StoryEditor

Leto vám osvieži nápoj, ktorý ste ešte nepili. Shrub

02.07.2014, 00:02
Autor:
stlstl
Med (alebo stévia či cukor), jablčný ocot a ovocie. Toto sú hlavné prísady sladko-kyslého hitu nazývaného shrub. Tu sú tri tipy.

Základný shrub
(2 porcie)

Prísady:
4 šálky šumivej vody
4 čajové lyžičky jablčného octu
1 lyžička mletého zázvoru
hrsť čerstvej mäty
čučoriedky, maliny, plátky broskyne alebo jablká, prípadne akékoľvek ovocie, ktoré vám chutí
4 lyžičky javorového sirupu (alebo stévie)
veľa ľadu

Ako na to:
Všetky prísady vložte do veľkej sklenenej alebo keramickej nádoby. Podrvte lístky mäty a popučte ovocie, aby uvoľnilo svoje šťavy. Pridajte veľa ľadu a dobre premiešajte.



Levanduľovo-kumkvátový shrub
(20 porcií)
 
Prísady:
450g kumkvátov, pokrájaných na štvrťky
340 g jemného medu
3 lyžice levanduľových púčikov
120 ml čerstvej citrónovej šťavy
240 ml jablčného octu
ľad a šumivá voda

Ako na to:
Kumkvat, med a levandule vložte do veľkej sklenenej misy a všetko popučte. Vmiešajte citrónovú šťavu a ocot, prikryte a nechajte pri izbovej teplote odpočívať po dobu dvoch dní. Po dvoch dňoch z tekutiny vyberte všetky pevné časti – s tým, že z nich predtým získate maximum šťavy. Hotový shrub môžete držať v chladničke až mesiac a postupne ho zarábať s ľadom a šumivou vodou. Pomer si určíte sami – podľa chuti.


Slivkovo-pomarančový shrub

Prísady:
2 hrnčeky sliviek, vykôstkovaných a nasekaných
kôra z 1 pomaranča
10 bobuliek čierneho korenia, mierne podrvených
2 šálky hnedého cukru
1 a pol šálky jablčného octu
pol šálky balzamikového octu

Ako na to:
Ovocie, korenie a cukor dobre vymiešajte v miske - aby bolo ovocie rovnomerne pokryté. Nechajte zmes asi hodinu odpočívať a potom všetko popučte, aby ste získali čo najviac šťavy. Zakryte a nechajte odpočívať ešte ďalších 24 hodín. (Pri izbovej teplote či v chladničke.)  Po uplynutí tejto doby zmes opätovne popučte a nechajte odpočívať ešte jeden deň.
Potom pridajte ocot a dobre premiešajte. Skladujte pri izbovej teplote asi 7 až 9 dní a každý deň zmes dobre premiešajte. Po uplynutí tejto doby ju prelejte cez jemné sitko do čistej nádoby a skladujte v chladničke. Hotový shrub rieďte s minerálkou v pomere 2,5 až 3:1.

 

Zdroj: buzzfeed.com

01 - Modified: 2006-07-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podmienky podnikania v krajinách únie sa líšia
01 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 02 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 03 - Modified: 2024-02-24 11:00:00 - Feat.: - Title: Ľudia si ho nevedia vynachváliť, odborníci ho kritizujú. TikTokom sa šíri zázračný recept, ktorý pomáha bojovať s nespavosťou 04 - Modified: 2024-02-01 09:26:09 - Feat.: - Title: Leto bez máp v podpazuší a nepríjemného zápachu? Dáme vám návod, ako bojovať s potením 05 - Modified: 2023-10-05 11:55:51 - Feat.: - Title: Tohtoročné leto patrí medzi najteplejšie na Slovensku, rekord však nepadol
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 17:51