StoryEditor

Za top whiskey vyrazte do páleníc. My sme vyskúšali írsku Bushmills

08.10.2013, 00:02
Reportáž zo 400-ročnej pálenice. Plus tipy, kde inde sa oplatí ochutnávať írsku whiskey.


Ochutnávka v Bushmills. Snímka: HN/Radka Hrdinová

Írska whiskey patrí k najobľúbenejším, a preto nie je divu, že jej priaznivci túžia spoznať aj jej výrobu. Tamojšie firmy ponúkajú množstvo exkurzií. Až v pálenici fungujúcej už 400 rokov, ako je tá v Bushmills, sa však dočkáte skutočného zážitku.

Írska jeseň má jednu zákonitosť. Dážď. Našťastie zelený ostrov ponúka spôsob, ako sa ohriať aj v sychravejšom dni. Trikrát destilovanú whiskey. Patrí k ceste po Írsku rovnako ako monumentálna prehistorická stavba Newgrange, majestátna panoráma útesov Cliffs of Moher alebo dublinský Temple Bar.

Ideálne miesto, kde írsku whiskey ochutnať? Keď opomenieme tisíce malých krčiem a barov, je najlepšie zamieriť priamo k zdroju. Do liehovaru. Od pálenice k pálenici sa dá precestovať Írsko celé. Začneme na severe, v grófstve Antrim.

Je súčasťou Veľkej Británie, platí sa tu librami a počas sviatkov je tu mnoho miest a dediniek v okolí ovešaných vlajkami so symbolom Svatojurského kríža. Whiskey, ktorá sa tu páli, je ale jednoznačne írska. Jej história v malebnom mestečku Bushmills siaha minimálne štyri stovky rokov späť, rovnako ako základy budov, kde sa dodnes vyrába.

Najprv na jazyku cítim rozdiel medzi írskou whiskey a jej príbuznými, škótskou whisky a bourbonom. Pričuchnúť a až potom dúšok pováľať po jazyku a nechať pomaly skĺznuť do hrdla. Áno, írska je jemná, súhlasíme všetci na základe pripravených vzoriek.

Potom prichádza na rad miestna produkcia, päť ďalších pohárov pekne zoradených od najmladšej vzorky po najstaršiu. A k tomu ako bonus miestna novinka - Bushmills s medom. Každá má svoj ​​charakter a ochutnať ich naraz je ideálny spôsob, ako si z nich vybrať pre seba tú pravú.

Obligátna otázka na záver znie, ktorá vám najviac chutí. Samozrejme s informáciou, že vybraná fľaša sa dá kúpiť v miestnom obchode. Trochu marketingu? Samozrejme, ale dá sa to prežiť.

Z desiatich ľudí, ktorí sú so mnou vo vnútri, nie je nikto úplne triezvy. Ako mizne alkohol z pohárov, konverzácia sa rýchlo rozbieha. A vonku svieti slnko.

Kde ochutnať írsku whisky

Prehliadky s ochutnávkou ponúkajú množstvo írskych páleníc. Ich program sa líši podobne, ako sa u nás líšia exkurzie po rôznych zámkoch. Menia sa kulisy a letopočty, metóda výroby whiskey zostáva rovnaká. A potom sú tu ochutnávky, počas ktorých môžete porovnať fľaše, ktoré pálenica produkuje. Poznáte lepší spôsob, ako vybrať, čo vám naozaj chutí? Vyskúšajte to na troch najpredávanejších značkách írskej whiskey.


Old Bushmills Distillery

Bushmills, Antrim, Severné Írsko. Základné vstupné: od 7 libier

Turistická prehliadka štyri storočia staré destilérie zahŕňa výklad a ukážky celého procesu výroby whiskey - od základných ingrediencií, teda sladu a vody, cez destiláciu po zrenie v dubových sudoch. Zahŕňa tiež ochutnávku whiskey, ktorá sa pod touto značkou vyrába.

Prehliadka vedie priestormi, kde sa whiskey vyrába dodnes, čo má svoje čaro, hoci zároveň aj obmedzenia. Príklad? V priestoroch destilérie napríklad nemôžete piť. Čo potom? Tri kilometre od Bushmills tvorí pobrežie Severného Írska mohutné kamenné varhany nazývané Giant 's Causeway čiže Obrov chodník. Stĺpy čadiča sú výsledkom dávnej sopečnej erupcie.


Old Jameson Midleton Distillery

Cork, južné pobrežie Írska. Vstupné s ochutnávkou: 11,80 eura

Až do začiatku 17. storočia siaha história krásnej pálenice na okraji mesta Cork na južnom pobreží Írska. Celý areál funguje od roku 1975 ako jedno veľké múzeum. Prehliadka, zahŕňajúce všetky kroky pri výrobe whiskey, je pojatá v duchu živých obrazov s audiovizuálnym výkladom. Je to domov značiek Midleton alebo Paddy (drsnejšia whiskey, ktorá je u nás skôr vzácnosťou), obe dnes spadajú pod spoločnosť Jameson, a teda francúzsky gigant Pernod Ricard. Do súčasnosti to z múzea nie je ďaleko. Hneď vedľa starého areálu stojí najväčšia súčasná írska pálenica, New Midleton Distillery, kde sa vedľa značiek Jameson, Midleton a Paddy pália napríklad aj Tullamore Dew.


Kilbeggan Distillery

Kilbeggan Westmeath, Írsko. Vstupné s ochutnávkou: od 13 do 20 eur

V tejto pálenici sa súčasnosť stretáva s históriou. Whiskey sa tu páli aj v najstaršom funkčnom kotli v Írsku - má skoro 200 rokov - a vyrába sa tu ručne presne tak, ako tomu bolo už pred stáročiami. A to všetko uvidí každý návštevník pálenice na vlastné oči. Menšia sympatická pálenica leží uprostred Írska, na trase medzi Dublinom a Galway. Možno aj preto sú tu zariadenia na cestujúcich turistov: ani vodič nemusí z komentované prehliadky odísť s prázdnymi vreckami, čo nevypije, to mu personál ochotne zabalí so sebou.

ihned.cz, Radka Hrdinová

01 - Modified: 2005-07-11 09:41:47 - Feat.: 0 - Title: Benzín v ČR za minulý týden podražil o šest haléřů
01 - Modified: 2021-10-07 21:38:40 - Feat.: - Title: Írsko sa vzdá nízkej dane pre nadnárodné korporácie. Pripojí sa ku globálnej dohode 02 - Modified: 2020-02-08 21:52:30 - Feat.: - Title: Írske voľby sa skončili remízou troch hlavných strán, ukazujú odhady 03 - Modified: 2019-09-05 20:29:23 - Feat.: - Title: Po brexite bez dohody zavedieme pri hraniciach kontroly, vyhlásil írsky premiér 04 - Modified: 2019-05-22 11:24:52 - Feat.: - Title: Na svete je prvá whisky, ktorú vytvorila umelá inteligencia 05 - Modified: 2017-12-08 07:42:22 - Feat.: - Title: Medzi Severným Írskom a Írskou republikou nebudú po brexite tvrdé hranice
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 04:02