StoryEditor

Potešte vašu mamu. Dezertom z lásky

11.05.2014, 00:02
Autor:
stlstl
Každá mama si najviac cení vlastnoručne vytvorené darčeky. Čo ju tak na Deň matiek prekvapiť pečenou lahôdkou? Tu je pár tipov.

Černicovo-kokosové parfait

Počet porcií: 6
Doba prípravy: 25 minút
Chladenie: 6 hodín, alebo cez noc

Prísady:
granolová poleva:
40 g masla
40 g hrubo drvených mandlí
40 g pistáciových orechov, nahrubo nasekaných
1 lyžica kryštálového cukru
parfait:
400 g plechovka plnotučného kokosového mlieko
2 limety - strúhaná kôry z oboch, šťava z jedného
4 lyžice medu
75 g práškového cukru
450 g gréckeho jogurtu
225 g černíc
fialové kvety na ozdobu – akékoľvek

Ako na to:
Formu na parfait (akúkoľvek hlbšiu formu, do ktorej sa zmestí koláč s objemom cca 900 gramov) vysteľte papierom na pečenie.
Granolovú polevu pripravíte tak, že dáte rozpustiť maslo na panvicu, vmiešate doň vločky a varíte za stáleho miešania 2-3 minúty, kým nezačne chytať farbu. Potom vmiešajte do zmesi pistácie a cukor a varte ešte minútu, kým sa cukor nerozpustí. Nechajte vychladnúť.
Pre parfait nalejte do misky kokosové mlieko, pridajte limetkovú kôru a šťavu, med a cukor a ušľahajte dohladka. Pridajte jogurt a opäť krátko šľahajte.
Asi jednu tretinu parfait nalejte do formy, posypte asi tretinou nakrájaných černíc. Rovnako opakujte so zvyškom černíc a parfait.
Vyrovnajte povrch parfait a naneste naň granolovú polevu v rovnomernej vrstve. Dajte zamraziť. Parfait aspoň 15 minút pred podávaním vyberte z chladničky a ozdobte kvetmi.


Intenzívne citrónové košíčky


Počet porcií: 6
Doba prípravy: 10 minút

Prísady:
150 g gréckeho jogurtu
100 g citrónového tvarohu
1 rozpolená maracuja
6 hotových pečených košíčkov
150 g malých jahôd, polených
100 g malín
75 g čučoriedok
25 g tmavej čokolády, rozbitej na kúsky

Ako na to:
Jogurt a citrónový tvaroh opatrne zmiešajte v miske. Pridajte maracuju zbavenú semiačok. Preneste košíčky na servírovací tanier a rozdeľte medzi ne dve tretiny jahôd, malín a čučoriedok. Polejte roztopenou čokoládou a zvyškom ovocia.


Ovocný koláč Pavlova

Doba prípravy: 5 minút
Čas grilovania: 60 minút

Prísady:
2 bielka
120 g práškového cukru
pol lyžičky kukuričnej múky
3 slivky alebo akékoľvek sezónne ovocie
1 lyžica medu
2 lyžice pomarančového džúsu
300 ml šľahačky

Ako na to:
Nastavte gril na miernu teplotu.
Ušľahajte dotuha bielky a postupne do nich pridajte cukor a kukuričnú múku. Rozdeľte zmes na tri kôpky a vložte do grilu. Vykôstkujte a rozštvrťte slivky, umiestnite ich do misy, nechajte odkvapkať,  prelejte pomarančovou šťavou a medom.
Pusinky z bielok pečte asi 30 minút, potom pridajte na vrch ochutené slivky a pečte ďalších 30 minút. Pusinky by mali byť zlaté, ale v strede stále mierne mäkké.
Medzitým rozšľahajte smotanu. Mierne vychladnuté pusinky pokvapkajte zvyšnou šťavou z hrušiek a podávajte so šľahačkou.


Rebarborovo-jahodové košíčky

Počet porcií: 8
Doba prípravy: 30 minút
Chladenie: 15 minút plus niekoľko hodín
Doba pečenia: 30 - 40 minút

Prísady:
košíčky:
250 g hladkej múky
50 g práškového cukru
100 g masla izbovej teploty, nakrájaného na kocky
2 žĺtky
1 až 2 lyžice studenej vody
náplň:
2 žĺtky
1 vajce
25 g práškového cukru
150 ml šľahačky
200 ml polotučného mlieka
1 lyžička vanilkového extraktu
poleva:
250 g rebarbory, nakrájanej na 2,5 cm kúsky
15 g masla
1 lyžica cukru
2 lyžice ríbezľového želé
400 g nakrájaných jahôd

Ako na to:
Múku, cukor a maslo vymiešajte na jemnú zmes. Pridajte žĺtky a vymieste na hladké cesto. Podľa potreby pridajte vodu.
Cesto na pomúčenej doske nakrájajte na 8 kúskov a každý vložte do formičky, pred pečením dajte aspoň na 15 minút vychladiť. Predhrejte rúru na 190 stupňov a pečte asi 15 minút. Medzitým si v miske vymiešajte žĺtky, vajíčko a cukor. Mlieko a šľahačku priveďte do varu a postupne rozšľahajte do žĺtkov. Pridajte vanilkový extrakt.   
Rebarboru vložte do malého pekáča, preložte maslom a posypte cukrom.
Košíčky vyberte z rúry a znížte teplotu na 160 ° C. Košíčky naplňte šľahačkovou zmesou a vložte nazad do rúry spolu s rebarborou v pekáči. (Tú pečte o poschodie vyššie.) Košíčky pečte asi 15 až 20 minút a rebarboru asi 20 až 25 minút, kým nezmäkne. Mala by však zostať jasne ružová. Pridajte do rebarbory ríbezľové želé a miešajte, kým sa nerozpustí. Nechajte vychladnúť.
Zmiešajte zmes s jahodami, porozdeľujte na košíčky a podávajte.


Banánovo-čokoládový pohár s para orechmi


4 porcie

Prísady:
orechová zmes:
75 g práškového cukru
50 g para orechov, nahrubo nasekaných
štipka soli
čokoládová zmes:
100 g 70 % horkej čokolády, nalámanej na veľké kúsky
1 lyžica rumu (nemusí byť)
kôra z jedného pomaranča
50 g čerstvého masla, nakrájaného na kocky
plus:
600 ml kvalitnej vanilkovej zmrzliny
2 zrelé banány, nakrájané

Ako na to:
Para orechy zľahka pečte v predhriatej rúre (180 stupňov) po dobu asi 6 až 8 minút. Skaramelizujte cukor, ku koncu pridajte za stáleho miešania orechy a štipku soli a nechajte stuhnúť. Akonáhle zmes vychladne, rozsekajte ju tĺčikom. Pripravte si čokoládovú zmes: vložte všetky prísady do tepelne odolnej nádoby a roztopte vo vodnom kúpeli. Nechajte vychladnúť. Pred podávaním nadeľte do každej misky tri kopčeky zmrzliny a plátky z polovice banánu. Prelejte čokoládovou a posypte orechovou zmesou. Servírujte.

Zdroj: hellomagazine.com

01 - Modified: 2006-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návšteva v pekle u Viktora Koženého
01 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa 02 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť 03 - Modified: 2024-05-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Vajcia, zeleninu a už vôbec nie hydinové mäso: Ak vám zaleží na zdraví, tieto potraviny neohrievajte 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 12:52