StoryEditor

Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?

11.04.2024, 00:00
  • Ťažkosti, bolesti, nepríjemné pocity, nepohoda. Aj toto môžeme cítiť po zjedení niektorých jedál.
  • „Ak nepochopíme reč nášho tela, že niečo nerobíme dobre, postupne sa vytvoria alergie.“
  • Čím a ako si „zarábame“ na potravinové intolerancie a alergie?
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v magazíne Moja chalupa s Antóniou Mačingovou, andragogičkou a odborníčkou na zdravé stravovanie.

V posledných rokoch sa o potravinových alergiách a intoleranciách hovorí oveľa viac. Mám pocit, že každý druhý človek v mojom okolí má nejaké potravinové obmedzenia. Čím to je? Boli potraviny kedysi naozaj kvalitnejšie, ako sa s nostalgiou hovorí?

Alergie či intolerancie nevznikajú zo dňa na deň. Sú to reakcie organizmu na pravidelné zaťažovanie tráviaceho traktu, ale aj respiračného systému látkami, ktoré telo nevie správne spracovať, metabolizovať a využiť. Kvalita a kvantita potravín, ich správny výber, množstvo aditív v tom, čo konzumujeme, životné prostredie, náš životný štýl, stres – všetko toto vplýva na náš imunitný systém. Ak je ten pravidelne zaťažovaný a vyčerpávaný aj preto, že konzumujeme nesprávne, nekvalitné, umelo vytvorené potraviny, začne sa to prejavovať najskôr intoleranciami. A ak nepochopíme reč nášho tela, že niečo nerobíme dobre, postupne sa vytvoria alergie. Aspoň u mňa to takto bolo. Čo sa týka otázky kvality potravín, viem, že normy na výrobu priemyselne spracovaných potravín boli ešte pred tridsiatimi rokmi prísnejšie. Postupne, ako sa začali do potravín vo väčšej miere pridávať farbivá, stabilizátory, emulgátory, kontaminanty, teda cudzorodé látky, ktoré nie sú prirodzenou zložkou potravín – začali sa prejavovať reakcie na ich prítomnosť a neblahý účinok na naše zdravie práve tým, že skoro každý druhý človek má nejaké potravinové obmedzenia či iné civilizačné choroby. Ako každá choroba, aj tu môžu zohrať úlohu gény. Môžeme zdediť predispozície na alergie či iné choroby, ale ak rozpoznáme príčinu a nebudeme v rámci stravovania opakovať získané vzorce, choroby sa nemusia rozvinúť.

Aký je rozdiel medzi potravinovou alergiou a intoleranciou?

V krátkosti asi taký, že na vyvolanie alergickej reakcie stačí malé množstvo alergénu, ktoré však pri intolerancii nespôsobí žiaden problém. Pri alergii telo zachytí nevyhovujúcu látku a v krátkej chvíli spustí obranu. Pri intolerancii sa reakcia prejavuje až po dlhšom čase, pár dňoch – a vtedy si to nemusíme spájať práve s danou potravinou či potravinami a so spôsobom stravovania. Toto bol aj môj prípad, keď som si kedysi myslela, že vegetariánstvo je pre mňa to správne stravovanie. Opak však bol pravdou.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 61% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-01 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu? 02 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto chce pribrať, nech drží diéty: Ako správne chudnúť? Prečítajte si návod na získanie správnej hmotnosti 03 - Modified: 2024-03-20 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy 04 - Modified: 2024-03-19 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prestať diétovať, učiť sa jesť: Imunita je o správnych rozhodnutiach, tvrdí odborníčka
01 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 02 - Modified: 2024-04-29 14:44:22 - Feat.: - Title: Vybudovanie móla pre pomoc pri Gaze bude stáť 320 miliónov dolárov, zapojí sa tisíc ľudí 03 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 20:18