Bohaté a pestré raňajky sú také, ktoré vám chutia a dodá telu všetko, čo potrebuje k správnemu fungovaniu. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Kto správne raňajkuje, ľahšie chudne, odkazuje odborníčka. Tu sú jej tipy, v ktorých sa nájde každý

14.01.2024, 08:00
Autor:
jobjob
  • Začínate deň poriadnou porciou dobrého jedla, alebo do seba po prebudení v zhone nalejete kávu a bežíte do práce?
  • O tom, že kvalitné a vyvážené raňajky majú vplyv nielen na to, aký prežijeme deň, ale aj na naše zdravie a fyzickú aj mentálnu kondíciu, snáď v dnešnej informáciami nabitej dobe nikto nepochybuje.
  • Poďme sa na to pozrieť zblízka v článku, ktorý priniesol portál iDnes.cz.

Prvé ranné jedlo by malo byť primerane veľké. Veľkosťou ho môžeme porovnať napríklad s večerou. Podľa výživových špecialistov by malo tvoriť zhruba štvrtinu nášho denného energetického príjmu. Mali by sme si naň urobiť dostatok času a tiež si ho užiť v pokoji a bez zbytočného stresu.

Aké raňajky, taký deň

„Raňajky sú dôležité nielen pre dobrý štart dňa. Mala by obsahovať všetky živiny, to znamená bielkoviny, tuky a sacharidy, doplnené o ovocie či zeleninu v podobe vlákniny, ktorá je kľúčová pre zdravý životný štýl,“ odporúča nutričná poradkyňa Veronika Burik, autorka kuchárky Žij zdravě.

image

Raňajky podľa nej slúžia predovšetkým na doplnenie energie a zabezpečenie správnej hladiny cukru v krvi. „Ak sú poctivé a dostatočne vyvážené, pomôžu nám nielen proti hladu, ale aj proti chuti na sladké. Kto správne raňajkuje, ľahšie aj chudne,“ dodáva odborníčka.

Nezáleží pritom ani tak na tom, či dávate prednosť sladkému alebo slanému na začiatku dňa. Hlavná je vyváženosť. Skúste si napríklad pripraviť celozrnné pečivo s arašidovým maslom a banánom, grécky jogurt s orechmi, ovocím a semienkami alebo pečivo s avokádovou nátierkou a zeleninou. Kto má radšej vajcia, určite ho zaujme omeleta s grilovanou zeleninou alebo šunkou, syrom a paradajkami.

Nie je pravda, že v zdravom jedálničku je nutné obmedzovať sacharidy. Pri ich výbere však stavte na také, ktoré sú pre telo prospešnejšie, teda ideálne celozrnné pečivo alebo nesladené cereálie.

Každé jedlo, takže aj raňajky, by tiež malo obsahovať vlákninu, a to ideálne v podobe čerstvého ovocia, zeleniny alebo strukovín.

„Svetová zdravotnícka organizácia odporúča denne zjesť päť porcií ovocia a zeleniny, čomu zodpovedá aspoň 200 g ovocia a 400 g zeleniny. Túto porciu môže tiež alternovať pohár čerstvo vylisovanej šťavy, prípadne aj kvalitný 100-percentný džús bez pridaného cukru,“ vysvetľuje Veronika Burik.

Raňajkové pre a proti

Bohaté a pestré raňajky sú také, ktoré vám chutia a dodajú telu všetko, čo potrebuje k svojmu správnemu fungovaniu. Osobné preferencie sú samozrejme dôležité, ak máte radi slané raňajky, nemá zmysel nasilu ráno do seba pchať misku ovsenej kaše s medom a orechmi len preto, že je to zdravé.

Pozor si dajte hlavne na potraviny bohaté na cukor a nezdravé tuky alebo sa pokúste nahradiť ich niečím, čo vám bude chutiť a čo telu urobí dobre. Napríklad biele pečivo alebo koláče vymeňte za celozrnný chlieb, namiesto cukru voľte ovocie, med či čakankový sirup, presolené klobásky či slaninu nahraďte kuracou šunkou so zníženým obsahom soli, maslo zas margarínom.

01 - Modified: 2023-12-31 14:23:47 - Feat.: 1 - Title: Je za vysokou cenou snobizmus? Príbeh malých bubliniek skrýva veľké dobrodružstvá 02 - Modified: 2023-12-19 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prestaňme diétovať, naučme sa jesť: "Zazimujte“ telo, zamerajte sa na polievky, nezakazujte si ani čokoládu 03 - Modified: 2023-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Huby dvojníci: Tieto jedlé a jedovaté si veľmi ľahko pomýlite, pozrite si ich zásadné rozdiely
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:12