Mäsové výrobky a mäso Odborníci radia veriť inštinktom, to znamená jedlo si najskôr dobre prezrieť, potom ho ovoňať a ak sa všetko ostatné zdá byť v poriadku, ochutnať ho. Portál Food safety uvádza, že jedlo z kuracieho mäsa by sme mali v chladničke pri teplote štyri °C skladovať maximálne tri až štyri dni. Potom je ideálne ho vyhodiť. To isté sa týka aj polievok z mäsa alebo zeleniny či pizze alebo vyprážaného kuracieho mäsa. V prípade surovej hydiny je doba skrátená na maximálne dva dni, pri vyššie uvedenej teplote. Tip: Čerstvosť potravín v chladničke môžete predĺžiť skladovaním v nádobách, ktoré vytvoria vákuové prostredie. SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Skladujete vajíčka na dverách chladničky? Odborníci prezradili, akých chýb sa denne dopúšťame

06.02.2024, 16:30
  • Na vrchnej polici je totiž teplota najstabilnejšia a nahnité ovocie narobí na vašom zdravi viac škody ako ste si mysleli.
  • Poznáte základné pravidlá skladovania a čomu by ste mali vyhýbať?
  • Znovu zdieľame článok, kde vámn prinášame prehľad potravín, na ktoré by ste si mal dať pri skladovaní v chladničke pozor. 

Tiež občas neviete, čo do chladničky patrí, čo tam skladovať nemusíte alebo čo by ste odtiaľ vyslovene mali vyhodiť? Nie ste sami. Potvrdzuje to aj názor Dona Schaffnera, profesora mikrobiológie potravín na Rutgersovej univerzite.

Upozorňuje, že zmätok v pravidlách skladovania môže spôsobovať aj to, že nerozlišujeme potraviny, ktoré síce obsahujú organizmy, kvôli ktorým potraviny vyzerajú aj chutia inak - a medzi patogénmi, ktoré spôsobujú zdravotné komplikácie.

"Dátumy minimálnej trvanlivosti nie sú exaktnou vedou," hovorí pre portál Reader´s Digest. "Nie je to tak, že by sa stav jedla zázračne zhoršil v priebehu noci." Potvrdzuje to aj Paul VanLandingham, člen fakulty v Center for Food and Beverage Management of Johnson & Wales University v Providence, ktorý v rozhovore pre portál WebMD vysvetlil, že sa dátum minimálnej trvanlivosti na balení týka skôr kvality než bezpečnosti.

Čiže deň, kedy je položka v obchode poslednýkrát, určuje to, dokedy je v najkvalitnejšom stave. To však neznamená, že nie je dobrá aj po tom. Chýb, ktoré sa od toho odvíjajú a ktorým veríme, je však viac.

Portál preto v tejto súvislosti priniesol prehľad omylov a upozornení, na ktoré si dať pri skladovaní v chladničke pozor:

image

Mäsové výrobky a mäso

Odborníci radia veriť inštinktom, to znamená jedlo si najskôr dobre prezrieť, potom ho ovoňať a ak sa všetko ostatné zdá byť v poriadku, ochutnať ho. Portál Food safety uvádza, že jedlo z kuracieho mäsa by sme mali v chladničke pri teplote štyri °C skladovať maximálne tri až štyri dni. Potom je ideálne ho vyhodiť.

To isté sa týka aj polievok z mäsa alebo zeleniny či pizze alebo vyprážaného kuracieho mäsa. V prípade surovej hydiny je doba skrátená na maximálne dva dni, pri vyššie uvedenej teplote.

Tip: Čerstvosť potravín v chladničke môžete predĺžiť skladovaním v nádobách, ktoré vytvoria vákuové prostredie. SNÍMKA: Pixabay

SNÍMKA: Pixabay
image

Plesnivé a nahnité ovocie

Asi sa vám už stalo, že ste sa snažili vytriediť v chladničke zeleninu alebo ovocie od plesnivých či zhnitých kusov. Alebo ešte lepšie, vyrezať napadnuté časti. To je veľká chyba.

