StoryEditor

Fit s HN: Biela vs. celozrnná múka? Tu je rozdiel

15.07.2014, 00:00
Autor:
stlstl
Pozrite si piaty diel seriálu Fit s HN, kde vám každý druhý týždeň spolu s Trénerom na Dosah ukážeme, ako zdravšie žiť a ako vydržať.

V mojej praxi sa osvedčilo, že vylúčenie bielej múky naozaj zaberá pri úbytku váhy. Prečo? Prečo si nevieme predstaviť svoj deň bez krajca bieleho chleba či rožka? Prečo sa v poslednej dobe objavilo toľko intolerancie na lepok? Pokúsim sa vám odpovedať na tieto otázky. 
 
BIELA MÚKA - je jemná a hladká, ale chýbajú jej vitamíny, minerály a vláknina, ktorá je navyše ukrytá v otrubách. Biele pečivo má pomerne vysoký glykemický index, čo znamená, že po jeho zjedení nie je hladina cukru v krvi vyvážená. Biela múka túto hladinu „rozkolíše" a vtedy je telo viac náchylné na ukladanie tukov. Okrem toho nás biele pečivo zasýti iba na chvíľku, onedlho máme potrebu siahnuť po ďalšom bielom rožku, či teplom chlebe. A tak sa to nabaľuje.

CELOZRNNÁ MÚKA - jej spracovanie je omnoho jednoduchšie, pretože sa neoddeľuje od otrúb a klíčkov. Je výsledkom zomletia celého zrna – to je základný rozdiel medzi ňou a bielou múkou. Zaujímavosťou je, že jej spracovanie je omnoho lacnejšie, napriek tomu v obchodoch nájdeme celozrnné výrobky za vyššiu cenu, ako klasické biele pečivo alebo chlieb. Žiaľ, obchodná politika predajcov potravín využíva moderné trendy hovoriace o zdravej strave, bio, prirodzených potravinách... a zdá sa, že nás predajcovia i výrobcovia potravín balamutia. O to viac by sme sa mali snažiť získavať informácie o výrobe potravín. Možno ani netušíte, že celozrnná múka nie je tmavá, ak upečiete chlieb z celozrnnej múky, pri rozkrojení vidno v striedke tmavšie zrniečka. TMAVÁ FARBA CELOZRNNEJ MÚKY JE LEN MÝTUS. Prečo sú teda tieto výrobky tmavšie? Odpoveďou sú prifarbené výrobky.


PRAKTICKÁ RADA. Označený celozrnný výrobok by mal obsahovať minimálne 80% celozrnnej múky.Označenie cereálne alebo viaczrnné nemá nič spoločné s celozrnnou múkou. A grahamové pečivo? Pečivo, ktoré je označované po pánovi Grahamovi, priekopníkovi zdravej výživy, teda žiaden nový druh, ide vlastne tiež o celozrnné pečivo.

Ak sa rozhodnete prejsť na zdravú stravu, ak chcete schudnúť či pribrať, musíte začať vnímať a poznávať to, čo jete. Nemôžete veriť všetkému, čo je vám podsúvané. Snažte sa sami dohľadať informácie o potravinách a ingredienciách, ktoré konzumujete. Ja som vymenila bielu múku za špaldovú alebo pohánkovú, ktorá je skvelá najmä pre„bezlepkáčov“. Na vlastnej koži a tele som sa presvedčila, ako prestali moje problémy s trávením. Dnes ma zasýti jeden krajec chleba namiesto piatich rožkov.

Úplne ideálna je príprava vlastného pečiva či chleba. Verte, nie je to vôbec taký veľký problém, ako by sa mohlo zdať. V mojej kuchyni sa osvedčil špaldový chlieb, ktorý je veľmi jednoduchý na prípravu. Skúste, neoľutujete.


ŠPALDOVÝ CHLIEB INAK
ľahký a zdravý recept 

 
Potrebujeme:
500 gramov špaldovej múky 
1 ČL soli 
1 ČL sódy bikarbóny  
0,5 dcl olivového oleja 
4 dcl vody

Postup: 
Ručne zmiešame a vlejeme do formy, ja som dnes použila srnčí chrbát formu, a dobrovoľne priznávam, že som sa raz tak ponáhľala, až som zabudla dať sódu bikarbňonu... preto nenarástol, ale chutí výborne :o) príprava 5 minút a piekla som ho 50 minút

V prvom diele nášho seriálu sme ukázali ako vydržať. Pokračovali sme o tom, že ak sme zaneprázdnení, nemusíte byť aj produktívni, potom sme pridali abecedu cvikov a naposledy sme radili ako schudnúť do plaviek.
 

Kto je ALEXANDRA MACHANOVÁ

Alexandra Machanová vyštudovala Strednú pedagogickú školu a neskôr sociálnu prácu v Bratislave. Osobnú trenerku robí už viac ako 15 rokov. Začínala ako precvičovateľka aerobicu a neskôr si spravila "trénera 3 triedy - SAFA". Cvičí na Slovensku aj v zahraničí a projekt TRÉNER NA DOSAH vznikol minulý rok ako prirodzené vyústenie jej pôsobenia v športovom živote.  Snaží sa ľuďom priblížiť pohyb ako taký a základy zdravej stravy. Dnes pri množstve klientov pracuje aj formou virtuálneho koučovania.

01 - Modified: 2006-08-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna sa posilnila pod 38 SKK/EUR
01 - Modified: 2016-01-05 14:24:23 - Feat.: - Title: 8 bodov, s ktorými môžete zvládnuť novoročné predsavzatia 02 - Modified: 2015-12-08 16:20:20 - Feat.: - Title: Zostaňte fit aj v zime. Skúste tieto cviky z obývačky 03 - Modified: 2015-11-25 15:00:01 - Feat.: - Title: Tip na zdravú večeru, nad ktorou vám nikto neohrnie nos 04 - Modified: 2015-11-24 18:16:31 - Feat.: - Title: Zostaňte fit aj na jeseň a v zime. Cvičte doma tieto cviky 05 - Modified: 2015-10-27 12:25:49 - Feat.: - Title: Toto je spôsob, ako motivovať deti naozaj zjesť špenát
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 10:10