StoryEditor

Režim ho chcel vymazať: Som jedným z utečencov v krajine, ktorá je plná utečencov, hovorieval Tříska

25.09.2017, 10:22
Autor:
ČTkČTk
Jan Tříska (†80), ktorý zomrel v noci nadnes, patril k najobľúbenejším českým hercom posledných desaťročí.

V roku 1977 sa rozhodol pre emigráciu z komunistami ovládanej krajiny. Usadil sa v Kalifornii, dokázal preraziť aj v Hollywoode. Po emigrácii sa komunistický režim v Československu snažil Třísku vymazať z povedomia ľudí.

​Filmy či napríklad televízny seriál FLVěk, v ktorých hral, ​​sa nesmeli vysielať. Po zmene režimu v roku 1989 sa vrátil do  povedomia triumfálnymi výkonmi v roliach kráľa Leara a učiteľa Igora Hnízda vo filme Obecná škola.

Herec Jan Tříska strávil svoje posledné chvíle vo vážnom stave v nemocnici. Cez víkend za nejasných okolností spadol z Karlovho mosta. Pražský rodák Tříska (4. novembra 1936) vyštudoval Divadelnú fakultu AMU. "Ako mladý som sa zúčastňoval recitačných súťaží. Na jednej z nich si ma všimol Karel Höger. Cez prestávku za mnou prišiel a spýtal sa, čo chcem študovať. Odpovedal som: za tanečníka. A on: môžete byť dobrým hercom," spomínal Tříska na svoje rozhodnutie stať sa hercom.

Hneď po škole nastúpil do Národného divadla: "Bol som hlúpy, spurný mladík, ktorý mal len to drzé čelo." Napriek tomu vytvoril niekoľko vynikajúcich rolí vrcholiacich Shakespearovým Rómeom. V roku 1966 zakladal spolu s Otomarom Krejčom Divadlo za branou. Hral v niekoľkých Krejčových inscenáciách, nakrúcal filmy aj televízne hry (Augustová nedeľa, Ľudia z maringotiek, Radúz a Mahulena).

V roku 1972 bolo Divadlo za branou zatvorené a o päť rokov neskôr Tříska emigroval. Jeho rozhodnutie dozrelo na Troch kráľov, potom, čo zavreli Václava Havla (ten bol Třískovým svedkom na svadbe v roku 1968).

To už mal Tříska za sebou podpis manifestu Dva tisíce slov a z toho vyplývajúce obmedzenia v televízii aj vo filme. Manželia odišli najprv do Grécka a potom do kanadského Toronta, kde mali príbuzných. Len pár mesiacov po úteku už Tříska hral v New Yorku diabla Woland v Majstrovi a Margaréte.

"Aj keď nevedel dostatočne po anglicky, svojím prejavom a osobnosťou strhol obecenstvo," písali kritiky. Čerstvého imigranta obetavo pripravoval Jiří Voskovec. V Amerike Tříska nakrútil okrem iného filmy Semtex blues, Neverne tvoja, Červení, Ľud verzus Larry Flynt, Andersonville či Ronin.

Divadelným vrcholom bola rola Jepichodova v Čechovovom Višňovom sade, ktorý režíroval Peter Brook. Od roku 1982 žil v Los Angeles s manželkou Karlou, pôvodne herečkou, dnes manažérkou v hoteli Bel Air, s ktorou mal dcéry Karlu a Janu.

Bol známy ako askét, mal rád poriadok, dobrú a zdravú kuchyňu, nefajčil, nepil alkohol, nevyhľadával večierky a behal. Pestoval kaktusy, zaujímal sa o jazyky, študoval mapy.

V Česku sa po roku 1989 okrem Obecnej školy objavil napríklad vo filmoch Poriadok, Rok ďábla, Želary, Jedna ruka netleská, Horem pádem, vo filme Jana Svěráka Po strništi bos. Tiež hral v televízii. V divadle vystupoval napríklad na Letných shakespearovských slávnostiach, hral aj v Divadle Na Jezerce.

"Svet je plný krutosti, ľudia musia utekať zo svojich domovov. Aj ja som jedným z utečencov v krajine, ktorá je plná utečencov, a môj Kristián patrí všetkým, ktorí musia utekať," vyhlásil Tříska, keď tento rok na jar preberal sošku za prínos svetovej kinematografii. Vedel dobre, o čom hovorí, uviedol iDnes.

01 - Modified: 2017-09-25 08:09:01 - Feat.: 0 - Title: Po páde z mosta zomrel herec Jan Tříska, slávny učiteľ z Obecnej školy
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-25 11:30:00 - Feat.: - Title: Žene diagnostikovali rakovinu. Pár dní pred smrťou, ešte ako živá, si zorganizovala vlastný rozlúčkový pohreb 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 05 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 05:34