Star Wars – že čest a hrdinstvo nie sú vyhradené len tým, ktorí sú k nim predurčení prostredníctvom pôvodu.

Napriek celej agende, filmová séria akoby nedokázala nájsť skutočne silný pôvodný náboj. Tým najvýraznejším stále zostáva variácia "vaderovského motívu", a to z veľkej časti vďaka hereckému prejavu Adama Drivera.

Druhou najvýznamnejšou postava Posledných Jediov je epizódna kreácia Benicia Del Tora, nájomného hackera. 

01 - Modified: 2017-12-08 11:28:21 - Feat.: 0 - Title: Do kín ide ďalší diel Star Wars. O jeho obsahu sa nevie takmer nič
01 - Modified: 2018-04-22 16:53:04 - Feat.: - Title: Kultové Star Wars majú svoje chyby. Všimli ste si ich?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 08:11