StoryEditor

Túžite byť štíhli, výkonní a spokojní? Tak neustále jedzte

24.09.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Tri veľké porcie denne a medzi nimi len popíjanie vody nám podľa najnovších vedeckých zistení k ideálnej postave, dobrej nálade a prekvitajúcemu zdraviu nepomôže.

Koľko jedál je ideálnych pre naše fyzické i psychické zdravie? Tak to je otázka stará ako dietológia sama. Nedávno zverejnená austrálska štúdia však tvrdí, že obmedzovaním sa na klasické tri hlavné chody hádžeme svojej kondícii vážne polená pod nohy. Na päť až sedem menších porcií denne, čo by ideálny štýl prísunu potravín, prisahajú okrem vedcov z Austrálie aj ľudia zo športovej oblasti. Fitnes tréneri, športovci a pravidelní návštevníci posilňovní tvrdia, že rozdelenie jedálneho lístka na viacero menších porcií, je nielen ideálny, ale dokonca jediný správny spôsob, ako sa dopracovať k telu s dostatkom čistej svalovej hmoty, minimom tuku a nevyčerpateľnou energiou.

Ružové vyhliadky
Výsledky prieskumu realizovaného na pôde univerzity v Melbourne ukazujú, že častejší prísun menších porcií zaručuje samé zázraky. V prvom rade efektívne zrýchľuje metabolizmus, a to dokonca bez ohľadu na vek. Okrem toho prirodzene reguluje chuť do jedla, najmä toho nezdravého. Taktiež človeka psychicky uspokojuje, napĺňa optimizmom, pozitívnym myslením a pocitmi pohody. A stabilizuje hladinu cukru v krvi.  

Flickr

Plán plnenia
Štúdia ďalej upresňuje, že k dosiahnutiu vyššie uvedených efektov je potrebné stravovať sa podľa následného harmonogramu: raňajkovať o ôsmej hodine, desiatovať o pol jedenástej, obedovať o jednej, olovrantovať o štvrtej hodine poobede, výdatnejšiu prvú večeru si dopriať o siedmej a doplnkovú malú večeru podľa potreby pridať nie neskôr (ale ani veľmi skôr) ako o deviatej hodine. Potom je nutné naordinovať si nekompromisnú prestávku od akéhokoľvek jedla (ráta sa sem aj mlieko, ktoré býva často mylne považované za nápoj) trvajúcu až do nasledujúcich raňajok. Tráviaci trakt tak bude mať dostatok času na vykonanie svojej práce a následný oddych a vyčistenie sa pred ďalším náporom.

Flickr

Luxus voľby
Zaujímavosťou výsledkov štúdie je, že o zložení každého chodu hovoria vedci až ako o druhoradej záležitosti. Pokiaľ dodržíte správny časový sled i množstvo jedla, bez akýchkoľvek výčitiek svedomia sa môžete rozhodnúť, či nový deň odštartujete bielkovinovou bombou vo forme omelety so šunkou a syrom, uhľohydrátovo-sacharidovým potešením v podobe croissantu s Nutellou alebo spŕškou blahodarných ľahko stráviteľných cukrov a organických tekutín vo forme ovocného šalátu.   

01 - Modified: 2024-04-27 17:00:00 - Feat.: - Title: Keď tabletky nezaberajú, poraziť horúčku môžete aj vďaka domácim trikom 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 04 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 05 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 18:29