StoryEditor

Prečo plytváme jedlom? Lebo príliš milujeme svojich blízkych

20.06.2016, 02:16
Autor:
mušmuš

Lásku voči členom svojich rodín prejavujeme aj tak, že pre nich chystáme priveľa jedla. A ničíme tak planétu, píše huffingtonpost.com.

Ak je niečo, čo robia Američania lepšie ako ktokoľvek iný, je to vyhadzovanie bezchybného jedla do odpadkového koša. A krajiny Európskej únie v trende za Spojenými štátmi nijako nezaostávajú.

Flickr

Tridsať až štyridsať percent jedla, ktoré sa v USA dostane do predajní potravín a odtiaľ do domácností, sa napokon vôbec neskonzumuje. Všetky tieto nespotrebované potraviny musia napokon niekde skončiť.  Väčšina z nich, čo je zhruba tridsať miliónov ton jedla ročne, zakotví  v skládkach. Tam produkuje metán, plyn, ktorý napomáha vzniku skleníkového efektu a negatívnym klimatickým zmenám.

Dôkaz lásky
Výskumníci z Cornell Food a Brand Lab spolu s Brazílskou poľnohospodárskou výskumnou korporáciou a nadáciou Getulia Vargasa zo Sao Paula tvrdia, že kľúčovým problémom v celej téme je skutočnosť, že mnoho rodín to myslí so svojimi členmi až tak dobre, že ich zahŕňa obrovskými dávkami jedla. A tie nie sú zužitkovateľné.  

Výskumníci analyzovali nakupovanie, skladovanie, pripravovanie a zbavovanie sa jedla v dvadsiatich domácnostiach nižšej strednej vrstvy v severnej časti amerického štátu New Yorku. A zistili, že mamy a staré mamy identifikovali prípravu veľkých porcií a mnohých druhov pokrmov pre rodinných príslušníkov ako dôkaz lásky, záujmu a starostlivosti.

Servírovanie jedla v obrovských množstvách je podľa vedcov snahou ubezpečiť seba i členov rodiny, že všetkého je dostatok. Prehýbajúce sa stoly sú symbolom bohatstva. Zároveň sú spôsobom dištancovania sa od reality, v ktorej treba zápasiť s finančným a materiálnym nedostatkom.

Flickr

Pozitívna zmena
Tieto tendencie podľa hlavného autora výskumnej štúdie doktora Gustava Porpina prispievajú k plytvaniu jedlom i finančnými  prostriedkami v rodine. A takisto vedú k zbytočnému prejedaniu sa a zdravotným problémom ako nadváhe a obezite. Najviac sa podľa výskumu plytvá tepelne pripravenými pokrmami a surovou zeleninou.

Vedci veria, že pozitívne vedené kampane naučia ľudí, ako prestať plytvať jedlom. A takisto ich presmerujú od kvantity ku kvalite. To znamená, od nákupov kvánt lacných, mnohokrát spracovaných polotovarov k zdravým celistvým potravinám.

01 - Modified: 2024-04-30 10:49:14 - Feat.: - Title: Turistika v Tatrách môže byť aj o jedle. Na týchto horských chatách si vychutnáte najlepší kotlíkový guľáš či parenú buchtu za rozumnú cenu 02 - Modified: 2024-04-25 10:46:10 - Feat.: - Title: Pohreb zosnulého Laufera má prísne pravidlá. Dvom blízkym už dala rodina zákaz! 03 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 21:09