StoryEditor

Fit s HN: Takto si doma vyrobíte zdravé mandľové mlieko

24.03.2015, 17:49
Prečítajte si dvadsiaty druhý diel seriálu Fit s HN, kde vám každý druhý týždeň spolu s Trénerom na Dosah ukážeme, ako zdravšie žiť a ako vydržať.

Výborný, rýchly, chutný a zdravý - aj tak by som nazvala recept na výrobu mandľového mlieka. V dnešnej dobe, plnej alergií, intolerancie a neznášanlivosti na rôzne potraviny sa často schyľujeme k vlastnej výrobe potravinových produktov, aby sme mali prehľad, čo daná potravina skutočne obsahuje a okrem iného sa vyhneme aj zbytočnému konzumovaniu E- čiek.

Je bohaté na minerály a vitamíny, dá sa použiť do smoothie a môžete si s ním zaliať ranné vločky. Je vhodné pre ľudí s alergiou na laktózu a aj pre vegánov. Mandľové mlieko je ideálnou alternatívou kravského mlieka. Dôležitá informácia však je, že mandľové mlieko nedodá telu toľko bielkovín alebo vápnika ako bežné mlieko, nemali by ste ho preto brať ako úplnú náhradu za kravské mlieko. Má však aj iné výhody, ako napríklad reguláciu hmotnosti, pretože jedna šálka mandľového mlieka obsahuje len 60 kalórií, oproti 146 kalóriami v plnotučnom mlieku.

Aj ja som vyskúšala domácu výrobu mandľového mlieka, ktoré chutilo výborne.

Potrebujeme:
1 veľkú šálku mandlí
3 šálky vody
stolový mixér
gázu alebo šatku, prípadne kuchynskú utierku

Ako na to: Neošúpané mandle namočíme do misky na noc. Na druhý deň mandle opláchneme a vložíme do mixéra (na jeden pohár mandlí pridáme 3 šálky vody). Všetko spolu zmixujeme do tekutiny. Zmes precedime cez gázu do nádoby. Ak už tekutina nepreteká, kľudne gázu ešte vymačkáme. Rozdrvenú mandľovú zmes, ktorá vám zostane v obrúsku, môžete použiť ako múku, na dobrý koláč alebo pridajte do tvarohu na raňajky.
 


Prečítajte si aj:
Nemôžete vydržať bez chleba? Upečte si zdravšiu alternatívu
Nechcete pri pečení používať múku a cukor? Toto ich nahradí
Toto je 7-dňový jedálniček, ktorý vás nastaví na zmenu


 

Kto je ALEXANDRA MACHANOVÁ
Alexandra Machanová vyštudovala Strednú pedagogickú školu a neskôr sociálnu prácu v Bratislave. Osobnú trenerku robí už viac ako 15 rokov. Začínala ako precvičovateľka aerobicu a neskôr si spravila "trénera 3 triedy - SAFA". Cvičí na Slovensku aj v zahraničí a projekt TRÉNER NA DOSAH vznikol v októbri 2013 ako prirodzené vyústenie jej pôsobenia v športovom živote.  Snaží sa ľuďom priblížiť pohyb ako taký a základy zdravej stravy. Dnes pri množstve klientov pracuje aj formou virtuálneho koučovania.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 14:54