StoryEditor

6 rád ako cvičiť, keď máte kilá navyše

30.09.2014, 08:22
Autor:
stlstl
Pozrite si desiaty diel seriálu Fit s HN, kde vám každý druhý týždeň spolu s Trénerom na Dosah ukážeme, ako zdravšie žiť a ako vydržať.

Obezita alebo kilá navyše. Obezita jednoducho znamená, že ste si urobili veľké zásoby tuku, spomalili metabolizmus a že vaše telo nefunguje tak, ako by malo... Čo teraz?

Dôležité je odhodlanie: Chcem s tým niečo spraviť? Sama?

Ak ste sa rozhodli, že na tejto náročnej ceste potrebujete spoločníka, obráťte sa na niekoho, komu dôverujete a kto vás bude sprevádzať na dlhej ceste. Vo dvojici to ide jednoducho lepšie. Ten niekto môže byť tréner alebo aj kamarátka s podobným osudom, či štíhla beštia, ktorá má pre vás pochopenie. Apropo, pochopenie a spolupráca sú dva dôležité momenty.

Ďalším momentom je trpezlivosť, tá sa týka predovšetkým vás samej, nikto vám s ňou nepomôže. Pomaly a postupne počúvajte svoje telo, prispôsobte svoju stravu vášmu aktuálnemu stavu, najlepšie pod dohľadom odborníka. Viac ako inokedy platí: pomaly ďalej zájdeš. Razantná úprava stravy vás môže znechutiť a postupom času sa vrátite k zlým návykom. Váš stravovací režim postupne obmieňajte za zdravší, zvykajte si na jednotlivé kroky a zmeny, ktoré v ňom urobíte. Aj Vaše telo potrebuje čas.  


Bohužiaľ, bez zvýšenia fyzickej aktivity to ale nepôjde. Berte to tak, že keď sa začnete hýbať, po tréningu začnete naozaj zvažovať, či sa nedisciplinovane najete a „vrátite“ predchádzajúcu hodinu späť. A netreba zabúdať ani na endorfíny, hormóny šťastia, ktoré sa prejavia pocitom ľahkosti, ľahkej a nezaťaženej hlavy a nakoniec skvelým pocitom zo seba.

Pri výbere fyzickej aktivity musíte zvažovať svoju váhu a kondíciu. Nezaťažujte kĺby, skúste chôdzu, plávanie, aqua  aerobic...tak, aby ste neprecenili svoje sily a neboli demotivovaní.

Začnite MINI CIEĽOM na každý deň. Výsledky sa dostavia, nebudem vás však klamať, že to chvíľu potrvá, ale budú mať trvácnosť.


VHODNÉ FYZICKÉ AKTIVITY 

- minimálne 3 x do týždňa s postupným pridávaním času (na začiatok skúste 20 minút, so zvyšovaním vašej kondície pridávajte postupne minúty):

- cielená rýchla chôdza 

- bicykel

- plávanie

- aqua aerobic

- cvičenie na fit lopte

Kilá, ktoré máte na sebe, ste naberali určitý čas, nebol to týždeň, preto neočakávajte, že schudnete rýchlejšie, ako ste priberali.Na vašej novej ceste vám prajem trpezlivosť, odhodlanie a jasný cieľ.


V prvom diele nášho seriálu Fit s HN sme ukázali ako vydržať. Pokračovali sme o tom, že ak ste zaneprázdnení, nemusíte byť aj produktívni, potom sme pridali abecedu cvikov a rady ako schudnúť do plaviek. Pred časom sme sa pozreli na súboj biela vs. špaldová múka, ako bojovať s celulitídou, povedali sme si výhody tancovania a naposledy sme do cvičenia zapojili aj deti.
 

Kto je ALEXANDRA MACHANOVÁ
Alexandra Machanová vyštudovala Strednú pedagogickú školu a neskôr sociálnu prácu v Bratislave. Osobnú trenerku robí už viac ako 15 rokov. Začínala ako precvičovateľka aerobicu a neskôr si spravila "trénera 3 triedy - SAFA". Cvičí na Slovensku aj v zahraničí a projekt TRÉNER NA DOSAH vznikol minulý rok ako prirodzené vyústenie jej pôsobenia v športovom živote.  Snaží sa ľuďom priblížiť pohyb ako taký a základy zdravej stravy. Dnes pri množstve klientov pracuje aj formou virtuálneho koučovania.

01 - Modified: 2006-10-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SDĽ kritizuje Smer
01 - Modified: 2016-01-05 14:24:23 - Feat.: - Title: 8 bodov, s ktorými môžete zvládnuť novoročné predsavzatia 02 - Modified: 2015-12-08 16:20:20 - Feat.: - Title: Zostaňte fit aj v zime. Skúste tieto cviky z obývačky 03 - Modified: 2015-11-25 15:00:01 - Feat.: - Title: Tip na zdravú večeru, nad ktorou vám nikto neohrnie nos 04 - Modified: 2015-11-24 18:16:31 - Feat.: - Title: Zostaňte fit aj na jeseň a v zime. Cvičte doma tieto cviky 05 - Modified: 2015-10-27 12:25:49 - Feat.: - Title: Toto je spôsob, ako motivovať deti naozaj zjesť špenát
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 08:16