StoryEditor

Kilá si nosíme už z obchodu. Naučte sa správne nakupovať

16.09.2014, 17:41
Autor:
idnes.czidnes.cz

Problémom ľudí s nadváhou často býva už samotný nákup. Z obchodu si totiž mnohokrát prinesú nezdravé potraviny. Ako si v supermarkete správne vybrať? Spolu s výživovými špecialistami Karolínou Hlavatou a Petrom Havlíčkom vám poradíme, ako zmeniť jedálniček a vybrať zdravé potraviny.
   
Mnohí ľudia sa vydajú do obchodu a ani nevedia, čo chcú nakupovať a čo z urobených potravín variť. Potom nakoniec prinesú tašky jedla, čo vôbec nechceli, a ešte sa najedia cestou v aute. Takýto životný štýl je cestou do záhuby. Prebytočné kilá na seba totiž nenechajú dlho čakať. "Ak sa chystáte na nákup, je dobré premýšľať nad tým, čo budete variť a jesť, spísať si zoznam. Tak sa vyhnete kupovaniu zbytočných a často nezdravých potravín," radí výživový špecialista Petr Havlíček. Ďalším dôležitým krokom je čítať etikety. Podľa nich zistíte o potravine všetko potrebné. "Ako prvé si prečítajte tabuľku s nutričnými hodnotami výrobku, už podľa toho sa môžete rozhodnúť, či budete čítať ďalej, alebo ho vrátite späť do regálu, pretože je nevhodný," hovorí Havlíček.



Podľa doktorky Karolíny Hlavatej z tabuľky výživového zloženia zistíme informácie, ktoré sú dôležité pre zdravé stravovanie, a to, aké je zastúpenie jednotlivých živín. Nájdete tam údaje o energetickej hodnote, množstve tukov, sacharidov a bielkovín. Niekedy nájdete aj údaje o množstve cukrov, mastných kyselinách, soli a vláknine.

Kontroverzné transmastné kyseliny
Pri tukoch by sme mali sledovať hlavne obsah nasýtených mastných kyselín a trans nenasýtených mastných kyselín. "Tie totiž zvyšujú hladiny celkového cholesterolu, prispievajú k vzniku cukrovky 2. typu, niektorých druhov nádorov a tiež alergií," uvádza Hlavatá. Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie by denný príjem transmastných kyselín nemal byť vyšší ako 2,5 gramu. "V ideálnom prípade by ich obsah transmastných kyselín mal byť pod pol percentom," vysvetľuje výživový špecialista Petr Havlíček. Výrobca však nemusí povinne na obale obsah uvádzať, aj preto je lepšie kupovať výrobky, ktoré túto položku uvedenú majú.

Sacharidy sú hlavným zdrojom energie, ale tiež jedna z príčin obezity a následne ďalších zdravotných ťažkostí. Podľa odporúčania pre vyváženú stravu majú sacharidy vo výžive človeka tvoriť 50 až 55 percent z celkového energetického príjmu. "V prípade nákupu potravín s vysokým obsahom sacharidov strážte predovšetkým obsah cukru. Ten by nikdy nemal byť vyšší ako tretina z celkového množstva sacharidov. A keď máte možnosť voľby, voľte radšej variant s nižším obsahom cukru," upozorňuje Havlíček.

Vlákniny jeme nedostatok
Okrem obsahu tukov a sacharidov sledujte aj obsah bielkovín, vlákniny a soli. Väčšina ľudí v našom regióne je málo vlákniny, a to aj napriek tomu, že je pre človeka veľmi dôležitá. Dobre nasýti, pomáha pri chudnutí a je nevyhnutná pre správne zažívanie. "Denný príjem vlákniny dospelého človeka by mal byť v našich podmienkach asi 30 gramov," upozorňuje Havlíček. Aj preto je dôležité si pri nákupe potravín všímať množstvo, ktoré obsahuje. Ak uvidíte nápis na obaloch výrobkov "zdroj vlákniny", má výrobok aspoň 3 gramy vlákniny na 100 gramov výrobku alebo 1,5 gramu vlákniny na 100 kcal výrobku. Ak obsahuje potravina aspoň dvojnásobok tohto množstva (teda napríklad 6 g vlákniny na 100 g výrobku), potom ho môže výrobca popísať nápisom "s vysokým obsahom vlákniny". Toto množstvo je pre zdravé stravovanie ideálne.

Veľkým problémom dnešnej doby je nadmerné užívanie soli, ktoré sa spája s mnohými civilizačnými chorobami. A to hlave s vysokým krvným tlakom. Každý dospelý človek by mal konzumovať maximálne päť gramov soli denne. Štyri gramy však človek dostane do tela len zo surovín, ktoré kúpi v obchode, a to hlavne z pečiva, údenín, syrov a polotovarov. "Všimnite si, že ľudia, ktorí si dosoľujú jedlo, bez toho aby ho ochutnali, bývajú často obézni alebo majú nadváhu. Je to dané aj tým, že príliš vysoký objem soli zvyšuje chuť k jedlu," dodáva Havlíček.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-10-17 09:20:00 - Feat.: 0 - Title: Policajt autom zabil dvoch dôchodcov v Novom Meste nad Váhom
01 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 02 - Modified: 2024-04-20 17:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Milovníčky mačiek zbystrite. Viete o týchto miláčikoch naozaj všetko? Otestujte sa 03 - Modified: 2024-04-14 15:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Uhádnete všetky mená postáv zo známych animovaných filmov? Otestujte sa 04 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 05:13