StoryEditor

Ako cez sviatky nepribrať

26.12.2022, 08:00
  • Sladkosti, vyprážané jedlá a stoly obložené dobrotami. Vianočné sviatky sú aj o dobrom jedle. Nie je však veľmi diétne a niekedy je ho priveľa.
  • "Majoritu tradičného pečiva tvorí múka, cukor a tuk. Takto kalorické pečivo ešte obaľujeme do ďalšieho cukru, prípadne polievame cukrovou či nekvalitnou čokoládovou polevou, ktorú zase tvorí len tuk a cukor.
  • Prvotne by sme sa mali snažiť znížiť množstvo používaného cukru a tuku a používať múky, ktoré sú z pohľadu výživy prínosnejšie," radí nutričná špecialistka Katarína Šimková zo Zdravého stravovania.
  • Ako sa teda na sviatky "nespustiť"?

Mali by sme z pohľadu zdravej výživy na sladkosti zanevrieť a vyhýbať sa im oblúkom?

Jedlo je jednou z najväčších radostí nášho života a cukrovinky k Vianociam patria. Odoprieť si ich je zbytočné. Problémom Vianoc z pohľadu výživy je najmä nestriedmosť. Ak počas sviatkov budeme telu dopriavať dostatok pohybu a zamyslíme sa nad množstvom a veľkosťou konzumovaných porcií, nie je dôvod si nedopriať vianočné dobroty v klasickej podobe. Je dôležité, aby energetický výdaj prevyšoval energetický príjem.

Keď by sme chceli pripraviť zdravšiu verziu sladkých dobrôt, ako na to?

Majoritu tradičného pečiva tvorí múka, cukor a tuk. Takto kalorické pečivo ešte mnohokrát obaľujeme do ďalšieho cukru, prípadne polievame cukrovou či nekvalitnou čokoládovou polevou, ktorú opäť tvorí len tuk a cukor. Prvotne by sme sa mali snažiť znížiť množstvo používaného cukru a tuku a používať múky, ktoré sú z pohľadu výživy prínosnejšie. Nahraďte tradičnú bielu pšeničnú múku celozrnnou, špaldovou či pohánkovou. Prvá z nich má nižší glykemický index, špaldová zase vysoký podiel minerálnych látok a výhodnejšie zloženie bielkovín. Tradičné receptúry cukrom rozhodne nešetria. Pri receptoch, kde množstvo cukru negatívne neohrozí konzistenciu, použite o tretinu až polovicu menej cukru. Budete možno prekvapení, že dobroty budú chutiť ešte lepšie.

Ako ste spomenuli, cukrovinky tvorí v podstate samý cukor, možno ho nahradiť nejakou zdravšou verziou?

Sladenie nie je zdravé, preto je dobré sa zamerať skôr na množstvo, ktoré používame pri príprave. Mnohých asi sklamem, ale biely cukor nie je omnoho horší ako ten tmavý. Energeticky sú na tom takmer rovnako a tmavší cukor nie je diétnejší.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 61% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-19 14:36:33 - Feat.: 0 - Title: Zasýtia a môžete ich jesť takmer bez obmedzení: Tieto potraviny majú minimálnu energetickú hodnotu 02 - Modified: 2022-11-09 13:08:03 - Feat.: 0 - Title: Nemá ani 30 a šéfuje u nás trom prevádzkam. V tomto nás Japonci porážajú, hovorí úspešná Slovenka 03 - Modified: 2022-11-04 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vedkyňa a nutričná expertka: Označiť bielu múku a cukor ako biele jedy je scestné. Som za racionálnosť
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 04 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 05 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 20:35