”Vyhoďte celý kus - aj keď je ´len´ spolovice plesnivý a uistite sa, či ovocie a zelenina naokolo nie sú tiež napadnuté,” hovorí profesor Don Schaffner. Odborníci varujú, že mykotoxíny, obsiahnuté v plesni a nahnitých častiach, prenikajú do celého obsahu a majú na zdravie toxické účinky.

Nebezpečné sú aj aflatoxíny, ktoré majú schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele. Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR poškodzujú pečeň a môžu prispieť k vzniku zhubných nádorov.

Tip: Ovocie ideálne skladujte v prevzdušnenej nádobe, jahody vydržia dlhšie, ak ich opláchnete zmesou octu a vody, šťava z citrónov a limetiek pomôže zachovať čerstvosť nakrájaným banánom aj jablkám. Bylinkám v chladničke odrežte stonky a vložte ich do nádoby s vodou a na hornú časť byliniek dajte voľné plastové vrecko pre konzerváciu čerstvosti. SNÍMKA: Pixabay

SNÍMKA: Pixabay
image

Vajíčka

Vajíčka, ktoré nájdete v chladničke s prasknutou škrupinou, vyhoďte okamžite, uvádza portál Food safety. Napriek tomu, že mnohí výrobcovia vkladajú na dvere chladničiek odkladací priestor určený priamo pre vajíčka, nie je to pre ne ideálne miesto.

„Namiesto toho ich umiestnite na poličku v chladničke,“ hovorí Vlatka Lakeová, marketingová manažérka skladovacej spoločnosti Space Station. „Časté otváranie dverí vystavuje vajíčka kolísavým teplotám a môže spôsobiť, že sa rýchlejšie pokazia,“ vysvetľuje. SNÍMKA: Pixabay

SNÍMKA: Pixabay
image

Slušnosť ako bonus

Už ste aj vy ste už niekedy počuli od mamy, priateľky či starej mamy, aby ste nepili mlieko priamo z krabice. Je na tom niečo, čo potvrdzuje aj odborník na mikrobiológiu potravín z Rutgersovej univerzity. ”Aj keď je nepravdepodobné, že by niekto mal v ústach patogénne mikroorganizmy, ktoré by sa rozšírili do nádoby a potom rástli v chlade, tento zvyk je trochu hrubý.” SNÍMKA: Pixabay

SNÍMKA: Pixabay
image

Rýchlo sa kaziace potraviny na dverách chladničky

Mliečne výrobky, ktoré sa rýchlejšie kazia, napríklad mlieko, kyslá smotana, cmar či syr sa najlepšie skladujú na policiach, kde sú menej náchylné na vysoké teploty spôsobené neustálym otváraním a zatváraním dverí.

”Chlad spomaľuje alebo zastavuje rast mikroorganizmov, preto je dôležité si uvedomiť, že teploty sú pre potraviny dôležité,” hovorí Mary Yavelaková, spolupracovníčka College of Agriculture and Life Science na North Carolina State University v Raleigh.

Na vrchnej polici je totiž teplota najstabilnejšia a mlieko, maslo a jogurty takto vydržia dlhšie. Na dvere patria napríklad nápoje či koreniny vo fľašiach, ktoré sa zvyčajne vyrábajú s konzervačnými látkami. SNÍMKA: Pixabay

SNÍMKA: Pixabay
01 - Modified: 2023-04-15 20:25:55 - Feat.: 0 - Title: Táto jarná diéta vám energiu nevezme: S týmito radami budete prekypovať elánom a kilá pôjdu dole 02 - Modified: 2023-04-06 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Tajomstvo chudnutia, dlhovekosti a zdravia stojí na týchto pilieroch. V čom nás porážajú Taliani či Japonci? 03 - Modified: 2023-03-19 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pôst s náhradami mäsa? Propagácia týchto imitácií ide proti odporúčaniam zdravej výživy, tvrdí dietologička
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-12 04:47:45 - Feat.: - Title: Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 00:02