StoryEditor

Štúdia ukázala, aký typ raňajok nám pomôže schudnúť

09.04.2016, 00:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Nový výskum ukazuje, že potraviny s vysokým obsahom srvátkovej bielkoviny môžu ľuďom pomôcť pri chudnutí i zvládať diabetes 2. typu, píše portál independent.co.uk.

Predchádzajúce výskumy naznačujú, že veľké raňajky s obsahom proteínu, stredne veľký obed a menšia večera nás ideálne zasýtia, zabránia výkyvom krvného cukru a pomôžu pri chudnutí. Najnovšie však vedci prichádzajú s presvedčením, že dôležitý je aj typ bielkoviny, ktorý na raňajky jeme. Študijný tím na univerzite v Tel Avive zistil, že srvátka, ktorá je vedľajším produktom výroby syrov a nachádza sa v mnohých mliečnych výrobkov, je pri regulácii hladiny cukru v krvi účinnejšia ako iné zdroje bielkovín, napríklad vajcia, sója alebo tuniak.



V rámci výskumu zahŕňajúceho 48 ľudí s nadváhou alebo obéznych ľudí s diabetom 2. typu a priemerným vekom 59 rokov vedci pridelili účastníkom, aby po dobu 23 mesiacov dodržiavali jednu z troch diét – každú s rovnakým množstvom kalórií.

Prvá skupina jedla raňajky obsahujúce predovšetkým srvátkový proteín, vrátane proteínových koktailov, zatiaľ čo druhá skupina konzumovala proteíny ako vajcia, sóju či tuniak. Tretia skupina jedla raňajky s vysokým obsahom sacharidov.

Výskumníci prehodnotili skupiny po 12 týždňoch, a zistili, že tí, ktorí jedli srvátkové bielkoviny stratili 7,6 kg, zatiaľ čo druhá proteínová skupina 6,1 kg a sacharidová skupina len 3,1 kg.

Daniela Jakubowicz, profesorka medicíny na univerzite v Tel Avive, vysvetľuje: „Strava so srvátkovou bielkovinou výrazne tlmí hladový hormón ghrelín.“

Emma Stevenson, profesorka športu a vedy o cvičení na Newcastle University, sa zas vyjadrila, že „výmena rafinovaných sacharidov za bielkoviny v našej raňajkovej porcii môže pomôcť s kontrolou chuti do jedla a i udržiavaním stabilnej hladiny cukru v krvi počas dňa.“

Chloe Miles, britská hovorkyňa dietetickej asociácie, na margo štúdie zas vyhlásila, že proteín dokázateľne pomáha pri udržiavaní hmotnosti a je dôležité zahrnúť ho do každého jedla. Avšak dodala, že rozumnejšie je konzumovať srvátkové bielkoviny v potravinách a nie vo forme prášku, ktorý môže obsahovať aj iné, menej zdravé zložky. „Až 20 percent proteínov v mlieku a mliečnych produktoch tvorí srvátka, takže v rámci jej príjmu je ideálne zahrnúť do raňajok mlieko a jogurty.“

01 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa 02 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť 03 - Modified: 2024-05-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Vajcia, zeleninu a už vôbec nie hydinové mäso: Ak vám zaleží na zdraví, tieto potraviny neohrievajte 04 - Modified: 2024-05-01 07:55:35 - Feat.: - Title: Dokonalú postavu nemá zadarmo: Takto dosiahnete štíhlu a vypracovanú figúru podľa Belly Hadid 05 - Modified: 2024-05-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Prečo nehodíme všetok odpad ľudstva do sopiek, aby sme ho spálili? Vedci sa pozreli na úskalia tohto jednoduchého riešenia
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 11:26